Összesen 18 ezer adag ételt fognak főzni a hétvégén kezdődő 5. Tirpák Fesztiválon és Nyregyházi Bográscs- és Grillbajnokságon a szabolcsi megyeszékhelyen.

Összesen tizennyolcezer adag ételt készítenek el a főzőcsapatok a hétvégén megrendezendő 5. Tirpák Fesztiválon és Pálinkanapon, valamint a 2. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságon.

Az eseménnyel a szabolcsi megyeszékhely a várost újratelepítő tirpákokról, a tót, szlovák ajkú lakosokról emlékezik meg, akik a török idők után szinte elnéptelenedett, akkor alig 400 lakosú településre beköltöztek és létrehozták a ma is létező bokortanyák világát a környéken. A főként Szlovákiából származó népcsoport hagyományait és életmódját bemutató gasztronómiai fesztiválon egyszerű alapanyagokból készített tirpák ételeket kóstolhatnak meg jegy ellenében a látogatók – mondta Ulrich Attila alpolgármester keddi sajtótájékoztatóján.

Szombaton és vasárnap a város főterén több mint húsz nyíregyházi étterem, hét szakképző iskola és hagyományőrző egyesület készíti el saját speciális vagy újragondolt tirpák népi ételeit. A vendégek közel negyvenféle ételből válogathatnak, megkóstolhatják többek között a tirpák cirkás paszulylevest, a vágási lestyános ökörpörköltet köles-dödöllével, a krumplis gömböcöt kukoricalángoson tálalva, a tirpák káposztás-tejfölös libaaprólékot tepertős galuskával, a kondások bablevesét, a káposztás krumplis paszulylevest házi tejföllel, a pergelt savanyú káposztás csirásgaluskát tepertővel, a káposztás puliszkát, a törtpaszulyt és a tirpák tarhonyát is.

A főzésbe a meghívott lengyel, ukrán és szlovák testvérvárosok egyaránt beszállnak majd, az ételeket szakmai zsűri értékeli.

A városnapokon ezer adag szilváslepénnyel lepik meg a helyi vendéglátóipari szakközépiskola tanulói és oktatói a nyíregyháziakat, akik tirpák tekercset, almás és káposztás bélest, almás puffancsot, különböző ízesítésű réteseket, fánkot, rácsos almást, kemencés kalácsot, hájas tésztát és tökös bélest is kóstolhatnak a fesztiválon.

Vasárnap rendezik meg a bogrács- és grillbajnokságot, amelyen tizenhét civil szervezet szakácsai mintegy ötezer adag ételt készítenek majd el. Lesz csülkös bableves, tirpák csirkeragu lángoson tálalva, birsalmás, savanyú káposztás sült csirke, lecsó, birkapörkölt, túrós, almás és meggyes rétes, valamint mákos kalács is.

A két nap alatt bemutatkoznak a pálinkalovagrendek és számos pálinkafőzde is, lesznek koncertek, valamint népzenei és néptáncbemutatók, megismerhetik a látogatók a Nyíregyházi Települési Értéktárat és a postás utazó kiállítást, a szív világnapja alkalmából pedig szűréseket és tanácsadást tartanak a Jósa András Oktatókórház szakemberei.

A rendezvénysorozatot megelőzően pénteken mutatják be Z. Szalay Pál (1891-1975) nyíregyházi festőművész 1930-ban festett, Nyíregyháza betelepítése című festményét. A monumentális, több mint 23 négyzetméteres képet a város önkormányzata segítségével restaurálták és mutatják be a közönségnek.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
Vajon mennyi lesz ott a tényleges tirpák? :-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.