Több okból is bírálták a magyarországi helyzetet az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatásügyi szakbizottságának (CULT) véleménytervezetében, amelyet a testület hétfői brüsszeli ülésén ismertettek.

Bírálta a magyar kormányt az Európa Parlament
Fotó: Wikipédia

A téma azért szerepelt a napirenden, mert a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottság (LIBE) készülő magyarországi különjelentéséhez a CULT is csatolni fogja a véleményét. A tervek szerint júniusban szavazásra bocsátandó dokumentum várhatóan szeptemberben kerül majd az Európai Parlament plenáris ülése elé, amely adott esetben ennek alapján

kezdeményezheti az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben a jogállamiság elvek megsértése miatt.

A Petra Kammerevert szociáldemokrata jelentéstevő által ismertetett tervezetben mindenekelőtt emlékeztetnek arra, hogy tavalyi értékelésében a Velencei Bizottság "rendkívül problematikusak" nevezte a felsőoktatási törvény egyes rendelkezéseit a jogállamiság és az alapvető jogok szempontjából. Elismerték, hogy a magyar hatóságok teljesítették az EP vonatkozó állásfoglalásának bizonyos ajánlásait, ugyanakkor

sajnálatosnak nevezik, hogy az Európai Bizottság kísérletei eddig nem jártak sikerrel a kérdés rendezésére.

A roma szegregációról is szó esett

Kitérnek emellett arra is, hogy

a roma gyermekek oktatáson belüli szegregációja Magyarországon "továbbra is mélyen gyökerező és széles körben elterjedt jelenség, amely hozzájárul a romák társadalmi kirekesztéséhez, és csökkenti munkaerőpiaci és társadalmi integrációjuk esélyeit".

Mint írják, "a magyarországi médiaszabadság a mélyreható állami beavatkozások és a fokozott állami ellenőrzés miatt az elmúlt évben jelentősen romlott", és ezzel összefüggésben sajnálatosnak nevezik a Népszabadság bezárását, illetve aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy

"kormányközeli oligarchák vették át az utolsó magyarországi független regionális napilapokat", a Riporterek Határok Nélkül szerint pedig példátlanul "groteszk" szintet ért el a médiakoncentráció az országban.

Kammerevert elmondta, sajnálatosnak tartja a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyének elhúzódását, és a folyamat felgyorsítására kérte a magyar kormányt. A szegregált oktatás kapcsán leszögezte, ez nem magyar sajátosság, de érdemes rá felhívni a figyelmet. Továbbá rámutatott, a sajtószabadság nem csak törvényi úton korlátozható.

Michaela Sojdrova néppárti árnyékelőadó hozzászólása szerint aggasztó a helyzet, és vannak jogos kérdések, azonban tiszteletben kell tartani Magyarország jogát, hogy maga oldja meg a problémákat. Aláhúzta, az Európai Bíróság még értékeli a felsőoktatási törvényt, és ennek lezárultáig nem lehet állásfoglalást elfogadni.

A fideszes képviselő reakciója

A rövid vita során Bocskor Andrea fideszes képviselő hangsúlyozta: a tervezet több pontjával nem ért egyet, az sok túlzást tartalmaz és nem teljesen egyértelműek a megfogalmazásai. Mint közölte, "tényszerű és fair" véleményt kell készíteni, kettős mérce alkalmazása nélkül.

"Magyarország igenis az európai család része, az európai értékeket képviseli és védi" 

- fogalmazott, visszautasítva a nacionalizmussal kapcsolatos vádakat.

Kiemelte a felsőoktatási törvény kapcsán, a hatóságok megkezdték a tárgyalásokat, meghosszabbították a kitűzött határidőket, az Európai Bíróság eljárása ráadásul még nem ért véget. Hozzátette, a szegregált oktatás felszámolása érdekében Magyarország számos lépést tett, például bevezette a kötelező óvodai oktatást.

"Csak segítik a kormányt a bírálatok"

A néppárti Milan Zver úgy vélekedett, hogy a helyzet nem annyira negatív, mint egyes más uniós tagországokban. Továbbá kijelentette, Orbán Viktor kormányfő eddig mindig végrehajtotta, amiben megállapodott az uniós intézményekkel.

Helga Trüpel zöldpárti képviselő arról beszélt, hogy egyesek szerint ilyen helyzetben csak segítik a kormányt a bírálatok, az EP-nek azonban kötelessége kiállnia a jogállamiság mellett.

A CULT-ban március 26-ig nyújthatnak be módosító javaslatokat a szakbizottsági véleménytervezethez.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Bocskor Andrea fideszes képviselő?? Nevét se hallottam soha...
Felsőoktatás? orbán miért nem áll szóba tüntető diákokkal. Legalább meghallgatná őket.
Szegregáció? Néhol a kényszer szüli mert már nincs is más csak cigánydiák.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
@wagabund: hahahahahaha na most magamon röhögök jóízűen. Most mond meg úgy röpködnek itt már az ezer milliárdok, úgy belegabalyodtam és szegény Flórit meggyanúsítom ennyi pénzlopással:))
Köszi, hogy te is figyelsz:)
durbincs
Ha magukra ugranak a sáskák 10-en? és nem lesz szabad testnyílása?na,utána vakítsanak itt ?
durbincs
Hát csak akkora itt a jobbos média túlsúly ? mint csak Negroba , a fekete kéményseprő ?
wagabund
@Horizont: hahaha...furcsállottam, hogy flóri ennyit lenyúlt? aztán mondom helyesbítek, mert még megrohanják a kölcsönkérők..de így, hogy csóró, egészen más a szentem..
Horizont
@durbincs: 18:39
Remélem egyszer bedugaszolják az összes testnyílásodat de legfőképpen azt az undorító pofádat. Miért nem húzol már el innen a jó büdös francba te görény?
durbincs
@Horizont: Ótvarka ?kívánom szeressék a férfiak?de eddig nagyon ráér ? tehát kakas zéró ?
és desiroval a félkegyelművel a románc ?már csak zománc ? de zsákutcának itt vannak még ?
commenrtel ,aki én, kospeko ,nézelődő ? nomeg a star ez Peterkelemen ?@Horizont: hát itt a
temérdek rajtoló? válasszon-hát, vagy már ezeknek 52 szőrös talpúaknak se kell ? Ótvarka ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.