Október elsejétől jelentősen emelkednek a közjegyzői eljárások díjtételei. Például a hiteles másolatért, jognyilatkozat készítéséért vagy a végrendeletért az eddigi díj nagyjából dupláját kell fizetni – írja a hétfői Népszava.

Durván emelkednek a közjegyzői díjak

Ahol fix összeg a tarifa, ott minden értéksávban 4500 forinttal nő a közjegyzői díj. Ahol a megkezdett munkaórák alapján fizetik a közjegyzőt, a munkadíj októbertől több mint kétszeresére emelkedik.

A jegyzőkönyvi tanúsítvány munkadíja például óránként 3000 forint helyett 8250 forint lesz, a jognyilatkozat, végrendelet óradíja 6000 forintról 11 ezerre nő.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara ismertetője szerint nem drágul ugyanakkor az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó – kamattámogatással érintett – kölcsönszerződés és jelzálogszerződés közokiratba foglalásának díja. Nem kell többet fizetniük azoknak sem, akik élettársi nyilatkozatot tesznek, vagy akik a házastársukkal vagyonjogi szerződést szeretnének kötni. Továbbra is ingyenes marad a végrendeletek országos nyilvántartásba történő bejegyzése is.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Miért is drágult a papír, vagy a tinta ???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
Amit csak lehet elkövetnek,ne legyen hangja a szegénységnek?
vadsanca
A munkabérek is ilyen léptékben emelkednek? Ez nem pofátlanság? Le kéne szállni a Földre! Itt magyarok élnek! Itt nem nyugati bérek vannak.
Egy 10 perces munkáért, nem kérik el a teljes óradíjat?
Eladott Ország
@vadsanca: Plebejus kormányzás, mi, g*cik? Mostmár nincs Nokiás doboz, hanem közpénzzel telezsúfolt kamionok vannak és letelepedési kötvényenként kiárusított ország. És a birka legelészik tovább az árok partján és boldogan béget, hogy immár azok élik fel a jelenét-jövőjét, akiknek bizalmat szavazott.
Desischado
Csak a fidesz! Gratula minden rájuk szavazónak!
Szeparepa2
Ok, értem hogy 20 éve nem emelkedett, de drága is volt mint a vitriol... most már talán elviselhető lett volna, hát felemelték, hogy szivassák továbbra is a kisembert. Egy nyugdíjas vagy diák eleve AZ EDDIGI DÍJAT SEM TUDTA MEGFIZETNI, az esetek többségében... Egy közjegyzőnek, egy igazságos országban INGYENES, a magas bérét az állam állja... Legalább a nyugdíjasok és diákok élvezhetnének mentességet vagy jelentős kedvezményt, mert nyilván a finom NER Döbrögi uraságok letojják, mé'szaros már egy 20 ezresért sem hajol le, mert mire eléri a földön, addigra legalább 3X annyit keresett, pardon LOPOTT-CSALT EL A MAGYAR NEMZETTŐL...!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok