Mit tehetünk, ha nem fűt ránk a munkáltatónk?

(fotó: NICOLAS ASFOURI / AFP)

Milliós bírságra számíthat az a munkáltató, aki nem biztosítja a pihenőitalt, a megfelelő hőmérsékletet vagy a meleg teát. A 24.hu-hoz levélben fordult egyik olvasójuk, aki arról panaszkodott, hogy annak ellenére dideregnek, hogy a köpenyük alá két pulóvert vesznek fel. Az olvasó egy családi tulajdonban lévő franchise-élelmiszerüzletben dolgozik, ahol télen gyakorlatilag nem fűt a tulajdonos, a két kassza között egy aprócska, elektromos radiátornak kellene megfelelő hőmérsékletűre felfűtenie a boltot úgy, hogy a bejárat szinte állandóan nyitva van. Kollégáival megpróbálták a munkáltatójuk segítségét kérni a probléma megoldásában, mindhiába.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke a portálnak elmondta, nem a törvénnyel van gond, milliós bírságot kaphat az a munkaadó, aki veszélyezteti alkalmazottai egészségét. A gond az ellenőrzések számával és a büntetések érvényesítésével van véleménye szerint.

A portál közli az ide vonatkozó legfontosabb jogszabályokat is. Aki úgy érzi, ezeket munkáltatója megszegi, a munkahelyén nem megfelelőek a körülmények, forduljon a szakszervezethez, ha erre nincs módja, a területileg illetékes kormányhivatal munkavédelmi felügyelőségnél tehet bejelentést. A munkavédelmi, munkaügyi eseteket minden esetben diszkréten kezelik, anonimak: a panaszos neve nem derülhet ki.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szókrakész
"Mit tehetünk, ha nem fűt ránk a munkáltatónk?"

Akkor majd a bíróságon jól befűtünk neki.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tothjani
Mit tehetünk ha Orbán és tolvaj bandája ellopta az iskola fűtésre szánt pénzét??
Nevezzünk ki tankerületi vezetőket majd ők ellopják a maradékot is!!
Szókrakész
"Mit tehetünk, ha nem fűt ránk a munkáltatónk?"

Akkor majd a bíróságon jól befűtünk neki.
Eladott Ország
"Most jött el a pillanat, amikor a megvilágosodás fénye betöltötte kicsiny hazánk minden zegét és zugát, főleg és pláne hogy a szakszervezeti vezetők agytekervényei fényesedtek ki nagy
mértékben. A Magyar Szakszervezeti Szövetség vitafórumot tartott, ahol elhangzott az évszázad nagy felfedezése, mégpedig egyik szakszervezeti vezető ajakáról:
A rendszerváltozás óta egyetlen kormány sem akart erős szakszervezeteket, és
ennek érdekében mindent meg is tettek. Nemár! Tényleg? Meglepetésem van. A világon nincs olyan kormány, amelyik erős szakszervezetet akar. Sehol. Ugyanis a szakszervezetek feladata nem más, mint a munkavállalók érdekeinek védelme a munkáltató és/vagy a kormány ellenében. Az van, drága, okos szakszervezeti vezető urak, hölgyek és elvtársak, hogy a szakszervezetek és kormányok egy halom dologban ellenérdekelt felek. Normális esetben. Nem normális esetben meg a kormány által fizetett kitartottak.
Akkor mit tetszettek csinálni, amikor a kormány volt szíves maga alá gyűrni a szakszervezeteket? Akkor miért nem verték az asztalt, amikor egyszer csak kormányzati forrásból kezdték kapni a fizetésüket? Akkor miért nem vitték az utcára az embereket, amikor a kormány átírta a Munka Törvénykönyvét? Amikor korlátozták a sztrájkjogot?
Én már szinte mindent értek, csak azt nem, hogy a tagság miért nem zavarja el a büdös francba ezeket az embereket és miért nem választ helyettük olyan vezetőket, akik képesek felismerni, hogy mi a dolguk és teszik is azt. Mert ameddig ezek a semmire nem való vezérek rágicsálják a gittet és felveszik egy melós fizetésének szoksorosát, addig ebből nem lesz sem szakszervezet, sem érdekképviselet, sem semmi. Csak az, ami eddig is volt. Egy kalap szahara."
eugen4402
@Eladott Ország: Egy nagy lóf.sz lesz itt, nem megvilágosodás fénye..!!!
Ez a nép ezer éven át tanult meg félni, huszonöt év kevés a felejtéshez. Őseink néha óvatosan eljátszották az "európai nép" szerepét, mindannyiszor pofánvágták őket. Egyszer ezek, másszor mások, mi megtanultuk, hogy jobb a békesség, és még közmondást is barkácsoltunk a megalkuvásunk igazolására...
"Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok." (és még száz másik.) Ez tartja életben ezt a népet, és ez az igazi hungarikum... :-(
Eladott Ország
@eugen4402: Sajnos a történelem során soha nem volt szerencsék, mindíg a vesztesek oldalára tudtunk állni.
eugen4402
@Eladott Ország: Félek leírni, de üsse kő, megkockáztatom.
Leghamarabb a legkisebb gyereket vágják pofán. Pláne akkor, ha az okosak mind elmentek itthonról, és csak a kicsit ... hogyismondjamcsak...?... szóval mi maradtunk a szülői ház óvó fedele alatt...
elnyomott
És azok az iskolák, ahol nincs fűtés? Ott az állam hány milliárdos büntit fizessen?
A minidiktátor, az ő lábán álló veje és lánya, meg az ország gázszerelője nyissa ki ilyenkor a zsebét!
Szókrakész
@Eladott Ország: Nem önszántunkból álltunk.
Önös érdekből a hazaáruló vezetőink állítottak minket a rossz oldalra.
Eladott Ország
@eugen4402: A megvilágosodás fénye betöltötte kicsiny hazánk minden zegét és zugát.
Ez egy irónikus bevezetés a nagy állami fizetést lenyelő szarházi szakszervezeti vezetők felé szól. ( Gaskó, Cser Ágnes, Gallóné stb.)
eugen4402
@Eladott Ország: Így persze érthető. Első olvasatra figyelmetlen voltam, és nem éreztem az iróniát. Bocs...
1magyar
Ha mindenki lenne annyira "tökös",hogy megtagadja a munkát írásban, azzal az indokkal, hogy nem teljesíti a munkaadó a megfelelő munkakörülményeket, hazamenne és akkor menne újra ha rendben van minden,akkor majd meggondolnák.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.