Gyurcsány Ferenc DK elnök meghívására nagyjából másfél órát tárgyalt egymással vasárnap délután az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP, azonban megállapodás nem született. A Jobbikot is hívták, de nem jött el. Míg az LMP szerint csak a teljes ellenzéki összefogásnak van értelme, addig Karácsony Gergely és Molnár Gyula MSZP elnök szerint a baloldali pártok együttműködésével is le lehet váltani a kormányt.

Nem állapodott meg egymással a választási együttműködésről az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Demokratikus Koalíció a három párt, illetve pártszövetség vezetőinek vasárnap délutáni fővárosi egyeztetésén.

Nem született megállapodás a baloldali pártok egyeztetésén – Szél szerint balról nem lehet leváltani az Orbán-kormányt, hétfőn tárgyal Vonával

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Karácsony Gergely, az az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke és Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke az ellenzéki pártok egyeztetése előtt a DK központi irodájában 2018. március 18-án. A tárgyalást Gyurcsány Ferenc kezdeményezte, meghívta az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Jobbik vezetőit. A Jobbik nem fogadta el a meghívást. MTI Fotó: Illyés Tibor

A három párt külön sajtótájékoztatót tartott a tárgyalás után

A Demokratikus Koalíció irodájában tartott megbeszélést követően Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta, tudták, hogy a tárgyalás csak egy folyamat kezdete lehet, ezért nem is gondolták, hogy vasárnap "bármiben megállapodásra" jutnak.

Azt viszont fontos előre lépésnek és a választók felé küldött üzenetnek nevezte, hogy egy asztalhoz ültek. Tudomásul veszik, hogy a megbeszélésre meghívott Jobbik nem hajlandó velük tárgyalni – közölte, de egyúttal arra kérte a baloldali pártokat, hogy ez ne korlátozza őket az egyéni választókerületi együttműködésben.

A Párbeszéd társelnöke hangsúlyozta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok szavazói sokkal nyitottabbak egymás jelöltjeinek elfogadására, mint a Jobbik szavazói. Azt is leszögezte, hogy a kormányt "balról lehet leváltani".

A politikus megjegyezte, reméli, hogy az LMP is kész lesz a további egyeztetésekre.

A sajtótájékoztatón és a tárgyaláson részt vett Molnár Gyula, az MSZP elnöke, aki az esetleges visszalépésekről beszélve hangsúlyozta, hogy 2014-ben 14 körzetet nyerhetett volna az ellenzék, ha már akkor együttműködnek.

Ma ennél jobbak a számok, a három baloldali párt koordinációja megakadályozhatná a Fidesz többségét – jelentette ki. Egy kérdésre válaszolva azt mondta nem tudják elképzelni, hogy az LMP egyfajta közvetítőként helyettük tárgyaljon az egyéni választókerületi koordinációtól a Jobbikkal.

Gyurcsány Ferenc DK elnök először sajnálkozott, hogy a Jobbik nem jött el, mindenesetre szerinte is jó, hogy sikerült kimozdítani az Orbánnal szembenálló pártokat a tárgyalásképtelenségből.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, értik az LMP álláspontját, hogy a Jobbikkal is szeretnének "választási együttműködésre törni", de a kormányváltás elsődleges feltétele a vasárnap tárgyalóasztalhoz ülő három pártszövetség megállapodása.

Az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK szavazói – egyeztetett indulás esetén – elegendő helyen képesek megverni a Fideszt ahhoz, hogy a kormánypárt kisebbségbe szoruljon – mondta. Hangsúlyozta, hogy a DK az MSZP után az LMP-vel is kész egy széles körű megállapodást kötni az egyéni választókerületi jelöltekről.

Gyurcsány Ferenc külön kiemelte, az LMP-vel való együttműködésüknek nem akadálya és nem feltétele, hogy hétfőn miben állapodik meg a Jobbikkal.

Nem született megállapodás a baloldali pártok egyeztetésén – Szél szerint balról nem lehet leváltani az Orbán-kormányt, hétfőn tárgyal Vonával

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje újságíróknak nyilatkozik az ellenzéki pártok egyeztetése előtt a Demokratikus Koalíció központi irodájában 2018. március 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az LMP delegációja nem a DK sajtótermében, hanem az épület előtt válaszolt az újságírók kérdéseire.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje azt mondta, hogy a kormányváltás csak teljes ellenzéki koordinációval valósítható meg, de "az LMP-n kívül más nincsen, aki elkötelezett ebben az irányban".

Szél Bernadett úgy fogalmazott: hétfőn tárgyalnak a Jobbikkal, mert megpróbálnak valamilyen konszenzust találni az ellenzéki oldalon.

Hozzátette:

a 2014-es választás és a kutatások is azt mutatják, hogy balról nem lehet leváltani az Orbán-kormányt, ehhez szélesebb együttműködésre van szükség.

A kormányfőjelölt azt is megjegyezte, Gyurcsány Ferenc március 15-i meghívását úgy értelmezték, hogy a DK a Jobbikkal is hajlandó együttműködni, és csak most derült ki számukra, hogy ez nem így van.

Leszögezte, "értékközösséget mi nem kívánunk vállalni, se jobbra, se balra senkivel", de a hódmezővásárhelyi polgármester-választás megmutatta, hogy ha az ellenzéki pártok önmérsékletet tanúsítanak és vannak megfelelő jelöltjeik, akkor képesek nyerni.

Szél Bernadett szerint megérte eljönniük, mert így legalább világosan kiderült számukra: a DK nem hajlandó semmilyen együttműködésre a Jobbikkal, hiába beszél Gyurcsány a tárgyalásról.

Gyurcsány azt mondta nekünk, hogy nem akar a Jobbikkal megállapodni. Holnap estig próbálunk konszenzust keresni a Jobbikkal, aztán az elnökség megbeszéli, mi legyen

- közölte Szél Bernadett az Index cikke szerint.

Szél továbbra is kitart amellett, csak a teljes ellenzéki koordináció vezethet sikerre. Szél hétfőn tárgyal Vona Gáborral – írja a HVG.

Forrás: MTI, Index,HVG

75 hozzászólásarrow_drop_down_circle

troll6
Ajaj! Megy a nyálcsorgatás, szarkavarás, stb... Maximum annyit tud a baloldal elérni, hogy a FIDESZ + KDNP csapatnak nem lesz 2/3-a... Szétforgácsolják az energiájukat a semmire!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@bencemacska: na majd meglátjuk. Ma az összes megyei lap online kiadása hozta,hogy "Gyurcsány részegen tárgyalt"-nem hiszem,hogy a bocsánatkérést ugyan igy lehoznák.
bencemacska
@kereső: ma, 19:42
Nem tudom mi ijesztette meg, de elég elfogadhatóan nyilatkozott az ATV-n az Egyenes Beszédben! Gyurcsány után. Sajnos nem láttam és hallottam az egészet, mert a konyhában kellett lennem, a Tv meg a szobában szólt!
karma1
Azannya, !Nem semmi allitas! Es a kepek is magukert beszelnek! AHogy kezet fog vonaval Bernike, RA SEM NEZ, mintha ott sem lenne! Ezt a pokhendi kis kurvat!
Meg egyszer jojjon a Bela es magyarazza el, hogy mennyire jo a ME jeloltjuk!?... Haaaat,..
kereső
@nyanya001: köszi.Gyurcsány és Molnár Csaba elfogadják,efelől nincs kétségem, de hogy a választók nem fogják ezt elfelejteni-sem az egyik,sem a másik oldalon,az is biztos.És ezzel okozta a legnagyobb bajt.Na de majd iszunk szavazás előtt egy-két-há-négy uniqumot és szavazunk./a mennyiség attól függ,ki mennyit bir el,és azért uniqumot,mert az állitólag jót tesz a háborgó gyomornak/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.