Lázár Ervin lánya a Magyar Nemzetben írta le édesanyja hosszú és sajnos végzetes kálváriáját, ami egy influenza elleni oltással kezdődött. 

Nem kapott időben szakszerű ellátást, lánya szerint ezért halhatott meg Lázár Ervin felesége
Vathy Zsuzsa – fotó: MTI

Lázár Fruzsina cikkében azt írja, édesanyja, Vathy Zsuzsa írőnő egy szerdai napon megkapta az influenza elleni védőoltást, szervezete pedig már másnap magas lázzal és véraláfutással jelezte, hogy valami nagyon nincs rendben. 

Az írónőt – mivel ízületi fájdalmai voltak – a reumatológus megpróbálta elhelyezni kórházi osztályon, ám helyhiányra hivatkozva nem fogadták. Dacára annak, hogy már járni is alig bírt, azzal küldték el, hogy hétfőn menjen a belgyógyászatra. Az idős asszony azonban rosszul lett, és bár hívták a mentőket, egészségügyi intézménybe nem vonulhattak ki. Orvost kellett keresniük, aki nem igazán állt a helyzet magaslatán, végül anyát és lányát elküldte a legközelebbi sürgősségi osztályra, a honvédkórházba.

A betegfelvételen annyit kérdeznek, van-e jogosultságunk, mármint katonai múlt, rangfokozat. És ha nincs, miért ide jöttünk. További instrukciót – azonkívül, hogy várjunk, majd szólítanak – nem kapunk

- foglalja össze tapasztalatait Lázár Fruzsina.

Végül két órás várakozás után hívták be az édesanyját, de ez csak elővizsgálat volt. Az igazi vizsgálatra hat órát vártak – hiába, majd feladták, és otthonról hívták ki a mentőket. Aznap először egy mentőstől hallották a később helyesnek bizonyult diagnózist: súlyos allergiás reakció. Bár Vathy Zsuzsát azonnal a Szent Imre kórházba szállították, a vizsgálaóasztalon megállt a szíve, és harmadjára már nem sikerült újraéleszteni. 

A rendőrség hivatalból eljárást indított, rendkívüli haláleset címén. A napokban, pontosan egy évvel később megkaptuk a vizsgálat eredményét, amelyből kiderül, hogy az egészségügyi intézmények és az orvosok részéről nem történt mulasztás.  Az is kiderült belőle, hogy édesanyámat a betegfelvétel után kilenc órával látták volna el a honvédkórházban. Vagyis akkor, amikor a Szent Imre Kórházban már az életéért küzdöttek

- írja az író-házaspár lánya, aki a Honvéd Kórházban olyan beteggel is beszélt, aki már tíz órája várakozott az őt megillető ellátásra.

Édesanyám halála után több állami vezetőtől is kaptam gyásztáviratot, mert anyukám, Vathy Zsuzsa (vagy ahogy apukám, Lázár Ervin meséiben szerepelt: Vacskamati) József Attila- és Márai-díjas íróként tagja volt a Magyar Írószövetségnek és a Magyar Művészeti Akadémiának is. Azt írták, nagy veszteség, hogy anyukám nincs már. Nem tudom, hogy nekik mekkora veszteség, de azt tudom, hogy az állami vezetők soron kívül és kiemelt egészségügyi ellátást kapnak többek között a honvédkórházban. Nekik biztosan nem kell 10-12 órát várakozniuk a sürgősségi osztályokon, és nem küldözgetik őket életveszélyes állapotban egyik helyről a másikra

- tette még hozzá Lázár Fruzsina.

Majd a cikk végén a költői kérdés: vajon hány embernek kell még meghalnia, hogy végre történjen valami?

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Nagyon jó a kérdése. Mert az átlag ember nem számíthat jó ellátásra.
nezelodo
Már az is eredmény, ha szólnak a beteghez, ha beviszi a kórházba a rohammentő, és elsősegélyként felszólítják, hogy ne hisztizzen! Remélem, nincsenek sokan abból a makacs fajtából, aki még mielőtt orvos látná a folyosón fekve, képes meghalni belső vérzésben a folyosón, nyolc óra múlva!
nem tibi
Ez újabb sajnálatos eset !

Majd a cikk végén a költői kérdés: vajon hány embernek kell még meghalnia, hogy végre történjen valami?

04 .08-ig csak a jó isten a megmondhatója .
Reméljük végre a milliós tartozkodó Magyar állampolgárok minden tagja végre önmagába néz feláll és odaballag az ellenfél tizenhatosához , leteszi a labdát a 11- es pontra majd kegyetlen erővel küldi a hálószaggató X -et a ball felső sarokba .
Igy legyen !
emerencia
Az írónő esete az egészségügyi személyzet kegyetlenségről szól. Felismerni a problémát és beadni az életmentő injekciót pillanatok alatt megoldható lett volna. Nem tették mert jól tudják, hogy nincs felelősségük. Ezzel szemben van olyan áruházlánc (non food) ahol a társadalmilag lenézett eladót keményen büntetik, ha a leterheltség miatt hasonlóan bánik a vásárlókkal pedig ott ritkábban van szó emberéletekről...

A mai napig nem felejtem annak a huszonéves asszisztensnőnek rideg tekintetét, aki a testvérem határozott kérésére sem volt hajlandó a mentők által behozott, egy szál alsónadrágban sok órát várakozó 89 éves édesapámat behívni. (Ez nem sürgősségi, a többi beteg saját lábon jött be és meg voltak döbbenve látván a kegyetlen elbánást.) Az szakorvos szintén nem volt hajlandó megvizsgálni. Mire végre valahára behívták, azonnal ellátták, betegszállítót hívtak, sürgősségi osztályra szállították, ahonnan kórházi osztályra került. Ott egy rezidens passzív felügyelete alatt pár nap múlva meghalt. Ha ember módra bántak volna vele, akkor is meghalt volna de legalább nem ilyen méltatlanul... (Mindez 2012 nyarán történt Nyíregyházán.)

Hány ilyen történetet fogunk még hallani ???
JAJMÁR
Nagyon sajnàlom, valahogy mėg szėgyellem is... hogy törtėnhetnek ilyen, egyėbkėnt simàn elkerūlhető tragėdiàk? Mi is felelősek vagyunk. Emlėkezzūnk csak a fekete ruhàs nővėrre!
Rėszvėtem a csalàdnak :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.