A kormány demográfiai tervei főként arra irányulnak, hogy a 25-35 éves korosztály gyermekvállalását ösztönözzék.

Új népesedési program – kikerült a dokumentum: így ösztönözné szülésre a nőket az új Orbán-kormány

A 25-35 évesek gyermekvállalását ösztönözné kiemelten a kormány, és nagyobb hangsúly kerülhet a várható élettartam javítására is

– derül ki a HVG birtokába jutott dokumentumból. Ebben a 2018 utáni demográfiai terveit összegzi az Emmi.

A hvg.hu oldalon részletezett dokumentum azt támasztja alá, amit korábban Orbán Viktor elmondott a magyar nőkkel való tervekkel kapcsolatban: a kormány kiemelten szeretné a gyermekvállalást ösztönözni.

A kormánynak az a dolga, hogy ha a nők gyermeket szeretnének vállalni, és el akarják mondani erről az álláspontjukat, akkor azt meghallgassa, megértse

– mondta Orbán Viktor múlt héten.

A koncepció a gyermekvállalás további ösztönzése előtt említi célként a lakosság egészségi állapotának javítását és a várható élettartam növelését, mivel az elkerülhető halálozások tekintetében az unió sereghajtói között állunk és hat év alatt sem tudtuk ledolgozni nagy fokú lemaradásunkat. A javulás érdekében népegészségügyi prevenciós és szűrőprogramok indítását, további intézményfejlesztéseket és eszköz-beszerzéseket sürget az anyag.

Második helyen szerepel a várandósság és a szülés körülményeinek javítása.

A dokumentum szerint a kormány a család és a munka összeegyeztetését is segítené:

a jelenlegi 50 ezer férőhelyről 90 ezerre emelnék a bölcsődei kapacitásokat, és elterjesztenék az atipikus foglalkoztatási formákat, például távmunkát, illetve rugalmas- és részmunkaidős pozíciókat.

A jövőben különösen a 25-35 éves korosztály családalapításának könnyítésére koncentrálna a kormány, a legtermékenyebb korban járók ilyen irányú szándékait ugyanis számos lakhatási és pályakezdési nehézség hátráltatja.

Hogy ez első gyerekek a mostani, átlag 28 éves kor előtt megszülessenek, a diák-, illetve lakáshitel-tartozások elengedésének már bevezetett intézkedésein túl is további anyagi segítséget terveznek a korosztálynak nyújtani, de további részletek erről nem derülnek ki.

Új népesedési program – kikerült a dokumentum: így ösztönözné szülésre a nőket az új Orbán-kormány

A dokumentum legfontosabb megállapításai pontokba szedve:

- A gyermekvállalás további ösztönzése előtt említi célként a lakosság egészségi állapotának javítását és a várható élettartam növelését. Népegészségügyi prevenciós és szűrőprogramok indítása.

- További egészségügyi intézményfejlesztésre és eszközbeszerzésre van szükség. Mindezekkel az időben igénybe vett egészségügyi ellátást segítenék.

- Az intézkedéscsomag második helyére került a várandósság és a szülés körülményeinek javítása.

- Család és munka összeegyeztetésének támogatása: bölcsődei kapacitások megkétszerezése (50 ezerről 90 ezer férőhelyre) és az atipikus foglalkozási formák ösztönzése. Távmunka, illetve rugalmas- és részmunkaidő.

- A szemléletváltozás mellett a munkáltatók anyagi ösztönzését és a munkajogi szabályok kiigazítását javasolja a dokumentum.

- Főállású anyaság nagyobb anyagi elismerése.

- Az apák szerepének fokozottabb elismerése.

- Népesedéspolitika fókuszának kiterjesztése a határon túli magyarokra.

Forrás: hvg.hu, Index, Blikk

Fotók: Pixabay.cco

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Hellcat: Az ingatlanárakat felverték a fideszes csókosok, oligarchák és a külföldiek is ( orosz, kínai stb. ) akik befektetési céllal felvásárolják a lakásokat. A keményen dolgozó kisember a munkaalapú kirablásban meg fizesse az albérleti díjat ha tudja, egyébként meg dögöljön meg, mert annyit is ér. A vidéki munkanélküli ha fel akarna menni dolgozni a lakásáért a fővárosban még egy garázst sem kap. Nesze neked családalapítás ,munkaerő mobilitás, hogy vakuljon a paraszt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Ez nem tartozik ide, de a face oldalamra feltettem egy felhívást. Nagyon kérlek, benneteket, hogy osszátok minél többen!Előre is köszönöm!
namihami
""Asszonynak szülni kötelesség, lánynak szülni dicsőség!""--hol is hallottam ezt a mondatot?
Egyébiránt talán nem a szülések számával volna a döntő probléma, hanem a helyével. Érdekes, de a Lajtán túl már valahogy jobban megy a gyermekek összehozása.
terlasz
Még több migránst akar gyártatni Orbán? Teljesen bele fogunk rokkanni!
ittott
kurják seggbe egymást. pont annyit ér, mint ez a terv. tényleg? hova szüljön a magyar? a szemétdomb tetejére?
kissé felnőttem
@namihami: persze mert ott nem állandó iszonyok vannak
hanem évtizedekig stabil viszonyok, anyagi technikai társadalmi háttérrel. Pl ahogy növekedik a gyermek vele emelkedik a családi pótlék összege is, Itt max az árak de folyamatosan.az üzemanyag pld. a MOL kénye kedve olajár kormány kénye kedve. igy segitenek minket elszegényedni.Átkosba a munkahely stabil volt évtizedekre Ma ? , hát max 1 -2 hét és be sem jelentenek TBRE- adóra
namihami
@kissé felnőttem: Sajnos neked is igazad van. Bár én inkább arra próbáltam célozni, hogy azok a 20-as 30-as szülők, akik rászánják mégis magukat, azok általában ár ott élnek és ODAKINN már többet szülnek, mint az itthon maradottak. És szándékukban sincs hazajönni. Legfeljebb látogatóba.
Furcsa, nem???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél