Feketemunkást talált a Szatmáry Kristóf, a Fidesz kereskedelempolitikusa és közeli rokonai (anyja és testvére) tulajdonában álló cégnél az adóhivatal – tudta meg a 24.hu. Szatmáry Kristóf a lapnak elmondta: csak adminisztrációs hiba történt.

Feketemunkást találtak a Fidesz kereskedelempolitikusának boltjában

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara korábbi vezetője és a Fidesz egyik kiskereskedelemmel foglalkozó politikusa. 2014 óta a kereskedelempolitika összehangolásával foglalkozó miniszteri biztos a Miniszterelnökségen, előtte pedig 2011-től az NGM államtitkára volt.

A Szatmáry Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. december közepén került fel a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listájára, amelyet az adóhatóság honlapján közzé is tettek. (A cég a táblázat 3407. sorában szerepel.)

A családi vállalkozás zöldség-gyümölcs kereskedelemmel foglalkozik, Budapesten hat telephelyen árulnak. Az adóellenőrök a Stadionok metrómegállónál lévő standban egy próbavásárlás alkalmával találkoztak egy be nem jelentett eladóval. 

Szatmáry Kristóf levélben reagált a 24.hu kérdéseire,  ebben leírta:

2017. június 25-én a vállalkozás Stadionok metróállomás kijáratánál működtetett standjánál munkaügyi ellenőrzés történt. Az egyébként 14 alkalmazottal működő vállalkozás egyik, az ellenőrzést megelőző napokban munkába állt dolgozója esetében a vizsgálat szabálytalanságot tárt fel.

Ugyanakkor kiemelte, hogy

Csak adminisztrációs hiba történt, pontosabban figyelmetlenség volt, a társaság könyvelője elfelejtette időben bejelenteni az új alkalmazottat

A 24. hu cikke szerint teljesen elképzelhető, hogy ez így is történt, mindenesetre az NGM korábban azt közölte, hogy a be nem jelentett munkásokkal lebukott munkáltatók nagy része ugyanezzel magyarázza, hogy miért nem volt bejelentve egy dolgozó.

Szatmáry Kristóf  a 24.hu kérdéseire hozzátette azt is:

A cég immár 21 éve bejegyzett vállalkozás, amelynek működtetésében ténylegesen nem veszek részt. A 24 százalékos részesedést édesapámtól örököltem évekkel ezelőtt, a tulajdonjogomtól érzelmi okok miatt nem váltam meg. A döntéshozatalban és a cég irányításában sem veszek részt; mint azt az interneten keresztül ingyen és nyilvánosan elérhető céginformációs adatok is bizonyítják: képviseletre sem vagyok jogosult. Vagyonnyilatkozataim alapján az is egyértelmű: a társaság gazdálkodásából jövedelmem nem származik.

A könyvelő az informatikai rendszerükben fellépő problémával indokolta a hibát a 24.hu-nak, és hozzátette, hogy „megbízónk irányába a sajnálatos hibát és felelősségünket az ügyben elismertük”.

A portálnak a politikus hozzátette:

A mulasztást és felelősségét az ügyben a cég vezetése elismerte, a büntetést kifizette.

A 24. hu azt írja: Szatmáry szerint kifizették a bírságot, de azt nem árulta el, mekkora összeg volt.

Forrás: 24.hu, Index, HVG

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
"csak adminisztrációs hiba történt" - igen gondoltam . csak hogy minden vállalkozásnál ilyen "adminisztrációs " hiba van folyton! (legalább is ezzel védekeznek) Lásd: építőipar, vendéglátás...stb.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Hogyne. Ezen az alapon bárki hivatkozhat erre, csak neki nemnl
kukac50
Kövessük a példamutatását! Elvárhatjuk,hogy velünk szemben is így járjon el a hatóság, a politikusaink is úgy vélekednek,hogy nem tagadta le az jó. Mi sem tagadjuk le!
kokopelli
@Mobil123: Már úgy is hirdettek!:
"Munkaerőt keresünk egy-két "adminisztrációs hibával betöltendő"
munkahelyre, a "hibával megemelt" adómentes munkabérért ! ;--)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.