A Publicus Intézet felmérése szerint majd minden második megkérdezett szerint Botka László visszalépése érdemben nem befolyásolja a baloldal győzelmi esélyeit.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, október 4 és 5 között, 792 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a magyar választókorúak véleményeit Botka László visszalépését követő politikai helyzetről. A megkérdezettek majd' fele szerint érdemben nem befolyásolja a baloldal győzelmi esélyeit Botka László visszalépése.

Friss felmérés szerint nem befolyásolja az MSZP esélyeit Botka visszalépése, de nagyon jól megmutatja, mekkora káosz is van a párton belül

Botka lépett. Fotó: MTI

A válaszadók kétharmada szerint a visszalépés a zűrzavart mutatja, viszont közel kétharmad szerint távozás érdemben nem befolyásolja az erőviszonyokat.

A megkérdezettek majdnem fele szerint új jelölttel, valamint kemény munkával van esély a Fidesz leváltására, és a baloldali szavazók négyötöde, a kormányváltást akarók kétharmada így gondolja. A válaszadók fele tarja valószínűnek, hogy egy baloldali együttműködésre szavazzon 2018-ban, köztük a Jobbik szavazók többsége is. A megkérdezettek több mint fele akar kormányváltást, és negyede örülne ha nem lenne változás.

A megkérdezettek majd' fele (43 százalék) szerint érdemben nem befolyásolja a baloldal győzelmi esélyeit Botka László visszalépése. Azonban a válaszadóknegyede (27 százalék) szerint valamennyire rontja, míg 14 százalékuk szerintvalamennyire javítja a távozás a baloldal esélyeit. Jobbik szavazók körében van egyedül többsége (58 százalék, 6 ellenében) annak a véleménynek, hogy a helyzet rontja az esélyeket, és legkevésbé a bizonytalan szavazók gondolják így (26 százalék). Az MSZP és a más baloldali ellenzéki pártra szavazók körében meglehetősen kiegyensúlyozott az a vélemény, hogy inkább rontja (30 és 26 százalék), vagy inkább javítja (26 és 21 százalék) az esélyeket Botka visszalépése, de körükben is egyértelműen azok vannak többségben, akik szerint érdemben nem befolyásol semmit.

Az elmúlt két hétben a Fidesz támogatottsága nem változott, 25 százalék. Az MSZP tábora két százalékpontot csökkenve 10 százalék, míg a Jobbik tábora változatlan és 11 százalék. Az LMP két százalékpontot növekedve 5 százalék, a Momentum egy százalékpontot csökkent, így 1 százalék. A DK és Kétfarkú tábora változatlan, 4 illetve 1 százalék, míg az Együtt, a Párbeszéd, és az MLP támogatottsága nem érte el az egy százalékot.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

egyember
Mindig Jobbik-ellenes voltam. Ma is. Véleményem szerint azonban két (alapvető)alternatíva lesz: a Jobbik vagy a "baloldallal" (azaz: az orbanizmus leváltását óhajtókkal), vagy a fide$$-el köt szövetséget (koalíciót). Lehet gondolkodni, hogy melyik a jobb (nem -ik!) lehetőség.
Béla333
@egyember: 21.18
A legjobb választás szerintem nem az, hogy a Jobbik ezzel vagy azzal...
A legjobb ha annyian támogatjuk az LMP-t, amennyi elég lesz nekik Orbánék elzargatásához és önálló kormány alakításhoz!
Meggyőződésem, hogy ez és csak ez lehet a kiút a jelenlegi zsákutcából!
colibri
@Béla333: Nem jó a meggyőződésed. Az lmp nem egyezkedik senkivel és egymagában annyi szavazója sem lesz, mint a jobbiknak van. Igenis rá kell kényszeríteni a "demokratikus ellenzéket", hogy közösen, minél többen koalícióban gondolkozzanak.
GeoCravker
@Béla333: AZ LMP legfeljebb annyit bizonyított, hogy belső diktatúrát tart fenn (ld a kiváló pártokat, leszalámizott tagságot cikk-cakkos vezetőséget. Azaz a Fideszhez képest lehet más a populizmus lozungkészlete, de a politika nem igazán lett más. Amellett egyike a senkivel szóba nem állóknak az "ellenzéki" oldalon. Miközben elég informális gesztust gyakorolt a komány felé a megalakulása óta ahhoz, hogy személy szerint az ellenzékiségét is kétségekkel kezeljem.
Béla333
@GeoCravker: 21.31
Nagyon beégett az agyadba az, hogy az LMP így meg úgy, amit még a tények sem zavarnak meg!
Ha nem emlékeznél az LMP a Gémesi féle párttal állt össze!
A Fidesszel szembeni gesztusok meg a heti "Tocsiknyi" korrupció infó már több mint egy éve!
Meg nyilván azért ekézik őket a magát demokratikusnak hazudó DK mellett a Fidesz részéről is mert úgy van, ahogy írod!
Az meg ne zavarjon, hogy közben Gyurcsány meg letarolja éppen a teljes ellenzéki oldalt, csakhogy ő maradjon a legerősebb ellenzéki csoportosulás.
Ugye ez nem a Fidesznek kedvez?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.