Jövőre elindulhat az adóhatóság úgynevezett támogató eljárása, amelynek célja a hibázó adózók szakmai támogatása a szankcionálás helyett – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vasárnap az MTI-vel. 

A tárca közleményében azt írta: ha az Országgyűlés kedden elfogadja a kormány bürokráciacsökkentő csomagját, elindulhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) támogató eljárása, az Európai Unióban is példaértékű szolgáltatás.

A támogató eljárásban részt vevőknek a NAV azonnal segít, ha kockázatot észlel, az eljárás lényege, hogy az adóhatóság nem ellenőriz, nem szankcionál, hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges, közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosság kiküszöböléséért – fejtették ki.

Hozzátették: ez gyakorlatilag egy az ügyfélre specializált személyes adószakmai tanácsadás, amellett, hogy az adóhivatali segítségnyújtás a már bevallással lezárt, korábbi időszak hibáinak javítását, hiányosságainak pótlását is érinti.

A tájékoztatás szerint a revizorok munkáját úgynevezett célzott kiválasztás segíti, amelyben a kockázatelemzők megvizsgálják a NAV adatbázisában meglévő adatokat. Így például a benyújtott bevallásokat, adatszolgáltatásokat, az esetleges ellenőrzési tapasztalatokat, továbbá a nyilvánosan elérhető és a más hatóságtól, adózótól származó adatokat, amelyeket az adóhivatal szakemberei az online pénztárgépekből és az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerből származó valós idejű adatokkal is kiegészítenek.

A kiértékelést követően indulhat a támogató eljárás, amelyek keretében rendezett jogsértések miatt semmilyen szankciót nem szabhat ki a NAV, a rendszeres és üzletszerű adóelkerülés és adócsalás kivételével – olvasható a minisztérium közleményében.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
Érdekelne, hogy Például vaynának mikor fog "segíteni" a nav, hogy végre adózzon?
1magyar
Ausztrál példára, talán normálisabb lesz, mint amikor hatalmaskodva megjelennek a navososok.
Equus
ez úgy fog menni, h legalább két hibát találnak, az meg már rendszeresnek számít, jöhet a bírság, aminek az alsó határa egy kényszermunkás 5 évi keresete.

Ritka kalandvágyó, aki Mo-n vállalkozásba kezd.
namihami
A politikusok annyiszor javítgatták már a bevallásaikat, hogy lassan csak a firkálások lesznek láthatók. Ezentúl a mi papírjaink is javíthatók lesznek-még ha nem is a fenti állampolgárok korrekcióinak mértékében.
eszegfu
Irtó kiváncsi vagyok milyen módon "észleli" a Nav egyes vállalkozások kockázatos dolgait?!
A bevallásokból csak egy összesen összeget lát, vagyis fogalmuk sincs, hogy az a bevétel, vagy a ráforditás hány db-ból jön össze, sőt a cégek neveit sem tudja. És akkor mire tudja alapozni az "önellenőrzési javaslatát", meg "szakmai tanácsait"?! Komolyan érdekel!
Desischado
Érdekelne, hogy Például vaynának mikor fog "segíteni" a nav, hogy végre adózzon?
papa.49
Érdekes lenne ha nav. nak jövőre saját magát kéne büntetni!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.