Az Oroszországgal való együttműködés nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdeke is Magyarországnak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvában a közmédiának.

Magyarország mindig is abban volt érdekelt, hogy egy pragmatikus, józan észre, kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködést tartson fenn Oroszországgal

- mondta Szijjártó Péter azt megelőzően, hogy délután Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalást folytat az orosz fővárosban.

A tárcavezető jelezte, a magyar energiaellátás egy döntő része Oroszországból származik, és "mi nem vagyunk abban a helyzetben, mint mások egy óceánnal odébb és néhány százezer kilométerrel nagyobb területről, hogy azt hirdessük, nem kell beszélni az oroszokkal".

Mi Közép-Európában pontosan tudjuk, hogy a párbeszédnek helye van, a párbeszédre szükség van, mert csak így lehet egy kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést kialakítani

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Előző napi tárgyalásait összegezve kifejtette: körvonalazódik az az együttműködési-fejlesztési megállapodás, amely Magyarország gazdasági érdekeit a legjobban szolgálni tudja, így kézzelfogható közelségbe került egy harmadik repülőjárat megindítása Magyarország és Oroszország – Budapest és Kazany – között.

Előrehaladott tárgyalások zajlanak továbbá Magyarország szerepének jelentős növeléséről a moszkvai központú Nemzetközi Beruházási Bankban, amely már most is 70 millió eurónyi magyarországi projektet forgalmaz

- közölte Szijjártó Péter.

Beszámolt továbbá a Gazprommal született megállapodásról, amely szerint 2020-ra is megkezdik a tárgyalásokat a magyarországi gázellátásról. A magyar fél a vásárolandó gáz mennyiségét mintegy 4,1 milliárd köbméterre tervezi.

Arról is megegyeztek, hogy a Mol folytathatja kitermelési tevékenységét Oroszországban – tette hozzá.

Elmondta,

a nehézipari együttműködés folytatásáról szintén megállapodtak a magyar hajóipar újjáépítése és a magyar helikoptergyártási és -összeszerelési ipar fejlesztése érdekében.

Emellett döntés született arról, hogy a Fővárosi Vízművek lehetőséget kap az orosz piacon magas hozzáadott értékű vízipari munkák elvégzésére – tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
A kakadu szótárában: a nemzetgazdaság = az ő gazdagodásuk, a nemzetbiztonság pedig az ő vélt biztonságuk a nép ellen! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Nekünk a szabadság csak a bajnak van, nem tudjuk értékelni, így az se fáj majd, ha totálisan felszámolják a francba. Tökéletesen megfelel a kerítéssel, szükségállapottal, terrorveszéllyel körbekerített cifra nyomorúság. Gondolkodni dögök vagyunk, szomjúhozzuk az egyetlen vezető útbaigazítását, hogy merre nyílik az ajtó, kit kell gyűlölni és miért minden világok legjobbika az, ahol egy ember egy személyben dönt életről, halálról, barátról, ellenségről, jóról, rosszról, nyomorúságról, gazdagságról. Ady már száz éve megírta: hagyjuk Európát és menjünk vissza Ázsiába a gecibe, mert ez így már kurvára unalmas. Csak azt kell majd időben eldönteni, hogy akkor ki legyen az ellenség. Mert ellenség nélkül végünk van.
kokopelli
@papa.49: ...ha sikerül neki szétrobbantani az EU-t...! Akkor szerintem meg lesz
a kétsebességes EU és lehet hogy az angolok a "gyorsabb,erősebb felébe" vissza
is térhetnek!M.o. a futottak még csoportban ordíthat a leszakadtak hangversenyén!
Nagyon régen foglalkoznak a jobboldali erők az EU nyugati részében!A leszakadó
országok megalakíthatják az új "KGST"-t! Lásd az Ali és a tevéje túlélését a Szaha-
ra átkelésénél! (Amit Ali ß@rt megette a tevéje és fordítva!Nem egy követendő ügy!
papa.49
@kokopelli: Valahogy nemigazán lelkesít ez a lehetőség, inkább takarodjon a picsába a csutikretén és bandája !!!
tulipan
Igazán? Mond Te, hülye kakadú, hány miliő orosz fog ide költözni,megint? A NÁTO mmitaszól hozzá?? Az iskolákban, orosz nyelv kötelező lesz??
Sámannus
Magyarul az helyett, hogy magunk lábára álljunk, két marokkal szórjuk a pénzt a hamarosan bedőlő beruházásokba amit már az oroszok is a mi rovásunkra fognak kiváltani, hiszen a globális felmelegedés mindenkit önmegtartóztatásra késztet.
Sámannus
Petya te azokra bízod magad akik már most is úgy meglopnak, hogy a gatyánkat sem teríthetjük ki tőlük száradni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.