Adóreformokat, a jelenlegi rendszer egyszerűsítését, bizonyos adónemek, többek között az iparűzési adó és a reklámadó megszüntetését sürgeti könyvelő szakma. Ezzel a vállalkozásoknak és a magánembereknek is könnyebb lehetne az élete sőt, több maradna a zsebükben.

Adóreformokat akarnak a könyvelők: így lehetne egyszerűbb a bonyolult rendszer

Fotó: Pixabay.com

Pedig Magyarországon másfél évtizede nem volt ilyen magas béremelkedés, aminek egyik oka az adócsökkentések voltak. Elemzők szerint a fizetések növekedésének aránya 2018-ban is két számjegyű marad.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke, Vadász Iván szerint az elsődleges és legfontosabb feladat a vállalkozások adminisztrá­ciójának csökkentése.

Adóreformokat akarnak a könyvelők: így lehetne egyszerűbb a bonyolult rendszer

Fotó: adko.hu

Ha valaki ma igazán támogatni szeretné a kisvállalkozásokat, akkor az áfa-visszatérítési rendszer megreformálásával kezdené. Most ugyanis olyan nehézkesen megy, mintha direkt azt szeretné elérni valaki, hogy a vállalkozások ne igényeljék vissza az áfát. Ha például valamilyen terméket vásárolunk külföldről, akkor ezt az adót előbb ki kell fizetni, majd vissza lehet igényelni. Ám ez annyi ellenőrzéssel és adminisztráció­val jár, hogy a cégek többsége inkább nem is próbálkozik vele – hívta fel a figyelmet a szakember, aki a Blikk-kel készített interjújában kitért arra is, hogy hatalmas teher a sok adminisztráció, aminek nem is kerülne pénzbe a csökkentése, valami miatt mégsem történik meg. A nemsokára bevezetendő online­ számlázás például feleslegessé teszi majd az EKÁER-t (Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer), ám fel sem vetődött a megszüntetése. Túlzottan soknak tartom az országunkban található közel hatvanféle adónemet is. A költségvetési bevételek 85 százaléka öt adónemből tevődik össze, a maradék 15 százalék pedig nagyjából ötvenből.

Véleményem szerint a legalacsonyabb jövedelműeknek nem kellene adózniuk, ellenben a nagyon gazdagok fizethetnének a jelenlegi 15 százalék helyett 25 százalékot. Túl sok és átláthatatlan a különféle kedvezmények rendszere is, ezt is egyszerűsíteni kellene – vélekedett.

Sokszor tettünk szakmai javaslatokat a Pénzügyminisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. Azt látjuk, hogy az egyszerűsödés helyett egyre bonyolultabbá válik a rendszer – folytatta Vadász Iván.ű

A kormány legfőbb célja a jelenlegi rendszerrel az adócsalók kiszűrése, a kiskapuk bezárása és a vállalatok adózásra való buzdítása – vélekedett Kiszelly Zoltán politológus.

Elég lenne csak 25 adónem

Ezekkel a gondolatokkal egyetért a szakma jelentős része is: Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország adótanácsadója a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, szerinte elegendő lenne mindössze 15-20 adónem. Hegedüs Sándor, az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. adóügyi szakértője pedig azt mondta: feleslegesnek tartja a reklámadót, és csökkentené az iparűzési adót.

Javaslatok

- A több mint ötven adónem jelentős csökkentése

- Az adminisztráció mérséklése, a párhuzamos rendszerek kivezetése

- Hatékony áfa-visszatérítési rendszer

- A sávos adózás visszavezetése

(Blikk.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.