A miniszterelnök szerint Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról azzal, hogy megakadályozta, hogy bárki a törvények megkerülésével lépjen be Magyarország területére.

Orbán Merkelnél: Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról

Máshonnan nézzük a világot, így másképpen is látjuk, de szoros együttműködésre törekszünk Németországgal

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Berlinben, miután megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral.

A kormányfő a közös sajtótájékoztatón kiemelte: a véleménykülönbségek nem akadályozhatnak abban, hogy keressék az együttműködés lehetőségét. Kijelentette: készen áll az együttműködésre ezen a területen is a német kancellárral.

Orbán Merkelnél: Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról

Magyarország déli határa védve van, onnan migránsok nem érkezhetnek Németországba és Ausztriába sem, és "a határt védve tartjuk a jövőben is" – közölte.

A miniszterelnök kitért arra:

Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról azzal, hogy megakadályozta, hogy bárki a törvények megkerülésével lépjen Magyarország területére. Magyarország álláspontja a migráció tekintetében évek óta változatlan, és ezt mindig őszintén, egyenesen el is mondta

- közölte. Emlékeztetett: Magyarország azért épített kerítést a déli határára, hogy visszanyerje az ellenőrzést a saját területe felett.

A kormányfő hangsúlyozta: jogi természetű vita van kibontakozóban arról, hogy nem Magyarország az első belépési pont az Európai Unió területére, hanem leginkább Görögország.

Ezért Magyarország szerint Németországnak Görögországba kell visszaküldeni az embereket, és "készen állunk megvitatni ezt a hosszú vitát"

- fűzte hozzá.

Közölte: Magyarország stratégiai célja megvédeni Európát azért is, hogy a Schengennel védett belső piac zavartalanul működhessen.

Orbán Merkelnél: Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról

Orbán Viktor kérdésre arról is beszélt, hogy Magyarország méltánytalannak érzi: gyakran a szolidaritás hiányával vádolják, holott komoly szolidaritásról tesz tanúságot a déli határ védelmével.

Kijelentette: napi 24 órában nyolcezer ember fegyverrel védi a déli határt, amelyen ha belépnének a migránsok, azonnal Németországba mennének.

Naponta 4-5 ezer migráns érkezne Németországba a határvédelem hiányában, ezért ez komoly szolidaritást jelent Magyarország részéről

- fűzte hozzá.

Kérdésre elmondta: a segítségnyújtást illetően különböző válaszokat adnak. Magyarország szerint nem jó, ha az emberek az európai segítségnyújtásból azt a következtetést vonják le, hogy "lehet ide jönni", mert akkor jönni is fognak. Ezért

a segítséget kell odavinni, ahol szükséges, "nem akarunk importálni problémákat"

- fogalmazott. Hozzátette: ez megközelítésbeli különbség, de nem akadály az együttműködésre törekvésben.

Orbán Viktor a gazdasági kapcsolatokat illetően kifejtette: Magyarország munkaalapú gazdaságot épít, célja a teljes foglalkoztatottság elérése, és ehhez az együttműködése Németországgal sokat tesz hozzá.

A beruházási és kereskedelmi mutatók fantasztikusak, ezért most arról beszéltek, hogy mit tudnak tenni ennek folytatásáért – magyarázta. Hozzátette: az innováció és a technológia területén szorosabb együttműködésre van szükség, ezért munkacsoportokat hoznak létre, amelyek javaslatokat tesznek ennek érdekében.

Mint mondta, a visegrádi országok (V4) kereskedelmi volumene Németországgal 50 százalékkal magasabb, mint a német-francia kereskedelemé, tehát "új realitás bontakozik ki a szemünk előtt", mert Európa növekedése szempontjából a jövő a Németország-V4 együttműködésben van.

Kérdésre megjegyezte:

a magyar és a német kormány között teljes az összhang annak tekintetében, hogy a kereskedelempolitikában a minél alacsonyabb vámokban érdekeltek.

Felidézte: Magyarország az elsők között javasolta az európai védelempolitika és a közös európai hadsereg létrehozását, és Magyarország európai alapon szeretné megvalósítani a magyar hadsereg korszerűsítését, ezért együttműködne Németországgal.

