Január elsejétől már nem lesz visszaváltható a szódásszifonok patronja, egy korszak zárul le. 

Január elsejétől véget ér a visszaváltható szódás patronok korszaka, a répcelaki Liss Kft. ugyanis leáll ezek gyártásával – olvasható a hvg.hu cikkében. 

Kevesebb, mint egy hónap, és vége a régi szódának

Fotó: fortepan.hu/Urbán Tamás, 1974/88489

"Lesz helyette eldobható patron, ám többszörös áron. Most a tízdarabos doboz a vásárlás helyétől függően 312–400 forintba kerül, jövőre 999–1250 forint lesz. Így egy liter házi szóda előállításának önköltsége 100 forintra emelkedik, nagyjából 50 százalékkal haladva meg a palackozott ásványvizek árát" – olvasható a cikkben. 

A vállalat stratégiai igazgatója szerint jó 15 éve napirenden van a technológia leváltása, amely időlegesen visszaesést fog okozni nekik, ezzel számolnak is, ugyanakkor a fél évszázados technológiát muszáj korszerűbbre cserélniük.

"A vállalat 7 milliárd forintot megközelítő nettó árbevételéből ez az egy termék mindössze 2-3 százalékot képvisel, miközben a munkaerő 5 százalékát köti le" – áll a cikkben.

A hvg.hu cikke szerint míg 30-40 éve évi 300 millió patron ment el, addig mostanra csak 10 millió darabos az évi gyártásszám, és az is folyamatosan csökken. 

A jövő a szódagépekben van, ám ezeknél első körben 11-30 ezer forintos beruházással kell számolni, és a beléjük való óriáspatron (amellyel 70-80 litert lehet legyártani) sem olcsó: literenként 45 forintra jön ki az ára.

"Visszatértek a szikvízgyártó kisiparosok is: nemcsak vidéken, a fővárosban is akad olyan vállalkozó, aki újratölti a hagyományos literes szódásüveget. Az Újlipótváros szívében egy liter üveges szóda 50, a műanyagból készült másfél literes palack 70 forintba kerül" – olvasható a cikkben.

A tejszínhabos visszaváltható patron is módosul januárral, az öt darabos kiszerelés helyett 10 darab eldobható patron lesz a csomagban, és az ára a szén-dioxidos társaihoz lesz hasonló.

"Aki makacsul ragaszkodik hagyományos szóda-, illetve habszifonjához, egy apró átalakítással átmentheti palackjait: az új típusú patronok miatt a szifonfejben lévő tömítőgyűrűt kell kicserélni. Ezek azonban minden eldobható patronos dobozban benne lesznek – ajándékként" – figyelmeztet a hvg.hu.

(Címlapi kép: fortepan.hu/Urbán Tamás 1974/88489)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Bajuszszar nem tűnt fel neked mint ,,felkent környezetvédőnek,, hogy ez megint csak a szemét mennyiségét fogja növelni ???
Amellett, hogy az embereknek megint többe kerül valami tetves geci fütyisz !!!
papa.49
Bajuszszar nem tűnt fel neked mint ,,felkent környezetvédőnek,, hogy ez megint csak a szemét mennyiségét fogja növelni ???
Amellett, hogy az embereknek megint többe kerül valami tetves geci fütyisz !!!
Eriksson
A jövő, a fejlődés útja az, hogy minél több szemetet lehessen gyártani, holott már így is fulladozunk benne. Ráadásul jó drágán. (valakiknek biztosan jó bolt).
A jövőnek éppen az ellenkezőjének kellene lennie.
Eladott Ország
Ha lenne ebben az országban egy valamire való zöld mozgalom akkor most szervezne tüntetést, és nem csak a zöld álca mögé bújt senkiháziak lennének! Ha a kormány egy kicsit is tökös lenne akkor az LMP- talán ők akarnak itt zöld párt lenni, beadna egy törvénymódosítást, hogy a monopol helyzetben lévő Liss Kft-nek minden patron után még 1000 Ft. termékdíj az államkasszába. Szólni kell a termékdíjas kupakos Lalának, intézkedjen.
Pálinkás Pál
@Eladott Ország: És azzall mire mennél,a Liss áthárítaná a vevőkre,vagy egyszerűen leállna a gyártásával...Köztünk legyen mondva,már nem is tudom mikor készítettem utoljára szódát...
Eladott Ország
@Pálinkás Pál: Már nem hárítja át a költségeket a Liss Kft- leállt a gyártással. Egyébként a béremeléseket is áthárítják a munkáltatók. Nekünk meg marad a csirkefarhát utalvány és a prémium (max. 12.000 Ft/év )

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.