Az MSZP május 27-ei kongresszusa megválasztja a párt miniszterelnök-jelöltjét – jelentette be az ellenzéki párt elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Molnár Gyula az országos elnökség ülése után elmondta, a kongresszus elfogad egy dokumentumot is, amely ajánlat lesz a magyar társadalomnak, a politikai pártcsaládnak, a szakszervezeteknek, a civil szervezeteknek és az értelmiségnek. A dokumentum ajánlatot és nem diktátumot tartalmaz majd – jegyezte meg.

Botka László szegedi polgármester vállalta a jelöltséget – közölte a pártelnök.

Hozzátette: a miniszterelnök-jelölt megválasztásával egyidőben lehetőséget kap arra, hogy elmondja véleményét a 106 egyéni országgyűlési képviselőjelöltről és a listáról.

Molnár Gyula ismertetése szerint a miniszterelnök-jelölt megválasztásával még nem jön létre a pártot választási időszakban irányító országos választási bizottság, helyette várhatóan egy választást előkészítő bizottságot hoznak létre. Ezt a testületet Botka László vezeti majd, annak tagja lesz a pártelnök, a választmány elnöke, a pártigazgató és a frakcióvezető – részletezte.

A szocialista politikus kitért arra is, hogy a miniszterelnök-jelölt május 1. és 15. között öt regionális fórumon ismerteti a választási programját, illetve aláírásokat gyűjt jelöltségéhez.

Molnár Gyula közölte, az elmúlt egy hónapban tartott utcafórumokon kiderült, az MSZP Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok! szlogenű programja utat talált az emberekhez. Elmondta, az emberek úgy látják, van világos alternatíva és van kihívója a jelenlegi hatalomnak, ez az MSZP köré szervezhető együttműködés.

A program iránt nemcsak a baloldali, hanem a fideszes és jobbikos választók is érdeklődnek – tett hozzá.

Az MSZP elnöke kitért arra, hogy a kongresszuson a törvényi előírásoknak megfelelően döntenek a párt 2016-os pénzügyi beszámolójának és a 2017-es költségvetésének az elfogadásáról is.

Molnár Gyula beszélt arról is, hogy az elmúlt hetek, hónapok politikai hangulatkeltése vezethet ahhoz, hogy Nagykanizsán bántalmazták egyik aktivistájukat. A hírek szerint Botka Lászlónak kampányolt többekkel Teleki László országgyűlési képviselő 22 éves lánya Nagykanizsán. Az aktivisták szóváltásba kerültek egy férfival, aki a vita végén mellbe vágta a képviselő lányát, aki feljelentést tesz a történtek miatt a rendőrségen.

A pártelnök úgy véli: "Bayer Zsolt uszító publicisztikái" és "a miniszterelnök viszkető tenyere" egyenesen vezet oda, hogy egyesek úgy érzik, erőszakkal kell véleményüknek hangot adni.

Az ellenzéki politikus arra szólította fel Orbán Viktort, hogy vonja vissza ezt a mondatát, kérjen bocsánatot. A miniszterelnök jelezze azt mindenkinek, hogy elfogadhatatlannak tartja, ha valaki erőszakot használ a vélemények megváltoztatásra – közölte.

Molnár Gyulát kérdezték arról is, hogy a zuglói időközi önkormányzati választáson nyertes Bitskey Bence Facebook-oldalán jelezte, belép a MSZP-be. A pártelnök azt mondta, örülnek ennek. Úgy értékelt: nemcsak az utca hangulata változik, hanem azt is látják, hogy a fiatal, független, politikával is foglalkozó, aktív közéleti emberek is közelítenek az MSZP-hez.

Egy másik, a baloldali összefogásra vonatkozó kérdésre az MSZP elnöke azt mondta, megértették az elmúlt napok üzenetét, egy kihívónak kell lennie az egyéni körzetekben, egy miniszterelnök-jelöltnek kell lennie és közös listára van szükség. De most nincs itt az ideje annak, hogy arról beszéljenek, kivel működnek együtt – közölte. Hozzátette: készen állnak arra, hogy ősszel új ajánlatot tegyenek.

