Óriási vihar pusztított csütörtök este az ország nyugati területén. A hatalmas villámok mellett orkán erejű szél, néhol 113 km/órás széllökések kísérték a vihart. 

Megölt egy embert a tegnap esti vihar Vas megyében

Tűzoltók dolgoznak a viharos szélben megrongálódott családi ház tetőszerkezetén Nagykanizsán (fotó: Varga György/MTI)

Az eddigi adatok szerint nyolcvankilenc épületben keletkezett kár, az esetek nagy többségében a szél megbontotta a háztetőt vagy fa dőlt az épületre.

Reggelig ötszázötvenszer kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk. Mukics Dániel, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője azt mondta: Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron megye leginkább érintett települései Zalaegerszeg, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Körmend, Lenti és Hévíz voltak.

Több helyen akadozik a vasúti közlekedés a sínekre dőlt fák miatt, a közutakon is vannak akadályok.

A villanyvezetékre dőlő fák miatt még szünetel az áramszolgáltatás Veszprém megyében háromezer, Vasban tizenötezer, Zalában hétezer, Győr-Moson-Sopron megyében pedig harmincezer fogyasztónál. Összesen 54 ezer fogyasztási helyen nincs még áram. Csütörtök este tíz után még 115 ezer volt ez a szám. A szolgáltatók folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán – írja az MTI.

Egy férfi életébe került

A vihar következtében háztető dőlt egy autóra a Vas megyei településen. A kocsiban egy férfi ült.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a műszaki mentést végző szombathelyi hivatásos tűzoltók eltávolították a törmeléket a gépjárműről, a benne ülő embert azonban már holtan találták. Ezután elkezdték lebontani a tetőzet laza és veszélyes részeit. A megrongálódott épületből két embert biztonságos helyre kísértek az egységek – közölte az MTI.

További zivatarok várhatóak

A Dunántúlon további zivatarok várhatók, közben az ország közepén zavartalanul tombol a hőség. A dunántúli megyékre első fokú figyelmeztetést adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ugyanezekben a megyékben a felhőszakadásra is van esély pénteken.

De azokban a megyékben sem örülhetnek, ahol a vihart megússzák. A hőség ugyanis pénteken sem tágít, emiatt az ország középső területeire piros, a hegyvidékekre és északnyugatra sárga, a többi területen pedig narancssárga fiyelmeztetést adtak ki.

Az extrém időjárás egy hidegfrontot vezet be, bár az ország legnagyobb részén pénteken még napos, száraz idő várható általában kevés felhővel, sőt, 32-38 fokos csúcshőmérséklettel. A Dunántúlon délelőtt még csak néhol, később már több helyen várható zápor, zivatar.

A csúcshőmérséklet a nyugati határvidéken 29, 30 fok lehet. Késő estére országszerte 22 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.