Az 1958 és 1968 között időszak művészetéről ad átfogó képet a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Keretek között című kiállítása, amely mintegy 350 festményt, szobrot, grafikát, könyvet, plakátot, valamint iparművészeti alkotást vonultat fel.

Az MNG péntektől látogatható tárlata egy sok látogató által személyesen is megélt évtizedre tekint vissza, amely ugyanakkor már történelem

etrányi Zsolt kurátor elmondása szerint az utóbbi időben mind több kortárs művész és kiállítás dolgozza fel a 2. világháború utáni évtizedek képzőművészetét, az MNG raktáraiban ugyanakkor több ezer olyan korabali alkotást őriznek, amely csak nagyon régen vagy soha nem volt még bemutatva. A Nemzeti Galéria kiállítása ezért sok megleptést tartogat majd a látogatók számára – jegyezte meg.

A hatvanas évek művészetéről nyílik kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A kurátor emlékeztetett: a korszak határait nem kerek számok jelzik. 1958-ben nyílt újra a Velencei Biennale magyar pavilonja, és ebben az évben Magyarország nagyszabású programmal jelentkezett a Brüsszeli Világkiállításon, mindezekkel is jelezve az 1956 után megindult kádári konszoldiáció kezdetét.

1968 ezzel szemben a csehszlovákiai bevonulás és a reformok megtorpanásának éve, amely lezárt egy rövid korszakot

A 2018. február 18-ig nyitva tartó kiállítás kísérőprogramjairól az MNG honlapján találhatók részletes információk.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.