Többen töltik le a kötelező olvasmányokat hangoskönyvként, mint olvasható formátumban – derül ki a Magyar Elektronikus Könyvtár adataiból. A MEK honlapján már több mint 300 – zömében – magyar klasszikus érhető el mp3-as formátumban is.

A kötelező olvasmányok esetében több a hangoskönyv-letöltés, mint a szövegformátumú.

A MEK eredetileg a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetségével együttműködésben kezdte el a hangoskönyvek digitális formátumú feltöltését – mondta az Inforádiónak Moldován István, az Országos Széchenyi Könyvtár E-könyvtári Szolgáltatások Osztályának vezetője.

„Ezek a hangoskönyvek nem irodalmi művészek által felolvasott, dramaturgizált hangoskönyvek, hanem egyszerű önkéntesek által felolvasott szövegek voltak. Azért olvasták fel a teljes szöveget, hogy a vakok is hozzáférhessenek. Korábban magnószalagokon készítették és terjesztették, majd a mi projektünk kapcsán kezdődött el a digitalizálásuk. Ez egyfajta teszt is volt, hogy hogyan tudjuk ezeket online biztosítani” – mondta az osztályvezető.

Hamarosan azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a látássérülteknél sokkal szélesebb közönséget érdekelhetnek ezek a hangoskönyvek – tette hozzá Moldován István.

„Kaptunk például köszönőleveleket kamionsofőröktől, akik sok száz kilométert vezettek folyamatosan, és közben egy-egy regényt hallgattak.

De például a külföldön magyarul tanulók számára is hasznos lehetne a hanganyagokat hallgatni”- mesélte.

Azóta profi előadóművészeket is bevontak a programba, a kezdeményezésnek azonban az egyre szélesebb hangoskönyvpiac és a pénzhiány szab gátat.

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay/kaboompics/cc0)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
A kötelező olvasmányokat fenőt koromban olvastam el.
Györeként a kötelező olvasmányok az kín ,és teher felnőttként jó szórakozás volt.
namihami
Egyszerű a magyarázat: Mert hallgatni tudnak, olvasni viszont nem. Lásd pl. a PISA-jelentés.
És ugyanez igaz az olvasással kombinált szövegértésre is.
cs.n.
Pénzhiány. Vicc, hogy erre nem futja. Feltételezem, nem nagy összegről lehet szó, nyilván nem kerül milliókba egy-egy könyv felolvasása profi színészekkel sem. Egy túlárazott ugrótorony csücskének a negyedéből kijönne, bár lehet, hogy sokat mondtam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.