Románellenes kormányzati propagandának nézi több román orgánum is a Magyar Tudományos Akadémia Trianon 100 elnevezésű kutatócsoportját.

A román sajtóban kedden is tovább gyűrűzött annak "leleplezésnek" a visszhangja, amelyet Ioan Aurel Pop történész, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora tett egy múlt heti rendezvényen, amelyen a Román Akadémia újonnan létrehozott – főleg Oroszországgal foglalkozó – "Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratóriuma" (LARICS) mutatkozott be. A kolozsvári rektor előadásában azt állította, hogy Románia "egy másik szomszédjával, Magyarországgal is információs és kommunikációs háborút visel", Budapest pedig "saját költségvetéssel rendelkező állami főosztályt hozott létre Trianon 100 elnevezéssel", miközben a bukaresti kormány által létrehozott Románia Centenáriuma főosztálynak nincs elkülönített költségvetése.

A jobboldali Evenimentul Zilei és a liberális Adevarul című lap is idézte Cozmin Gusa politikai tanácsadónak egy hétvégi tévéműsorban kifejtett értelmezését, miszerint a Trianon 100 "egy az egész térség destabilizációjához vezető, intelligens, szegregacioista bomba", amelyet szerinte a magyar kormány a román centenáriumi ünnepségek – Erdély és a Román Királyság 1918 december elsején kikiáltott egyesülésének közelgő századik évfordulója – ellensúlyozására hozott létre.

"Akik mindig is Románia ellen cselekedtek, most összeálltak egy jól finanszírozott projektben" – vélekedett az elemző, megjegyezve, hogy Románia első számú vezetői alkalmatlanok arra, hogy "büntessék" a Trianon 100-ért Magyarországot, amely szerinte egy románellenes médiaprojekt.

Közben az Adevarul hasábjain a lap blogrovatának két publicistája, Mircea Morariu és Demény Péter a BBTE rektora által reflektorfénybe hozott témáról vitatkozik. Morariu Trianon 100 című írásában egyebek között hétfőn azt sérelmezte, hogy a magyar történészek Erdély 1920-as Romániának ítéléséről beszélnek, "és eltekintenek attól a ténytől, hogy a régió már 1918-ban a Román Királysághoz csatlakozott".

Demény Péter keddi válaszában leszögezte: a Trianon 100 nem kormányzati intézmény, hanem tudományos kutatókból álló munkacsoport. Szerinte Morariunak és Popnak azt kellene megértenie, hogy a trianoni évforduló kapcsán nem egy focimeccsről van szó, amely után az "igazságát" érvényesítő csapat majd győztesen vonulhat az öltözőbe, a normalitás helyreállításához tárgyilagosságra, és görcsösség nélküli párbeszédre van szükség.

Ablonczy Balázs történész, az MTA Lendület Trianon 100 Kutatócsoport vezetője az mta.hu-n kedden megjelent nyilatkozata szerint a 22 kutató részvételével létrejött munkaközösség nem kormányzati intézmény, hanem kizárólagosan tudományos célok mentén, a nyilvánosság előtt működő kezdeményezés.

Az MTA BTK Történettudományi Intézete keretében 2016-ban létrejött csoport céljai között szerepel román, szlovák, szerb és nyugat-európai kutatók bevonása a multidiszciplináris kutatásokba – tett hozzá.

A csoport eddigi működése során workshopokat, konferenciákat szervezett, levéltári kutatásokat koordinált, forráskiadványokat és monográfiákat készített elő. Első kiadványa május végén jelenik meg, és a magyar békedelegáció 1920-as naplóját mutatja be, kommentált formában, bőséges képanyaggal és jegyzetapparátussal – olvasható az akadémia honlapján.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Itt a fő kérdés,Erdély népe akart-e Romániához csatlakozni vagy sem? Abban az esetben ha igen,
akkor ezt el kell fogadnia mindenkinek,ha nem,akkor pedig egyértelműen megszálló hatalomnak tekinthető Románia,Erdély területén. Egyéb államok esetében is ez áll fenn. Nem a jelenlegi,
hanem az akkori viszonyok.
Fradigege
Ott kezdőttek a bajok, amikor a románt beültettük az iskolapadokba. Majd a saját fészkünkben nőtték ki magukat, majd beleültek a készbe. A román a szíve mélyén tudja, hohy Erdély nem a hazája, mert ha az lenne akkor vigyázna rá. Lopták.
papa.49
Azért azt se árt tudni hogy Erdély területén a Cau által végzett betelepítések nyomán már a legtöbb helyen 50 % alatt van az erdélyi lakosság, a Kárpátokon túl meg 80-90 % a román lakosság, tehát ezt így már feloldani nem lehet...
Az meg a szokásos uszító hír amit a román lapok terjesztenek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.