Alkalmatlan zugokat adnak ki drága pénzen a legszegényebbeknek, a „bérletet” pedig sokszor uzsorakamattal kapcsolják össze – állítja a városkutató. A lakáspiac jelenlegi anomáliái mellett a gondok egyre súlyosbodhatnak.

Megfizethetetlenné váltak az albérletek, a hazai bérlakásszektor súlyos problémákkal küzd, amelyek több mint 600 ezer ember lakhatását érintik Magyarországon – mondta el egy konferencián Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity ügyvezető igazgatója. A néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett albérletárak és a megfelelő jogi védőháló hiánya kiszolgáltatottá teszi a bérlőket, de a lakástulajdonosok helyzete sem ideális. Babus Gábor, a Baker&McKenzie ügyvédi iroda ingatlanjogásza szerint a lakástörvény elavult, nem ad válaszokat a mai piacgazdasági viszonyokra – derül ki az azenpenzem.hu tudósításából.

A rendezvényen a legmeghökkentőbb jelenségről Jelinek Csaba, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont városkutatója beszélt. Szerinte a kialakult helyzetből adódóan

a lakáshierarchia alján megjelenik a lakásuzsora.

A legszegényebb rétegeknek 20-40 ezer forintokért adnak ki lakhatási célra teljesen alkalmatlan zugokat, sokszor összekapcsolva a kiadást az uzsorakamattal is.

A magyar lakosság kilencven százaléka magántulajdonban lakik, ami nagyban hozzájárul a rugalmatlan munkaerőpiachoz. Jelinek úgy látja: ebből adódik az is, hogy a térbeli egyenlőtlenségek erősödnek, teljes régiók szakadnak le, például Kelet-Magyarországon. A lakásárak, illetve albérletárak pedig erre a helyzetre erősítenek rá, ördögi kört teremtve, amiből egyelőre nincs kiút. A leszakadó régiókba, helyzetekbe születő gyermekek sorsa pedig megpecsételődik összegezte a kutató.

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kookas
bezzeg a nárcisz horda csókosai szarért húgyért bérelhetnek frekventált helyen luxus önkormányzati bérlakásokat!!!
Kookas
bezzeg a nárcisz horda csókosai szarért húgyért bérelhetnek frekventált helyen luxus önkormányzati bérlakásokat!!!
kukac50
Megfigyelhető,hogy a legszegényebbeken élősködnek a gazdagok.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/05/tn496c0.jpg
Tegnaptól kezdve mindjárt jó lesz nekünk. A kormány a középgeneráció és az idősebb, tapasztalt szakemberek nélkül sehová nem jut. A fiatalok egy része már elhagyta az országot, más része most csomagol. Élhető, fejlődő országot azonban csupán egy generációra koncentrálva nem lehetséges felépíteni. Ideje lenne a nagy szavak helyett valódi munkahelyekkel, oktatással, normális bérekkel, a mobilitás elősegítésével, bérlakásépítéssel, infrastruktuláris fejlesztésekkel, a gazdasági és jogi környezet vállalkozóbarátabbá tételével, az adóterhek csökkentésével próbálkozni, megcélozva minden korosztályba tartozó munkavállalót.
Kookas
@Eladott Ország: tetszik amit írsz de azért ne ábrándozz mert amíg ez a nárcisz kormány van hatalmon minden marad így vagy még szarabb lesz.
Eladott Ország
@Kookas: Lehet a szarból ostort fonni, csak nem lehet vele csattogtatni. Meddig lehet még szarkeverő bolsevikozni, balliberálisozni csak azért, mert a Fidesz tele van vállalhatatlannál vállalhatatlanabb arcokkal, sötét múltú figurákkal? Mikor lesz ennek vége?
kolozsvaros.com/2017/04/15/francokat-nem-lehet-levaltani-ezeket/
Francokat nem lehet leváltani ezeket. Hogy nem a parlamenti pártok vannak az utcákon? Nem hát. Éppen ezért veszélyes ez a helyzet a kormányra. És ugyan miért is ne zavarhatná el a kormányt egy ország népe, pártok nélkül is? Be van tiltva? Nincs. Van ebben az országban annyi becsületes, hozzáértő ember, akikből igen gyorsan össze lehet rakni egy szakértői kormányt. Ha normalizálódott a helyzet, akkor pedig helyre kell állítani a választási törvényt és ki lehet írni a választásokat. Nem olyan bonyolult ez, mint amilyennek láttatni szeretnék sokan. Szóval nem finnyáskodni, hanem felgyűrni az ingujjat és beállni szart lapátolni, mert ha valami, az az egy biztos, hogy a szar magától nem fog elmenni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.