Veszélybe kerülhet a kistelepülések élelmiszer-ellátó rendszere, amennyiben nem születnek a hazai kis- és közepes vállalkozásokat segítő intézkedések a kereskedelem napi fogyasztási cikkeket forgalmazó területén.

A tavaly elszenvedett többezres boltszámcsökkenés, a folyamatos piaci koncentráció a költségvetésnek is egyre nagyobb hátrányt jelent – mondta a Magyar Időknek a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Nagy bajba kerülhetnek a falusi kisboltok

Neubauer Katalin jelezte, emiatt több konkrét javaslattal fordultak a kormányhoz.

A vásárlási szokások markánsan átalakultak, amit a piacnak megfelelő tempóban követnie kell. Hátrányban vannak viszont a kevésbé tőkeerős kisvállalkozások, amelyek közül tavaly ­4600-an szüntették be a működésüket. Folyamatosan koncentrálódik a piac, míg különösen vidéken a helyi boltok árbevétele csökken, kiadásaik pedig nőnek

– mondta a főtitkár.

(Magyar Idők)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A ,,kisboltok,, 5 év alatt az eredeti létszám alig 1/4 csökkent vajon miért, mert NINCS PÉNZE AZ EMBEREKNEK, és a kisbolt nem tudja felvenni a versenyt se árban, se választékban a multikkal !!!
Az hogy kiverték a kezükből a cigi árusítást volt az utolsó döfés !!!
A környéken volt 3 kisbolt, ma egy vegetál nagy nehezen, általában 1/2 év a nyitva tartásuk, aztán becsukják, később más újra próbálkozik, és ő is erre a sorsra jut ...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@division: Nálunk ugyan nincs egyetlen bevásárló központ sem, sőt munkalehetőség sincs. Lehet, hogy "fantázia nélküliek", mert rányitnak a már meglévő boltokra, de én azt tapasztalom, hogy "az enni mindig kell" érv alapján csinálják. Továbbá az uj boltok kedvezményes fizetési határidőket kapnak a szállitóktól, tehát nem kell hozzá egy egész vagyon az induláshoz. Nálunk egy vállalkozó "vendégmunkások" szállásolásából élt és pl. ő nyitott rá az egyetlen boltra, ő birta anyagilag (mert máshonnan is jött a pénz), a másik bolt viszont alig 1 év alatt bezárt. De az is tény, hogy minél kisebb a település, annál rosszabbul megy a kisboltnak, mert kicsi az "eltartott" emberek száma. Azt nem állitom, hogy "mindezért a kormány a hibás", de azért a szakképesitést igénylő munkakörben (mégha nincs is meg az embernek, de ebben dolgozik)a mindenkori garantált bérminimumot + járulékait mégis csak nekik "köszönhetjük"... Gondold el, hogy 2010-ben a garantált bér 89.500, 2017-ben meg 161 eFt. Ha még hozzáveszem, hogy "alanyi jogon" adójóváirás nincs (pl. családi kedvezmény egy középkoru m.vállalónak már nem jár gyermekei kora miatt), egysávos SZJA van, tehát a 7 év alatti közel 2x-sére nőtt bérek nem nőttek nettóban a közel 2x-sére!
reseva
Mi az hogy tönkremennek? Évek óta mást se hallok, mint hogy a kkv-at támogatjuk. Mi lenne, ha nem támogatnák?
Rockxy
Az összefogás azt jelentené, ha volna ilyen, de nincs, hogy a tehetős magyarok a kisboltokban vásárolnának, nem a multiknál, vagy nemcsak a multiknál.
De amíg az összefogást az utcára vonulósdit jelenti, addig a sötétség fog uralkodni és marad minden a régiben. (hagyományőrzés az élet megrontója, a haladás kerékkötője)
Ludmilla
a kisboltok drágák.Helyben egy kiló cukor 300 fölött,a közeli városban 200 alatt..Választék nincs,a meglévő drága..Nekem közelebb van a városi szupermarket,mint a kisbolt,amellett mindent meg tudok venni,amit szeretnék,jóval olcsóbban...nem szeretnék visszatérni a kisboltba,ahol csak pult alól lehet hozzájutni az olcsóbb portékához...
Macskanő
@division: 12:17" Ki van veszve a kreativitás úgy látszik a vállalkozók zöméből, és utána mindezért a kormány lesz a hibás:-))"

Pedig a kormány megmondta, Soros tehet róla..:)))
kukac50
A kisvállalkozásokat nem segíti a kormány csak a multikat. Szeretünk menni a sarki kisboltba jobban mint a nagy helyekre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél