Tarlós István főpolgármester szerint félrevezető a szocialisták népszavazási kezdeményezése a 3-as metró akadálymentesítéséről, mert a referendum eredményessége esetén sem következne az, hogy minden állomáson liftet kell építeni.

Tarlós István hétfőn, az ATV Start című műsorában azt mondta, az MSZP félrevezeti, gyakorlatilag "becsapja" az embereket, amikor azt a benyomást kelti, hogy ha igen választ adnak erre – a szerinte hibás, rosszul megfogalmazott – kérdésre, akkor liftek fognak épülni.

Tarlós: az MSZP "gyakorlatilag becsapja" az embereket a 3-as metró ügyében

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Kúria kimondta, hogy ez nem így van – mutatott rá a főpolgármester, hangsúlyozva: az akadálymentesítést az MSZP-től függetlenül hónapok óta szervezik és végzik.

Mint kifejtette, a Kúria azt mondta ki, hogy a kérdésről lehet népszavazást rendezni, de a végzésben levezette: lehet ugyan népszavazás, de a törvény az akadálymentesítést egzakt módon nem fogalmazza meg, annak számos módozata lehetséges, amelyben a törvény a Fővárosi Közgyűlésnek mérlegelési jogot ad.

Tehát "kvázi" levezeti, hogy ha ez a népszavazás sikeres és eredményes lesz, abból egyáltalán nem következik, hogy liftet kell építeni – mondta Tarlós István, megjegyezve, a népszavazás megtartása egyébként két lift árába kerülne.

A főpolgármester közlése szerint az akadálymentesítést nem szabad összekeverni a liftépítéssel. A mozgáskorlátozottak érdekeit képviselő szervezet vezetése is azt állította, hogy "nem csak liftből áll az akadálymentesítés" – mondta, hozzátéve: a törvény sem azt mondja ki, hogy az akadálymentesítést mindenütt lifttel kell megoldani, hanem ennek számos módja van.

Tarlós István elmondta, van egy olyan szerkezet, amelyet párhuzamosan a haladási iránnyal fel lehet szerelni a mozgólépcsőre, és ebbe a szerkezetbe bele tudnak ülni a mozgássérültek. Ez ötödébe kerül, mint a lift – jegyezte meg.

A főpolgármester kitért arra is, hogy a 2-es metró felújítása idején az MSZP fővárosi képviselője, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes volt, és akkor az állomások tíz százalékát akadálymentesítették. "Ez az aggodalmaskodás akkor is eszébe juthatott volna" – fogalmazott Tarlós István, kiemelve, hogy most az állomások több mint hatvan százalékát liftekkel látják el.

Azt mondta, a 2-es metrónál semmilyen akadálymentesítést nem csináltak. Mi csinálunk: minden állomáson lesz akadálymentesítés – jelentette ki a főpolgármester.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"a referendum eredményessége esetén sem következne az, hogy minden állomáson liftet kell építeni."

Lefordítom: játsszhattok ti itt népszavazósdik, úgyis azt csinálok, amit akarok...
Eladott Ország
Az összes honatyát, polgármestert és mindenkit, akinek beleszólása lenne az akadálymentesítésbe, de úgy gondolják, hogy amúgy sem sok embert érint, akit igen, az meg kit érdekel, belekötözném egy kerekesszékbe és legurítanám mondjuk a szentendrei aluljáróba. Aztán jöjjön fel, ahogy tud. De akár a Dunába is be lehetne tolni őket egy tutajon, mert a köz pénzéből fizetett luxusautóik kényelméből valahogy nem látják meg az emberek problémáit, akikért dolgozniuk kellene. Tarlós gondolatmenetét követve javaslom, hogy minden egyes döntéshozót tegyünk ki a prérire kerekesszékkel, bekötött szemmel és boldoguljanak, ahogy tudnak. Mert a lakosság létszámához viszonyítva rohadtul kevesen vannak, az a kevés meg ki a faszt érdekel? Végül üzenem Tarlósnak: azért utazik kevés mozgáskorlátozott a metrón, mert el sem jutnak odáig, vagy ha igen, nem tudnak lejutni az aluljáróba. Aki szerint akkor kell majd foglalkozni a fogyatékkal élők problémáival, amikor a lakosság fele érintett lesz, az ne politikusnak menjen, hanem sírásónak. Ahhoz ugyan nem jár extra fizetés, sem luxusautó, sem ingyen laptop, de legalább túl nagy kárt sem okozhatnak. Ostoba pondrók.
https://1708553666.rsc.cdn77.org/wp-content/u...
A kerekesszékes atlétát is elijeszti a felújított szentendrei aluljáró.
https://farm5.staticflickr.com/4275/352097080...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok