A Fővárosi Választási Bizottság az aláírásgyűjtést hitelesítő iratában azt írja, 1 385 262 választópolgár van Budapesten, és a jogosultak 10 százalékának kell kezdeményeznie a helyi népszavazást. Most mégis úgy tűnik, ha az aláírások száma nem éri el a 150 ezret, a Fidesz megpróbálhatja feljebb tolni a népszavazás kiírásához szükséges számot – írja a kettős mérce blog.

Lomnici Zoltán, a CÖF és a Békemenet jogásza vetette fel, hogy mivel tartózkodási hellyel rendelkezők is aláírhatják a népszavazási aláírásgyűjtést, így őket is bele kellene számolni az érvényességi küszöb megállapításánál számításba vett választópolgárok számába.

Ha ez megtörténne, a jelenlegi 1 millió 385 ezer választásra jogosult budapesti helyett 1 millió 500 ezer lenne, és ennek a 10 százalékát kéne számításba venni a népszavazás kiírásához szükséges aláírások számánál.

Utólag 150 ezerre emelhetné az olimpiáról szóló aláírásgyűjtés minimumát a Fidesz

Hiába kapott tehát a Momentum mozgalom olyan papírt, amelyen 138 ezerben állapítják meg a szükséges aláírások számát, még alakulhat a valódi küszöb, ha a Fővárosi Választási Bizottság, esetleg az eredmény megtámadása után annak fellebbviteli szerve, a Nemzeti Választási Bizottság, vagy a Kúria másként dönt.

A lap által megkérdezett Tordai Csaba alkotmányjogász szerint a törvény sem fogalmaz egyértelműen:

Az alaptörvény kimondja, hogy az adott településen lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkezőknek egyaránt van választójoga az önkormányzati választásokon. A helyi népszavazáson pedig az vehet részt, aki az önkormányzati választásokon választójoggal rendelkezik.

Ebből következhetne az, hogy a budapesti népszavazás kezdeményezéséhez szükséges 10 százalék számításánál a budapesti tartózkodási hellyel rendelkezőket is figyelembe kell venni. Ez az értelmezés viszont ellentétes lenne azzal az évtizedes joggyakorlattal, hogy önkormányzati szinten minden más hasonló esetben csak a lakóhellyel rendelkezők számából kell kiindulni – például a választókerületek kialakításánál vagy a képviselőjelölti ajánlások esetében. Minden bizonnyal ezért adott ki a Fővárosi Választási Iroda az aláírásgyűjtés kezdeményezésekor egy állásfoglalást arról, hogy az 1 385 262 lakóhellyel rendelkező választópolgár 10 százaléka szükséges a kezdeményezés sikeréhez.

Biztosan nem lenne összeegyeztethető a jogbiztonság eszméjével, ha egy ilyen régi, eddig senki által nem vitatott jogértelmezést az aláírások leadása után, utólag akarna megkérdőjelezni valaki.

 Tordai szerint a Fővárosi Választási Bizottság a 138 ezres számból fog kiindulni, az azonban kérdéses, hogy egy fellebbezés nyomán a Nemzeti Választási Bizottság miként döntene egy ilyen esetben. A végső szót minden bizonnyal a Kúria fogja kimondani, ha az érvényes aláírások száma a 138 ezret meghaladja majd, de nem éri el a 150 ezret.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
http://civilhetes.net/vedd-eszre-orban-vegso-...
Az orbáni háborúk sosem múlnak el a bejelentett „győzelemmel”. A harcosnak ugyanis a háború a lételeme, ezért folytatni fogja békeidőben is: az ellenség ismételt és rituális megalázásával, újabb és újabb ellenségek megnevezésével, és az egész tébolynak soha nincs vége.Orbán Viktor végső ellensége TE vagy! Tőle kell megszabadulnunk, mert addig sem fejlődés, sem béke nem lesz ebben az országban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
Anyad vernyomasat emeld 290 fole, te tetves/..
kukac50
Csak nem csinál segget a szájából a választási iroda!
El kell ezeket zavarni,mert csak a Fidesz seggnyalói!
Kutyuska
@human: Irigylésre méltó az optimizmusod.
valaki
Ezért (is) jó a net. Az újszülött új dolgokat tudhat meg.
Pl.: Az újságíráshoz vizsga (tudás) kell(ene).
Nessy
Ez már tényleg aljasság! Félévvel késöbb más szabályokat alkotni!
Ifj. Lomniczy! Édesapád megfordul a sírjában!
Lesz az a pénz, amiért az OVB módosít?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél