A következő négy évben – politikai stabilitás esetén – az ország dinamikus fejlődés előtt áll, amely komoly technológiai fejlesztést és bérnyomást, valamint társadalmi változásokat eredményezhet – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Hódmezővásárhelyen.

Lázár: a következő négy évben az ország dinamikus fejlődés előtt áll
Fotó: Kovács Attila/MTI

Lázár János a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara helyi szervezetének beszámoló ülésén kifejtette, a gazdaságnak és a vállalkozásoknak a közös nevező megtalálása és az együttműködés kultúrájának erősítése az érdeke.

A kormány a szakképzés javításával, az adópolitikával és a technológiai fejlesztések támogatásával segítheti a vállalkozásokat – közölte a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus.

Bár komoly lépések történtek, a munkaerőpiac igénye még mindig nincs megfelelően összekapcsolva a képzéssel

- mondta a miniszter. Hozzátette, személyes álláspontja szerint a kötelező gimnáziumi felvételi bevezetésére lenne szükség annak érdekében, hogy azok válasszák ezt az oktatási formát, akik később egyetemen akarnak továbbtanulni.

Így elkerülhető lenne, hogy a gimnáziumban végigbukdácsoló diákok 18 évesen szembesülnek azzal, hogy szakmát kellett volna választani.

A demográfiai folyamatok és a külföldi munkavállalás miatt folyamatos béremelkedési nyomás lesz a következő években. A béremelés mindenki érdeke és elkerülhetetlen, azon kell dolgozni, hogy járulékcsökkentéssel miként tudja támogatni ezt a folyamatot a kormány – hangsúlyozta Lázár János. Hozzátette: önkormányzati szinten pedig – ahogy ez Hódmezővásárhelyen megtörtént – a helyi építményadó csökkentése nyújthat ehhez segítséget.

A technológiai fejlesztés területén komoly beavatkozási lehetősége van az államnak, ennek bürokratikus folyamatát azonban az Európai Unió szabályai rögzítik – közölte a politikus.

A miniszter elmondta, az unió következő hétéves költségvetésének összeállítása során Magyarország azért fog küzdeni, hogy a kohéziós források megmaradjanak, a hátrányos helyzetű térségeknek jutó támogatások pedig növekedjenek.

A kormány "vállalkozásfókuszú támogatáspolitikát" szeretne, a vissza nem térítendő támogatások aránya azonban várhatóan csökken, elsősorban azok juthatnak ilyenhez, melyek innovációra fordítják azt

- tudatta a politikus.

Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) Hódmezővásárhely alpolgármestere hangsúlyozta, az önkormányzat legfontosabb partnerei a vállalkozások. Kiemelte, hogy az iparűzési adó alapja tíz év alatt 57,6 milliárd forintról 75 százalékkal növekedett.

A szakképzést kiemelt fontosságúnak tartja a város, ezért a Modern Városok Program keretében valamennyi intézményt felújítják, és bővítik az iskolák eszközparkját – mondta az alpolgármester. Hozzátette: elkezdődik az egyik kollégium rekonstrukciója is.

A vállalkozásokat közvetlenül segítő eszközök közül a politikus az infrastruktúra-fejlesztést emelte ki: az év végére teljes egészében elkészül a várost elkerülő körgyűrű, és javul az ipari park megközelíthetősége is. A kormány döntött arról is, bővítik és fejlesztik az ipari parkot, ahol a tervek szerint bérelhető csarnok is épül.

Az önkormányzat befektetésösztönző irodát kíván létrehozni, annak érdekében, hogy a városban fejlesztést tervező vállalkozások minden segítséget megkapjanak – mondta Hegedűs Zoltán.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Főleg, ha ez a tolvaj bandád megy vissza kapálni...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
Nofrancba,... az orszag mar nem is szarnyalhatna magasabban, erosebbek es gazdagabbak vagyunk, mint barmikor, Europa tatott szajjal koveti orban szarnyalasat...
Hova a f@szomba akar meg fejlodni lezer, amikor mar igy is az egekben van Magyarorszag?
kereső
@karma1: a Sirius csillagig.Hisz onnan származunk.Vagy nem? Én már nem is tudom.
karma1
@kereső: Jaha,...:o))) Es a Pilisben van a vilag szivcsakraja,... Aki ezt nem tudja... az nem veszitett semmit...:o)))
kereső
@karma1: nem is tudom,miért nem lázadtak még a fideszesek,hogy az a szivcsakra,miért nem felcsúton van!
kokopelli
@justhpeter: ..és ha valaki nem tud a dinamikus fejlődéssel lépést tartani,
az annyit is ér elvtársak!A "szárnyalással" is ugyanaz a helyzet elvtársak!
A töröttszárnyú "madarak inkább maradjanak a földön,mert annyit is érnek!
...te meg Cyrano köss szorosabb kapcsolatot a főnököd anatómiai"bejárata-
ival" ővön alul! ;-)
justhpeter
@kereső: 07:36: Benne vagyok, legyen így. csak azért, hogy ez az "elmútnyócév" se menjen el észrevétlenül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.