A lap értesülései szerint kedden részletes vallomást tett az Aranykéz utcai robbantással vádolt szlovák férfi. A Prisztás-gyilkosság miatt 2016-ban már jogerősen elítéltek egy embert.

Az Index értesülései szerint kedden részletes beismerő vallomást tett Prisztás József 1996-os meggyilkolása ügyében Jozef Roháč szlovák férfi, akit az 1998-as Aranykéz utcai, négy halálos áldozattal járó robbantás elkövetésével vádolnak (valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosságokat is összevonták az Aranykéz utcai üggyel).

Index: Roháč bevallotta, hogy ő ölte meg Prisztást

Fotó, címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

A férfit a Nemzeti Nyomozó Iroda hallgatta ki, aki beismerte, 1996-ban ő ölte meg Prisztás József vállalkozót, akit az akkori alvilág egyik vezető személyiségeként ismertek.

Ártatlan ül a börtönben a gyilkosság miatt?

A gyilkosság ügyében 2016-ban jogerősen börtönre ítélték Hatvani Istvánt, vagyis jelen pillanatban úgy tűnik, a férfi ártatlanul került börtönbe.

"Elmondta, hogy tudomása szerint a megbízás az orosz-ukrán maffiától érkezett, de ezt csak attól a Jozef Hamalától tudja, aki a megbízást hozzá közvetítette. (Jozef Hamala már nem él, évekkel ezelőtt meggyilkolták.)

Roháč a közel nyolc órán át tartó kihallgatáson részletes vallomást tett, a nyomozók kérdéseire pontosan elmondta a gyilkosság részleteit" – mondta az Indexnek dr. Fülöp Tamás.

A lap úgy értesült, hogy "Roháč szerint ezekben az ügyekben a bíróságok teljesen sötétben tapogatóznak, minden ügyben csak részigazságokat állapítanak meg igazságként.

Roháč szerint ugyanez történt a Fenyő gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás ügyében, ott sem sikerült az ítéletben az igazságot megtalálni. Ebbe már beletörődött – mondta az ügyvéd szerint Roháč –, de azt nem akarja, hogy bárki ártatlanul üljön évtizedes börtönbüntetést olyan bűncselekmény miatt, amit valójában ő követett el."

Roháč még a Hír TV Riasztás című műsorában üzente meg, hogy tudja, ki ölte meg Prisztást 1996-ban (egy elszámolási vita állhat a háttérben a gyanú szerint), de a tettes nem az akkor már elítélt Hatvani "Hatyi" István volt. Ezután Hatyi ügyvédje per-újrafelvételt kért, ám ezt először elutasították, majd végül a Kúria bólintott rá. Ebben az ügyben egyébként Portik Józsefet mint felbujtót 15 évre ítélték el, és ugyanennyit kapott Hatyi is.

Generációs váltás volt Prisztás meggyilkolása

Az Index szerint a vallomás már csak azért is rendkívüli, mert rendőri és alvilági körökben is masszívan tartotta magát a pletyka, hogy nem Hatyi lehetett a tettes. Ezt az egyik, azóta már elhunyt egykori szemtanú vallomása is megerősítette, aki az eset után az óbudai Ladik utcában nem egy erős testalkatú (ilyen volt Hatyi akkortájt), hanem egy vékony férfit látott elbiciklizni.

A másik egykori szemtanú F. Ferenc vallomását pedig már akkor is fenntartásokkal kezelték, lévén hogy F. tartozott Prisztásnak, noha jó barátja volt: vélelmezhetően ő árulhatta el Portikék felé, hogy aznap hol lesz Prisztással. 

A lap hozzátette, Prisztás még az alvilág "szocialista", vagyis a 80-as években feltörő generációjához tartozott, akik megszokták, hogy a vitás kérdéseket maximum pofonokkal intézik. Éppen emiatt nem is volt vele sosem testőr. Halála generációs fordulópont volt a magyar szervezett bűnözésben – noha a leszámoláshullám első áldozata az 1995-ben menyasszonya szeme láttára lelőtt Muskovics Gyula volt. Muskovics jóban volt Portikkal, az 1998-ban az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamás szerint viszont Portik ölette meg őt.

Roháč bevallotta, hogy ő ölte meg Prisztást

Azt követően, hogy Jozef Roháč már több kihallgatásán utalt arra, hogy a Prisztás ügyben vallomást akar tenni, Rohacot végül ma hallgatta ki a Nemzeti Nyomozóiroda a Prisztás ügyben elrendelt perújítási eljárásban – értesült az Index.

Itthon - 2019. February 3., 19:33
Borult, szeles idővel indul a hét
Sport - 2019. February 4., 06:13
NFL: bajnok a New England

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Miket fog még ez a szent ember eldalolni sorban, ha nagyjaink az élet múlandósága miatt sorban jobblétre szenderülnek!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
maci0427
Még hogy 1990 után nem gengszterváltás volt ? A legtöbb ember dolgozott becsületesen tovább, elhitte azt, hogy valóban egy rendszerváltás következik be, jobb élete lesz, ehelyett az ország kiárusítása és egy addig a szocializmusban ismeretlen alvilági szervezett bűnözés alakult ki, amibe aztán mindenki benne volt ! Érdekes ez az 1996 os év és amik utána történtek ! Azok több százezres volt sima MSZMP. tagok, meg büdösül le lettek szarva és legfeljebb reggel a WC. -én élvezték ennek a változásnak a szelét és ha akartak volna akkor átigazolhattak az akkor megalakult, de végül is főleg az ugyan azon tagokból álló MSZP. be ! De rengetegen nem akartak, helyesen ! Csak nézték azt, hogy milyen "kiskirályok" meg alvilági figurák bújnak ki a földből, lesznek már akkor is milliomosok, akiknek a jelszavak, hogy megveszlek kilóra ! Ezért is utálják sokan még mindig a baloldalt, akár milyen néven álcázzák is magukat, de látják azt is, hogy mi folyik a másik oldalon is !
maci0427
@wagabund: -- Majd kap egy valag kártérítést ! Sajnos az ilyen ítéletek miatt is ellenzik a halálbüntetés visszaállítását ! Mert ilyen alapon kiderülhet valakiről az, hogy sajna ártatlanul halt meg !
Szeparepa2
Aha és ez 22 év után jutott eszébe, melyből legalább 10-et amúgy is sitten guggolt... Alig átlátszó. Gyárfás 200 millióért kivásárolja magát, lelép, majd rövidesen hirtelen Rohác eszébe jut hogy végülis tulképpen ő a gyilkos... aha persze, tök életszerű... nem inkább az van, hogy Gyárfás legalábbis a felbujtó, de lehet hogy maga a gyilkos is..? Kidobott egy 100-ast a brigádnak, hogy vigyék el helyette a balhét. Rohác arra számít, hogy még pár évet hűsöl, aztán kijön (hiszen már szinte mindegy is ki a konkrét fizikai gyilkos, eltelt egy életfogyt-nyi idő ugyebár, és a beismerés, teljes feltáró jelentősen enyhít) és aztán dolce vita (gondolom úgy tervezi, hogy mondjuk Amerikai Szamoa-n fog koktélozgatni fűszoknyás lányokkal és persze Gyárfás haverjával vad luxusban, már az idők végezetéig)... csak be ne nézze...
Zeta
@maci0427: ezek felnőttek az atyai örökséghez!
Oly annyira , hogy ők írják a törvényt is!
Rohács?- vajon mit kap cserébe , hogy énekel?
nezelodo
@wagabund: Milyen bankrablás az, amikor nem visznek el pénzt? Akkor mit, és miért? Aztán mikor több zsákutca után megvan a tettes, megöngyilkolássza magát, mert megszólal a lelkiismerete... Valami ebben az ügyben nagyon nem kerek, főleg az a buzgólkodás, amilyen szorgalommal nem a tettest akarták örökre rács mögé dugni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.