Kárpátaljai diákokat köszöntött az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken az Országházban; a magyarul tanuló kétszáz, ukrán nemzetiségű gyerek korábban a zánkai Erzsébet-táborban nyaralt.

A Parlamentben köszöntötték az Erzsébet-táborban nyaraló kárpátaljai diákokat
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Rétvári Bence az ünnepségen azt mondta, az Erzsébet-programot néhány éve elindító jogszabály új szociális üdülési lehetőséget nyitott meg sok magyar számára.

Eddig több mint egymillióan részesültek a program valamely előnyéből. Közülük a legtöbben diákok voltak – csak idén nyáron mintegy 130 ezer fiatal vesz részt napközis vagy ottalvós Erzsébet-táborban –, de nagycsaládosok, fogyatékos gyermekeket nevelő intézményekben dolgozók és nyugdíjasok is sok támogatást kaptak – tette hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence kiemelte:

a magyarok számára különösen megtisztelő és örömteli, hogy olyan Kárpátalján élők vesznek részt a programban, akik azt feltételezik, hogy a felmenőik magyarok voltak. A táborban bővülnek ismereteik a magyar nyelvről

- mondta.

Hangsúlyozta: a magyar kormány mindig a segítségére lesz azoknak, akik újra meg szeretnék erősíteni a magyarságukat, bárhol is éljenek a világban.

Azt mondta, reméli, a jelenlévők megtapasztalták, hogy jó a magyarok közösségébe tartozni, és arra buzdította őket, hogy minél inkább sajátítsák el a magyar nyelvet.

A Parlamentben köszöntötték az Erzsébet-táborban nyaraló kárpátaljai diákokat

Az államtitkár felidézte, hogy a képviselők 110 éve hozzák meg a magyar jogszabályokat az Országházban, amelyet a világ legszebb parlamentjének nevezett. Szinte minden itt felhasznált anyag a történelmi Magyarország területéről származik – közölte.

A szervezők tájékoztatása szerint vasárnap mintegy 220 magyarul tanuló ukrán gyerek és harminc kísérő pedagógus érkezett Magyarországra, hazautazása előtt a csoport a pénteki napot Budapesten töltheti el.

A többségében 10-14 éves fiatalok negyven településről származnak, a legtöbben Beregszászról, Királyházáról, Kovászóról és Ungvárról. Mintegy ötven gyerek beszél folyékonyan magyarul.

A nyáron Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről is érkeznek fiatalok a magyarországi Erzsébet-táborokba. Így az idén összesen csaknem 2500 határon túli gyerek vakációzhat a Balaton partján – írták.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Állandóan azt harsogja a reklám az összes médiumban, hogy a magyar kormány áldozatkészsége és pénze által finanszírozott táborokban nyaralhatnak a gyerekek. Akkor nézzük ezt meg jobban.
1., Ezeket a táborokat (miként a neve is mutatja) az Erzsébet-utalványokból levont és az államnak befizetett pénzből finanszírozzák. Tehát NEM az ÁLLAM (FIDESZ) fizeti a költségeit, hanem MI, akik fizetünk az utalványokkal és az üzletek, amelyeknek a haszna csökken a befizetendő százalékokkal.
2., Mivel ezt a pénzt mi, határon belüliek adjuk össze, egyértelmű, hogy a határontúli gyerekeket (legyen magyar vagy egyéb nemzetiségű) pusztán a szavazatvásárlási célból nyaraltatja az az államrezon, amelyik ezekre a gyerekekre költi el azt a pénzt, amit (ha már összeadtuk), nem a kintiekre kéne költeni. Akadna honi gyerek is bőven, aki rászorulna erre a nyaralásra, a kintiek helyett.
3., Tehát, az a pénz, amit erre a célra költenek, az a hazai kereskedelem és ezzel egyetemben az abban dolgozók, jövedelmét csökkenti. Amit a kereskedelmi dolgozók (talán) nem is sajnálnának, ha legalább a magyarországi gyerekek helyzetét javítaná. De ezen a pénzen voksokat venni, na az már pofátlanság.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
picike1
@papa.49: innét volt egy család és azért tudom ingyen vitték őket
papa.49
@picike1: Igen ez dicséretes, és még hány család kapott ilyen lehetőséget ???
Csak azért kérdem mert mikor a mi gyermekeink az általánosban koptatták a padokat MINDEN ÉVBEN ELTUDTAK MENNI 2 HÉTRE NYARALNI, TÁBOROZNI, igaz ez még '90 előtt volt, és 3 fiúról, beszélek, mert a lányunk csak '87 ben született !!!
namihami
@picike1: Ezek szerint KEVÉS volt a magyar csóró család, hogy kintiekre kellett a határonBELÜLIek által kényszerből befizetett pénzt már azokra a kinti gyerekekre kellett költeni?
Tényleg ilyen kevés már a hazai rászoruló? Vagy a voksvásárlás cimke mégiscsak igaz?
Grafix69
Az itt élő diákok meg a nagy nemzeti tudathasadásban dögöljenek meg , bezzeg a külhoniak , az a minden . Nemsokára úgyis mindenki külhoni lesz aki nem akar megdögleni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. February 23., 14:46
Pánikrohammal is meg kellett küzdenie Tóth Andinak
Szórakozás - 2019. February 23., 14:10
Videóval üzent Curtis