Az árfolyamgát programban korábban részt vevő adósok 40 százalékánál 6-8 ezer forinttal emelkedik a havi törlesztőrészlet – derül ki a jegybank elnökének írásos válaszából, amely a parlament.hu oldalon olvasható.

Matolcsy György Tóth Bertalannak, az MSZP frakcióvezetőjének kérdésére adott tájékoztatást a volt árfolyamgátasok terheinek növekedésével kapcsolatban. A 2011-ben indult programban részt vevők 60 hónap haladékot kaptak a gyűjtőszámlán felhalmozott adósságuk törlesztésére, többségüknek az idén tavasszal kell megkezdeni a fizetést.

A hátralévő futamidő alatt az adósok fokozatosan megfizetik ki az összegyűlt különbözetet, a törlesztőrészlet mostantól már emelkedhet, de a törvény szerint legfeljebb 15 százalékkal.

Válaszában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke emlékeztetett: az árfolyamgát programba belépés lehetősége 2014 végéig állt fenn. Addig az adósok összesen 172 875 gyűjtőszámlát nyitottak, amelyből 157 356 gyűjtőszámla svájci frankban, 12 191 gyűjtőszámla euróban, míg 3328 gyűjtőszámla japán jenben denominált jelzáloghitelhez kapcsolódott.

Matolcsy György kifejtette: a 2014-es, elszámolásra vonatkozó törvényekben meghatározottak szerint a tisztességtelenül felszámított összeget a pénzügyi intézményeknek az ügyfél esetleges lejárt tartozásait követően az árfolyamgáthoz kapcsolódó gyűjtőszámláján felhalmozott egyenleggel szemben kellett elszámolniuk.

Tekintettel arra, hogy a gyűjtőszámla előkelő helyen szerepelt az elszámolási sorrendben, az összes árfolyamgát-programban résztvevő adós gyűjtőszámla-egyenlege csökkent az elszámolás során, átlagosan több mint 90 százalékkal – jelezte az MNB elnöke.

Tájékoztatása szerint jelenleg az adósok megközelítőleg 40 százaléka (mintegy 70 ezer adós) esetében a gyűjtőszámlának pozitív az egyenlege. A törvény ugyanis nem engedte meg, az ügyfél által fizetendő törlesztőrészlet a forintosítást követően emelkedjen, így a különbözet gyűjtőszámlán halmozódott – magyarázta válaszában a jegybank elnöke.

Az adósok 40 százalékánál, tehát azon gyűjtőszámlás adósok esetében, ahol a gyűjtőszámla egyenlege most pozitív, a felhalmozott tartozások összege adósonként átlagosan 270 ezer forintra tehető. Náluk a törlesztőrészlet emelkedése átlagosan havi 6-8 ezer forint.

A törlesztőrészlet emelkedésének adósokra gyakorolt hatását azonban érdemben tompítja az elmúlt öt évben lezajlott jelentős bérnövekedés – jegyezte meg levelében Matolcsy György.

Hangsúlyozta: az MNB kiemelt figyelmet fordít az árfolyamgát programban korábban részt vevő adósok helyzetére mind a pénzügyi rendszer egésze, mind az egyes pénzügyi intézmények szintjén.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
van képe matolcsynak "kiemelt figyelemről"," jelentős bérnövekedésről" "a hitelesekért történő aggódásról" szövegelni! Hány milliárdot keresett az MNB az egész forintosítási vircsafton? Mennyit lopnak el belőle az "alapítványokon keresztűl?Hány haver tudta kiváltani a hitelét olcsóbban, mert rá pénze?
inkább nem írok rá jelzőt,mert piros lesz a fekete klavi.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@Nessy: Ők már vég törlesztettek 180 Ft. most már a bankok kaszálhatnak, meg kaszálnak is bőszen...
justhpeter
@papa.49: Igen. A csókosok végtörlesztése 180-on nagyon aljas dolog volt. Gyakorlatilag a többiek most fizetik meg a csókosok akkori kedvezményét.
papa.49
@justhpeter: Látom nem csak nekem jutott eszembe ez a variáció, pedig volt a dörgedelmes duma ,,megrendszabályozzuk a bankokat,, aztán megtették, mi meg az adósok a végét se látjuk törlesztőinknek!!!
desiro
Hát eltolcsi, nagyon szeretünk???!!!
tudode
LÁSS CSODÁT a világháló jóvoltából. már 2011-ben???!!!

Orbán már törlesztette ötmilliós frankhitelét
www.origo.hu/itthon/20110917-blikk-orban-viktor-vegtorlesztette-otmillios-svajcifrank-hitelet.html
.
Mi a fenének volt szüksége frankhitelre?
Netán jó üzlet volt??? N E K I!
..
RÉSZLET A CIKKBŐL!!!
"""Ötmillió forintos svájci frankhitele volt Orbán Viktor miniszterelnöknek, de két hónappal ezelőtt visszafizette az egészet - derül ki a Blikk honlapján szombaton megjelent interjúból. A kormányfő a bulvárlapnak azt mondta, hogy "már tisztán áll az Úr előtt", mert végtörlesztette frankban felvett tartozását. "Körülbelül két hónappal ezelőtt én kiszálltam" - mondta, hozzátéve, hogy a hitel egy részét már korábban törlesztette, most pedig a maradékot is kifizette, svájci frankban."""
.
A PORNÉP FEJE FÖLÜL ELVISZI A BANK A FEDELET IS!!!
Ez a Nemzeti Együttműködés Rendszere, a haverokkal, és barátokkal karöltve, KÉZ KEZET MOS!!!
kokopelli
...hogy is kapta az első lakását a Csutignóm? Beírták,hogy az asszony terhes,
és 14 hónap után megszületett az Orbán jr.! Farkashazy anno megírta!Azt is,hogy...!
mennyiért adta bérbe a belvárosi kégliét a Csuti az ami csajnak havonta?!...stb...stb
Az ember nem tud annyit enni,amennyit hányni szeretne..!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.