Külön közép-európai hadosztályt akar

Kérdésre Orbán Viktor közölte: szükség lenne egy közép-európai NATO-hadosztály-parancsnokságra, ezt Németország mentorálasával akarják kialakítani, és több országgal is tárgyalnak erről. A magyar hadsereg korszerűsítése érdekében pedig német cégekkel keretszerződéseket írtak alá, így folyamatos lesz az együttműködés a két ország között – mondta.

A miniszterelnök megjegyezte: Magyarország az egyetlen olyan ország a nem német nyelvű világban, ahol az óvodától az egyetemig németül tanulhat egy gyermek, számos német nemzetiségi óvoda, iskola van Magyarországon, továbbá német nyelvű egyetem is. Az egyetem súlyát és tevékenységét meg kell növelni

- vélekedett.

Orbán Viktor megköszönte Németországnak az együttműködést és a barátságot, amit az elmúlt évtizedekben tapasztaltak, s ami most is töretlen. Harminc év nagy idő, és jó, hogy volt egy pillanat, amikor Magyarország és Németország egész Európa érdekében fontos és jó dologért szövetséget kötött, és megindult a kontinens újraegyesítése – utalt a rendszerváltozás eseményeire a kormányfő.

Fotók: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Itthon - 2019. June 18., 07:30
Hableány-baleset: újabb vizsgálat indult
Itthon - 2019. June 18., 08:29
Rendőrök razziáztak a bulinegyedben

149 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m73
Milyen terhet vesz le Magyarország,Németországról?Minden migráncs nyugatra tart.Itt a kutya sem akar maradni.Még a magyar sem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@Shikari: Ne erőlködj szőröstalpú! A mindenáron megfelelni vágyás ilyen elmebetegséget okoz, mint a tied, de ez jellemző is rátok! Egébként nem Izraelből, , hanem felső Piréziából írok Volapük nyelven, csa az ilyen ingyenélő semmihez sem értőknek kénytelen vagok lefordítani a volapük szöveget!:-))))))
Nessy
@silber13: Ez valami szövődmény. Durbincsnak is állandó agymacskája a "nem itt él" szöveg.
silber13
@Nessy: A két izé: durbincs és sikari egy és ugyanaz a valaki. Vannak bizonyosságok!
bence
@wagabund: ! !Ez bizony könnyen előfordulhat ! Közülük nagyon sokan segítségre szorulnának , ám ennyit tesz a politika aki ellenük fordítja az embereket ! Ebben sajnos Orbán politikája a legszembetűnőbb , pedig ahogy közöttük úgy közöttünk is vannak jók és rosszak .
durbincs
@silber13: látni magának a Húsvét se oldott meg semmit ? tovább romolva ,rohad-bűzlik ?
de hoppá ? mondtam nem normális ? aki a kegyeleti dolgokon röhögcsél ?
A Pszihiátriára, magát ? de gyorsan ? Hát piros már a feje ? lehet már agyhalott ?
@silber13: Tudja magtalan a kitagadott, a maga szeretteit ? fötörjék ki ? ha ennyi a válasza ?
dobálják a kukába ? ha egyáltalán vannak ? ön egy öntelt bunkó , egy tahó ? tudja ? de érti ?
MAGA : KEGYELETSÉRTŐ ? HALOTTGYALÁZÓ ? AZ EMBERI GYÁSZT NEM TISZTELŐ ?
Egy bukott,lejárt-lemezes, pitiáner iszákos, senki ?? érti?
Derékig már a kukába-mit nyöszörög? itt repedt aggyal ?
De maguknál a matatós kukás görény meg rég beépült a rokonságba?
vagy magát már az is nemzette ?
Mert maga egy rettenet egy büdös állat ám ? Csíkos koma, a kopott bundájú ? azt tudja ?
A tapló viselkedésén meg igen jól látszik,hogy magát a Surmó Klón gyáros, a le Herélt jegyzi ?
és egy kis Makarenkó nem árt ? soha ?
durbincs
@silber13: MAGA : KEGYELETSÉRTŐ ? HALOTTGYALÁZÓ ? AZ EMBERI GYÁSZT NEM TISZTELŐ ?
Maga itt a temetett anyák ,apák,,testvérek.rokonok ,ellensége ? s Bedózerólná a temetőket ??
a maradék csontokat kukába ? kiből mi maradt ? Hát maga mekkora egy állat ???@silber13: ...
Hát hol ez a rettenet, primitiv sivár világ , mibe maga nőtt fől ? @silberto13:

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok