Nagy széllel fagyos levegő érkezik Magyarország térségébe, és ónos esőre, havazásra is számítani kell az ünnepi hosszú hétvége további részében – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a honlapján. Kiemelték, hogy az ország jelentős részén szélsőséges időjárásra kell felkészülni, ezért azt javasolják: szombat délutántól, aki csak teheti, ne induljon útnak, vagy előre tájékozódjon a legfrissebb időjárás-előrejelzésekből.

Ítéletidő közeleg! Megismétlődhet szombaton a 2013. márciusi nagy hóvihar

Fotó: Pixabay cco

A 2013-ashoz hasonló mediterrán ciklon érkezik szombaton, a téli csapadékfajták egész tárháza felvonul. Vastagabb hótakaró északon és nyugaton alakulhat ki -  írja az Időkép. A meteorológiai szolgálat számításai szerint a hétvégén többfelé 10, néhol 20 centiméternél is több hó hullhat. A viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Úgy tűnik, visszahozza a telet a következő mediterrán ciklon és ezzel

megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar.

Az Északi-középhegységben és az Alpokalján az sem kizárt, hogy 20 centinél több hó esik, az erős szél pedig hordani fogja a havat. Délebbre egyre vegyesebb lesz a halmazállapot, lesz, ahol ónos eső teszi jégpáncéllá az utakat -  írja az Időkép.

Sándor, József és Benedek az idén meglehetősen hideget hoznak zsákjukban, a tavaszi idő egyelőre nem tér vissza – fogalmaz az idokep.hu

Az északkelet felől Közép-Európa felé zúduló hideg levegő a Földközi-tenger medencéje fölé érve és összekeveredve az ottani enyhe, nedves légtömeggel egy mediterrán ciklont generál, mely szombaton bizony meglehetősen barátságtalan, csapadékos időjárást hoz hazánkba.

Eső, majd fagyott eső és havazás jön

A csapadékzóna dél felől érkezik, délutánra az északi tájakat is eléri. Kezdetben eső várható, viszont délutántól – ahogy észak-északkelet felől elkezd beáramlani a hideg levegő – elsősorban nyugaton, északnyugaton és északon havazás, helyenként intenzív havazás váltja fel az esőt.

Mivel a hideg levegő az alacsonyabb szinteken hamarabb megérkezik, mint a magasban, így főként az ország keleti, délkeleti felén késő délutántól nagy területen hullhat fagyott eső. Helyenként pedig ónos eső lehet igen veszélyes a közlekedésre nézve.

Viharos szél okozhat hófúvást

Egyre inkább feltámad az északira-északkeletire forduló szél, erős, főként az Alföldön és az Északi-középhegységben viharos lökésekre is számítani kell. Északon akár komolyabb hófúvás kialakulhat, magasabb hótorlaszokat építhet a szél.

A csapadékzóna vasárnap lassan észak felé távozik, kezdetben még több helyen, délután inkább már csak északon fordulhat elő hószállingózás, gyenge havazás. A szél fokozatosan mérséklődik, de nyugaton és északkeleten kezdetben még előfordulhat hófúvás. A csúcshőmérséklet az ország nagy részén fagypont alatt marad.

A legfrissebb számítások szerint hétfőn napközben dél felől újabb mediterrán ciklon érkezhet havazással, felerősödő széllel.

Forrás: Időkép, MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
Sebaj, majd átülök másik autóba. Bár ahhoz kéne egyik is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
cs.n.
Sebaj, majd átülök másik autóba. Bár ahhoz kéne egyik is.
nezelodo
Minek a riogatás, ha hófúvás lesz akkor sem tolják le a havat , elsejétől nincs hóeltakarítási szerződés, csak tavasz. Bécsből meg most nem jön segítség, öt éve sem kellett a fődakotának, most meg hogy Lázár rájuk dörrentett, hogy még a fővárosuk is migránskoszos, inkább azt takarítják.
maci0427
Majd meglátjuk ! Budapesten biztosan nem lesz hóviharos időjárás, máshol nálunk a Bakonyban és a Mátrában - Bükkben - Zalában és máshol igen.
simmering73
Itt ülök a garázsban az autóban, kezemben a telefonnal. Várom az sms-t.
nezelodo
@simmering73: már nem kapsz SMS-t. Most, hogy Orbán odament, és megnevezte a most soron következő ellenséget, a telet, már az is elkerül bennünket messziről mint a migránsok, a Soros, és a soron következő EU-s támogatások. A migránsok közül is csak a hülyék jönnek erre, meg akinek nincs, vagy elromlott a navigációs ketyeréjük.
A Rogán meg azért kellett a csapatba, hogy világgá kürtölje Orbán sikerét a tél elleni kemény harcban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.