Kitért arra, hogy a hétvégi eredmények tükrében azt fogják javasolni a debreceni jelöltjüknek, egyeztessen az ottani ellenzéki pártokkal, hogy van-e arra lehetőség, hogy egy kihívója legyen a Fidesznek, illetve a Jobbiknak. Debrecenben május 7-én tartanak időközi önkormányzati képviselőválasztást.

A józsefvárosi időközi önkormányzati választásról közölte, sem Zuglóban, sem Józsefvárosban nem volt teljes körű összefogás. Az eredmény alátámasztja azt, hogy a Fidesszel szembeni egyetlen kihívó nagyobb esélyt jelent még egy olyan körzetben is, amely az elmúlt 26 évben hagyományosan a Fidesz bázisa volt – közölte.

Molnár Gyula szerint az MSZP jó döntését hozott, amikor beállt Pityinger László mögé. Megjegyezte, az együttműködésüknek várhatóan ezzel nincs vége.

A politikust kérdezték arról is, Gyurcsány Ferenc DK-elnök 72 órát adott Orbán Viktornak, hogy tisztázza magát, vagy perelje be őt azokért az állításaiért, amelyek szerint Oroszország információkkal rendelkezik a Fideszhez és a kormányfőhöz köthető törvénytelen pénzmozgásokról. Molnár Gyula szerint ezt az ügyet mindenképpen tisztázni kell. A pártelnök sokallta a 72 órát, szerinte egy napon belül választ kell kapni a kérdésekre.

Az Index tulajdonosváltását értékelve Molnár Gyula azt mondta, nagy veszteség lenne Magyarországnak, ha az Index is beállna egy politikai irányba. Szerinte a pártlapok ideje lejárt és nem szabad "egycsövűnek" lennie egy médiának, mert elveszíti a hitelességét.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
A VIII. kerületi önkormányzati választás győztese, Sántha Péterné (Fidesz) Mint egy kápó (a náci koncentrációs táboraiban az őrök által kiválasztott rettegett fogoly elnevezése) scontent.fomr1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/17990725_1404559462938533_6416586682516579065_n.jpg?oh=dc989a30dafa87b559a788efc8ef9b10&oe=5983DEC7
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
A régi kapcsolatokaz ki és felhasználva majd beszivárognak a DK-sok és elkezdik spontán kiabálni a Feri nevét és hogy "összefogást"! Mint '13-ban:

"A DK szerint spontán volt az „Összefogást!” skandálása
2013. október 24. 09:00
Kerék-Bárczy Szabolcs állítja: nem a DK szervezete a skandálást, ami miatt Mesterházy Attila nem tudta elkezdeni a beszédét az október 23-i ellenzéki megmozduláson. "
mandiner.hu/cikk/20131024_a_dk_szerint_spontan_volt_az_osszefogast_skandalasa
kiscsillag66
Minden esetre izgalmas lesz ez a kongresszus. Amilyen széthúzó az MSZP bármi megtörténhet.
Én Bajnait sajnálom, hogy kiszállt a politikából. Azt is az MSZP baltázta el. Bajnai zászlót bontott, de az MSZP közölte, hogy Mesterházy lesz a miniszterelnök. Ezek után csodálkozik még valaki, hogy Bajnai visszavonult???
egyvandor
Ezzel a jelölősdivel vissza is adtjátok a kormányt Gorbánnak és bandájának ráadásul val'szeg örökre.
Eriksson
Javaslom Önöknek Molnár elvtárs, hogy várják meg, amíg a választópolgárok Önöket válasszák kormányzópártnak. Majd aztán ráérnek jelöltet választani.
egyvandor
@Béla333: Autót fényeztél meielőtt politikára adtad e a fejed? :DDD
egyvandor
@Béla333: Akkor arra jártam és nem láttam a béka embereket, bár lehet, cak elvakítottak és nem voltam beavatva. :DDD

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.