Annak ellenére, hogy sokat fáztunk az elmúlt napokban, ez a tél összességében enyhébb volt a szokásosnál, az évszak középhőmérséklete országos átlagban több mint 1,5 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a sokéves átlag, ugyanakkor több mint 20 százalékkal több csapadék is hullott, mint egy szokásos télen.

Olvassa el, ha úgy gondolja, ez a tél kemény volt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek készített elemzéséből. megtudhattuk, az évszak középhőmérséklete 1,63 fok volt, ami mintegy 1,7 fokkal haladja meg az 1981-2010-es sokéves átlagot.

A 2017/18-as tél összességében a 18. legenyhébb az 1901-től vezetett mérésekben. Ennek oka, hogy csak az évszak végére fordult igazán téliesre az időjárás, az első két téli hónap, de különösen a január enyhébb volt a szokásosnál.

A december összességében 2,2 fokkal volt melegebb az átlagosnál, az egész országban a sokévi átlag felett alakult a havi középhőmérséklet. A Tiszántúlon helyenként csaknem 3 fokkal volt melegebb a szokásosnál a december.

A január is rendkívül enyhe volt: az ilyenkor átlagos mínusz 1 fokhoz képest, a hónap középhőmérséklete plusz 2,79 fok volt. Ezzel 1901 óta az idei volt a 6. legmelegebb január, országos átlagban csupán egy napon maradt el a középhőmérséklet az átlagtól.

Január 6-án és 7-én új országos melegrekord született: január 6-án, több helyen is megdőlt az országos melegrekord. A legmelegebbet, 17,4 fokot Babócsán mérték, ami 0,7 fokkal volt magasabb, mint az addigi rekord, amelyet 1975-ben Sopronban mértek. Másnap Mohácson 17,7 fok volt, ami mindössze 0,1 fokkal, de meghaladta a korábbi napi melegrekordot.

Februárban a hónap elején még folytatódott a januári tavasz, a középső hetek átlag körüli hőmérsékleteket hoztak, az utolsó öt napban viszont igen zordra fordult az időjárás. Így a február a hó végi hideghullám következtében hidegebb lett az átlagosnál, mintegy 0,8 fokkal maradt el a havi középhőmérséklet a sokévi átlagtól.

A február 25-28. közötti időszak átlaghőmérséklete mínusz 7,6 fok volt. A minimumok és a nappali maximumértékek is alacsonyabbak voltak az átlagosnál. A szokásos csaknem plusz fokos átlagos maximum helyett országosan mínusz 10,5 fokos értékek jellemezték február utolsó napjait.

Többször dőltek napi országos és budapesti hidegrekordok.

A február végéig a tél legalacsonyabb hőmérséklete mínusz 18 fok volt, amelyet február 26-án mértek Kékestetőn. Az évszak legmagasabb hőmérséklete, plusz 18,8 fok volt, amelyet december 12-én regisztráltak Drávaszabolcson.

A három hónap csapadékösszege 135 milliméter volt, amely az 1981-2010 közötti telek átlagát 22 százalékkal meghaladja. Ugyanakkor megjegyezték, hogy az egyes hónapok jelentősen különböztek egymástól.

A december 1901 óta a 21. legcsapadékosabb volt. Országos átlagban mintegy 40 százalékkal több csapadék hullott a normálnál. A legnagyobb csapadékmennyiséget egy északkelet – délnyugat irányú sávban, a Felső-Tisza vidéken, illetve a Dráva mentén regisztrálták. A havi csapadékösszeg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghaladta a 100 millimétert, ugyanakkor az Ipoly mentén nem érte el a 20 millimétert sem. Ebben a hónapban bár több településen volt havazás, hózápor, összefüggő hóréteg nem alakult ki az ország egészén. A hóréteg havi maximuma Kékestetőn 35 centiméter volt, amelyet december 11-én mértek.

Olvassa el, ha úgy gondolja, ez a tél kemény volt

A csapadékos december után a január szárazabbnak bizonyult, az ország nagy részén 15-20 milliméternyi csapadék hullott. Februárban, a hónap végi havazásoknak köszönhetően főként a Dunántúlon, az alacsonyabban fekvő területein is többfelé meghaladta a hóvastagság a 20 centimétert. Az erős-viharos szél a Dunántúlon sokfelé hófúvást okozott. A hóréteg vastagsága Kékestetőn elérte a 102 centimétert – emelték ki az elemzésben.

A február az előzetes adatok alapján átlag feletti csapadékot hozott, országosan 45 milliméter körüli értékkel, ami mintegy 37 százalékkal múlja felül a normálértéket. Egy nap alatt a legtöbb csapadék (56,4 milliméter) december 15-én, Békésszentandráson hullott december 15-én.

(Index.hu)

Nagyvilág - 2019. August 20., 16:49
Lemondott az olasz miniszterelnök
Nagyvilág - 2019. August 21., 06:46
Trump lemondta a dániai látogatását

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
31 évvel ezelőtt ezekben napokban hasonló volt az időjárás, akkor egy galván üzemben dolgoztam, és éjszaka nem egyszer volt -25 fok, hó is volt bőven sokszor a Zsiguli volt a hóeke, a csomagtartójában 3 mázsa döglött cementtel, meg téligumival !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@Desischado: Voltak akkor is elesett emberek, saját hibából, vagy csak rosszul jártak, de az állam többféle módon segített rajtuk ...
Desischado
@papa.49: Pontosan, Most meg hiába fordultam az önkorihoz is. A fának meg egyre brutálisabb az ára, és semmi kedvezmény nincs rajta.
Főlökött
Most beszéltem a tavasszal, azt mondta, hogy ő lenne a soros, de mindíg megállítják. :)
papa.49
@Desischado: A gáz minősége meg olyan szar, hogy a kazán állandóan leáll ,,fűtőérték,, hibára, vajon miért is !!!
Desischado
@papa.49: Na, mit gondolsz miért? Mert agyon hígítják, fűtőértéke semmi.
papa.49
@Desischado: Pontosan, egy adalék mindennap feltesz egy 2 literes fazékban vizet forralni a nejem, a bojlerből kiengedett 60 fokos vízből általában 10 perc múlva forr fel ... Ezekből az adatokból kikövetkeztethető a gáz ,,fűtőértéke,, ami kb. 7-9 ezer lehet a 14 ezer helyett ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. August 21., 06:07
Továbbra is tombol a nyár
Szórakozás - 2019. August 20., 20:59
Ez lesz a jubileumi James Bond film címe
Technika - 2019. August 20., 18:50
25 évig lehetett kukkolni – ennek most vége