A visegrádi négyek határozottan kiálltak az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése mellett szerdán Budapesten, a térség külügyminisztereinek találkozóján. A nyugat-balkáni országok diplomáciavezetői egyöntetűen megerősítették csatlakozási szándékukat.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy

minden uniós integrációs igyekezetet támogatni kell, a nyitott ajtók politikáját kell folytatni, és nem bezárkózni.

Hozzátette, a német-lengyel megbékélés tapasztalatait készek megosztani más országokkal is.

Azt is kiemelte, hogy:

az olyan veszélyhelyzetek, mint például az illegális migráció, a szervezett bűnözés, a terrorizmus és a radikalizáció nem ismernek határokat, ezért közösen kell beszélni róluk.

Ivan Korcok szlovák ügyvivő külügyminiszter kijelentette: a V4 vezető szerepet vállal a bővítés kérdésében, a téma nem kerülhet az EU érdeklődésének perifériájára. A visegrádi együttműködés tagállamai garantálják, hogy a nyugat-balkáni országok mindig Európa részei lesznek – tette hozzá, hangsúlyozva: az integrációs tárgyalások tempójának az érdemektől kell függnie, nem pedig "számszerűsítve" kell folyniuk a megbeszéléseknek.

A V4 kiáll az EU bővítése mellett

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Jakub Dürr cseh külügyminiszter-helyettes közölte:

a V4 egyértelműen nyitottan áll a bővítés kérdéséhez, hiszen a Nyugat-Balkán nélkül sem az EU, sem a NATO nem lehet teljes.

Hozzáfűzte, ösztönzik a regionális együttműködést a Nyugat-Balkánon, és jó, ha ezt a visegrádi együttműködés inspirálhatja.

A szerb diplomáciát vezető Ivica Dacic arról beszélt, hogy a Nyugat-Balkán az EU részévé akar válni, annak ellenére is, hogy az unióban fáradtság látszik az integrációt illetően, sőt a hosszú várakozás miatt a szerbek egy része sem hisz a tagságban.

A nyugat-balkáni országok kapcsolatáról szólva megjegyezte: külföldön "jók vagyunk", de "ha hazamegyünk, kezdünk vitatkozni", e vitákat pedig gyakran az integráció akadályává alakítják. A szerb EU-csatlakozási folyamatról azt is mondta: az meglehetősen átpolitizált, mert azt nézik, hogyan haladnak előre a Koszovóval való párbeszédben.

Srdjan Darmanovic montenegrói külügyminiszter arról beszélt, hogy a V4 mindig is a sikeres együttműködés példája volt, és országa hálás az euroatlanti integrációhoz nyújtott támogatásért.

Az EU Montenegróval eddig 28 tárgyalási fejezetet nyitott meg, hármat lezártak, és az év végéig további hármat szeretnének megnyitni

- magyarázta.

Úgy vélte, fontos napirenden tartani a csatlakozási tárgyalásokat, mert ez biztatást jelent az egész nyugat-balkáni térségnek. A montenegrói politikus üdvözölte, hogy Bulgária az EU soros elnökeként külön hangsúlyt kíván helyezni a bővítés ügyére.

Ditmir Bushati albán külügyminiszter elmondta:

a nyugat-balkáni integrációs folyamatnak egyértelműnek és logikusnak kell lennie, azt nem befolyásolhatják az érzelmek, mert csak így lehet hatékony az integráció.

Fontosak a reformok, amelyek a régió stabilitását is segítik, ahogyan a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok is lényegesek – közölte.

Teodor Melescanu román külügyminiszter kiemelte:

lényeges, hogy a Nyugat-Balkánon az egész politikai elit elkötelezett legyen a reformok mellett.

Hozzátette: a nyugat-balkáni országoknak fel kell gyorsítaniuk a reformokat, hogy erős intézményeket hozzanak létre, mert ez vezethet el a térség felemelkedéséhez és európai integrációjához.

Közölte:

Románia támogatja az EU további bővítését, mivel ez az egyetlen mód, amellyel hozzájárulhatnak a nyugat-balkáni stabilitás és béke megerősítéséhez.

Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter üdvözölte, hogy a V4 napirendjén ilyen kiemelt helyet foglal el a Nyugat-Balkán ügye. Úgy látja, az EU biztonságosabb hely lenne, ha a Nyugat-Balkán a része lenne.

A térség számára történelmi lehetőség a jelenlegi helyzet, ezt ki kell használni, és mindent megtesznek, hogy végrehajtsák a szükséges reformokat

- jelentette ki.

Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter közölte: a 2018 első félévében esedékes bolgár EU-elnökség prioritása a Nyugat-Balkán biztonsága, integrációja lesz. Hangsúlyozta, segíteni kell a térség országait a szükséges reformok végrehajtásában.

Ha a nyugat-balkáni államok nem lesznek részei az EU-nak, az európai projekt nem lesz befejezett

- mondta.

Behgjet Pacolli, Koszovó külügyminisztere megerősítette országa elkötelezettségét az európai integráció mellett, egyben megköszönte a V4-nek, hogy nagy igyekezettel támogatja a koszovói ügyet.

Josip Brkic, Bosznia-Hercegovina külügyminiszter-helyettese örvendetesnek nevezte, hogy a csúcstalálkozó minden résztvevője elkötelezett a Nyugat-Balkán integrációjával kapcsolatban. Szerinte ha az EU nem akarja gyorsabban integrálni a térséget, akkor "nagy problémának nézünk elébe mindkét oldalon". A politikus reméli, hogy a bolgár EU-elnökség alatt országa EU-tagjelölti státuszba léphet.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
A visegrádi együttműködés tagállamai garantálják, hogy a nyugat-balkáni országok mindig Európa részei lesznek ???
S ezt hogyan teszik???
Eladott Ország
Ti, honvédő forradalmárok, ha az egyes tagországok kormányai – külön Orbán Viktor méltóságos úr kormánya – ahelyett, hogy minden erővel igyekeznek szétverni az Uniót, esetleg együttműködnének a többi tagországgal? Tényleg, jut is eszembe a főnököd tegnapi hörgéséről, amikor meggyanúsította Hadházyt, hogy bizonyos üzleti köröknek lobbizik azért, mert az rákérdezett, hogy mi a lófaszért is kell kétszer olyan drágán lélegeztető gépeket vásárolni, mint feleannyiért: ti mennyit kaptok Putyin elvtárstól a hatékony rombolásért
cserébe? Magyarország és a mára már alig létező, erősen súlytalan V4-ek semmit nem állítottak meg. Orbán se. Ő legfeljebb Magyarország fejlődését tudta megállítani, de azt legalább rendkívül hatékonyan. Amikor átvettétek a kormányt – pedig az előző kormány is baromira messze volt a tökéletestől, de még az elfogadhatótól is ,de akkor még a térség
vezető országa voltunk. Mostanra sikerült az utolsó helyekért versenyeznünk Bulgáriával.
Nessy
Engem és még sok túristát megállítottak a V4-k!
A Várkert bazárba akartam menni kiállítást nézni, de nem sikerült.Az egész környék majdnem a Clark Ádám térig le volt zárva, mindenütt rendőrök, TEK-, civil ruhás hapsik. Kérdeztem is, hogy kit kell ennyire védeni, akkor mondták hogy több rendbéli külügyért. Azért befogtam a számat, és csak nagyon udvariasan megköszöntem a felvilágosítást.
Hát, lehet hogy sok mindenben utolsók vagyunk, de rongyrázásban elsők.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél