Csak annak az európai nemzetnek lehet jövője, amely nem hagyatkozik külső forrásra, és önerejéből képes megújulni – mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn a Magyar Szent István Rend kitüntetés ünnepélyes átadásán, a Sándor-palotában.

Az államfő beszédében hangsúlyozta, a Szent István Rendet évről évre olyan kiváló magyarok kapják, akik tehetségükkel és munkájukkal, adottságaikkal és szorgalmukkal a maguk egyéni útját járva igazságokra találnak.

A köztársasági elnöktől idén Demény Pál népességkutató, demográfus vehette át a kitüntetést, aki – a köztársasági elnök szavai szerint – egész életében arra keresett választ, hogy az ember legszemélyesebb döntése, a családalapítás, gyermekvállalás miként hat a nagyobb közösségre: egy népcsoportra, egy nemzetre, egy földrészre, egy történelmi korszakra.

Áder János elmondta, Demény Pál szerteágazó tapasztalatai világosan megmutatják, hogy csak annak a nemzetnek van jövője, amely érzékeny szemlélettel el tudja érni, hogy megszülessenek a gyermekek, akikre a szüleik eredendően vágynak, s akik a közösség túlélését jelentik.

Kiemelte, Demény Pál eredményekben és elismerésekben gazdag tudományos pályafutás birtokában "ma önmagával szembesíti az immáron valóban vénséges Európát". Kérdése, hogy Európa túlélve megannyi kataklizmát, éppen a minden korábbinál hosszabb életet és nagyobb bőséget kínáló, békés jólét korában veszíti el reprodukciós képességét, és számolja fel lassanként önmagát – fejtette ki az államfő.

"Ha Európa más jövőt szeretne leszármazottai számára, a cselekvés órája nem sokáig halogatható" – idézte Áder János a kitüntetettet, majd szintén Demény Pál egyik írását felidézve hozzátette, a tartós és rohamos népességfogyás végső soron olyan, mint egy "kollektív nemzeti és civilizációs öngyilkosság".

A köztársasági elnök köszönetet mondott Demény Pálnak, amiért "mind a mai napig a tudomány tényeivel figyelmezet minket: döntéseinket ne csak érzelmekkel, rövid távú politikai vagy gazdasági haszonnal mérjük". Életműve annak ékes bizonysága, hogy a népességtudomány célokat és érveket adhat a döntéshozók kezébe – mondta Áder János, aki arra kérte a kitüntetettet, nemzetközi tekintélyével, továbbra is segítse, hogy a tudomány és a politika együtt szolgálhassa a közjót.

A kitüntetés átadásakor felolvasott laudációban közölték, Demény Pál a modern demográfia egyik legelismertebb nemzetközi szaktekintélyeként, a magyar tudományosság jó hírnevét világszerte erősítő kutatói és oktatói pályája, valamint a népességfogyás megállítására is megoldást kereső nagy hatású tudományos életműve elismeréseként vehette át a Szent István Rend kitüntetést.

Hangsúlyozták, a történelem, a szakmai tapasztalat és a jelen folytonos vizsgálata Demény Pállal azt mondatja, hogy a népesség keveredése, a ki- és bevándorlás a nemzetek hosszú távú gondjait nem oldja meg. A kulcs a családok kiszámítható támogatásában van, csak általuk érhetünk el nagyobb szolidaritást, amikor – megfogalmazása szerint – "az egyéni (..) döntések összeredménye harmóniában van a nemzet, sőt a globális társadalom érdekeivel" – hangzott el a laudációban.

Demény Pál demográfus, közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a University of Hawaii volt professzora, a New York-i Population Council volt tudományos főmunkatársa, a Population and Development Review alapítója és volt főszerkesztője.

A kitüntetési ceremónián jelen volt többek között Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, Erdő Péter bíboros, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint a kormány több tagja.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@Commenter: Most nem kellett a ,,bánatos bánsági bazsalacit,, megválasztani !!!
Commenter
@papa.49: azért-Sólyom László kiváló alkotmánybíró volt- áder valószínűleg nem sokra vitte volna a tanult szakmájában, ahogy a többi fideszes sem. Nem is értettem hogyan állhatott be SL valaha is a fidesz mögé, ma már ő is nagyon bánja. Azt nyilatkozta, hogy amit a fidesz művel, ahhoz képest a Kétfarkú Kutyapárt tevékenysége nem is abszurd. Amit ő KE-ként tett arra nem lehet büszke, szépen asszisztált ennek a retkes rendszernek a bebetonozásához. Ma már késő, hiába is látta be a hibáját.
papa.49
@Commenter: Lájkoltalak, de a Sólyom László megítélésében nem értünk egyet, lehet hogy ,,nagyszerű alkotmányjogász,, de pl. mint az AB. elnöke simán átengedte 1991. ben az otp. egyoldalú ingatlan hitelszerződések kamat módosításait !!! Holott neki lett volna lehetősége azt újra tárgyaltatni, és nem odadobni több ezer lakáshitelest az piCsányi elvtárs kezébe !!! Akkor is sokan menekültek az öngyilkosságba emiatt !!!
Nem tett semmit, illetve mikor felmerült a Zengőre tervezett NATO radar telepítése beállt az ellenkampányba, mit ért el vele hát csak azt, hogy ma délről Paksig belehet repülni kisgéppel anélkül hogy felfedeznék !!!
Ez a két dobása nálam már sok volt nem más ő se mint a többi a fütyiszben, bár ha jól tudom nem párttag, csak PÁRTOLÓTAG !!!
Commenter
@papa.49: az nem baj ha nem értünk néha egyet, nekem sokkal előbb jut eszembe a lexikális tudása, mint az, amit tett. 3,14Csányi és az otp egy elszabadult ágyúgolyó. Készült egy felmérés nem is olyan régen a 3 legszemetebb magyar cégről az otp volt az egyik a telekom és a provident mellett.A fideszes korszakában SL már csak egy báb volt. Amennyire én tudom, ő "csak" MSZMP párttag volt, az apósa pedig egy befolyásos MSZMP-s politikus volt. De ettől a szaktudása még messze felülmúja az egész mai AB-ét.
papa.49
@Commenter: Azt se feledd el ő az NDK. ban is volt még a rendszerváltás előtt ...
Commenter
@papa.49: így van. nem is tagadta soha a múltjának ezt a részét, nem úgy mint a fideszesek:

hvg.hu/itthon/20180314_Solyom_Laszlo_Ha_nem_lesz_ketharmad_akkor_is_ez_megy_tovabb

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.