Térségünk egyre inkább egy nyugat-európai frontrendszer előterébe kerül, sőt péntek délután az északnyugati területeket már egy hidegfront is eléri. A napsütést arrafelé ezért egyre több gomolyfelhő zavarhatja, amelyekből záporra, zivatarra is számítani lehet.

Ma végre változik az időjárás, zivatarzóna közelíti meg az országot

Éjszaka túlnyomóan derült lesz az ég. Pénteken eleinte nagyrészt napos időre számíthatunk kevés gomolyfelhővel, majd délután az a Dunántúl északi és nyugati részén, illetve az Északi-középhegység térségében erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a helyeken elszórtan zápor, zivatar alakul ki. A zivatarokat helyenként felhőszakadás és jégeső is kísérheti. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, majd péntek késő délutántól a Kisalföldön és az Alpokalján északnyugatira fordul, és megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 24 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben egy-két fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 31 és 36 fok között valószínű.

Figyelmeztető előrejelzés:

Pénteken az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön a délutáni, esti órákban kialakulhat néhány nem heves, helyi jellegű (lassan mozgó) zivatar.

Emellett délutántól egy hidegfront hatására északnyugat felől már szervezettebb, heves zivatarok is elérhetik az országot, illetve alakulhatnak ki a Dunántúlon (főleg annak nyugati és középső részein). A zivatarok éjfélig közelítőleg a Duna vonaláig érhetnek el.

A keleten előforduló zivatarokat lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék és átmeneti erős vagy viharos (50-80 km/h) lökések kísérhetik, a dunántúli zivatarokhoz viszont nagyobb szemű jég, néhol 80-90 km/h-t meghaladó lökések és felhőszakadás is társulhat.

(met.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Északnyugaton. Aztán meg jön a gőzfürdő, mert lehűlés az nem lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.