A közvetlen választás és a budapesti fejlesztési tanács létrehozása is szerepet játszott abban, hogy Tarlós István újra indul a főpolgármesteri posztért a következő önkormányzati választáson.

Tarlós: "Nem akarok úgy járni, mint Demszky Gábor a 4-es metróval"

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. október 10-én. A kormányfő felkérte Tarlós Istvánt, hogy a következő önkormányzati választáson induljon el ismét a főpolgármesteri tisztségért. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A harmadik ciklusára készülő főpolgármester erről az Orbán Viktor kormányfővel, a Fidesz elnökével tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón beszélt, ahol bejelentette:

Orbán Viktor felkérésére elvállalja a jelölést és a 2019-es önkormányzati választáson való részvételt.

Tarlós István úgy fogalmazott:

súlyos belső küzdelem után hozta meg döntését, jelentős megkötéseket fogalmazott meg a folytatáshoz.

A jelöltség elvállalásában közrejátszott a közvetlen főpolgármester-választás, valamint a fővárosi fejlesztési tanács megalakítása – közölte.

Előzőleg Orbán Viktor azt mondta: Tarlós Istvánnak "szigorú megkötései" voltak.

Ezek közül a legfontosabbról már a szerdai kormányülésen – a főpolgármester jelenlétében – döntenek: létrehozzák a budapesti fejlesztési tanácsot, amelyet Tarlós Istvánnal társelnökségben közösen fognak vezetni, és ennek keretében közösen fogják fejleszteni és építeni Budapestet – közölte a miniszterelnök, megjegyezve, hogy a meginduló fejlesztések közül több 2030-ig fut majd.

Tarlós István elmondta,

a megkötésekben nem volt semmi zsarolási szándék, egyszerűen tudta, hogy bizonyos dolgok hiányában képtelen lenne folytatni.

Az életkora nem az egyetlen tényező, ami szerepet játszott – jegyezte meg, majd "az ellenzéki szimpatizánsokhoz" szólva úgy fogalmazott:

ha az általuk ajnározott 88 éves Soros György dédelgethet kéretlen nemzetközi terveket, akkor 70 évesen miért ne lehetnének valakinek progresszív tervei egy várossal saját hazájában

A főpolgármester kijelentette:

Budapesten az eddigi nyolc éve alatt "botrány, félrecsúszás nem volt", így nyugodtan "elmehetett volna"

ugyanakkor – mint mondta – sok mindent elkezdtek, részben a kormánnyal együttműködve, és "nem jó érzés lenne ezeket félbehagyni".

Nem akarok úgy járni, mint Demszky Gábor a 4-es metróval

- tette hozzá Tarlós István.

Elmondta,

a döntését befolyásolta azt is, hogy a kormánnyal, illetve a Fidesz meghatározó kormányzati szereplőivel az együttműködés feltételei nagyon kedvezően alakultak.

A Fidesszel és a kormánnyal megkötendő megállapodásban rögzítik majd egyebek mellett a 3-as metró befejezéséhez szükséges források megteremtését, valamint a közszolgáltató cégek fővárosi kézben hagyását – közölte Tarlós István, hozzátéve: a megállapodás részleteiről, a november 17. aláírását követően adnak majd tájékoztatást.

A megkötésekről szólva Tarlós István hangsúlyozta:

várakozása ellenére "nyitott kapukat döngetett".

Kérdésekre válaszolva elmondta:

a létrehozandó fejlesztési tanács elnöke a kormányfő, társelnöke ő maga lesz.

A testület ügyvezető alelnöke Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkára, tagja lesz a grémiumnak Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. A főváros részéről tagok lesznek a főpolgármester mellett az általa jelölt főpolgármester-helyettes vagy helyettesek, továbbá két kerületi polgármester.

A tanács kompetenciájában lesznek az állami és fővárosi nagyprojektek.

Tarlós István elmondta, hogy

az említett megállapodásban szerepel majd egyebek mellett az árvízvédelem és a szemétszállítással kapcsolatos problémák megoldása is.

A főpolgármester közölte azt is, hogy jövő év elején megszűnik a fővárosi közbeszerzési kft.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Figyi, TaplóPista!
A 4-es metrót először ti tettétek taccsra Trócsányi hathatós közreműködésével, utána meg mikor már nem lehetett leállítani, akkor félbehagytátok, pont az a része nem épült meg, ami értelmet adott volna az egésznek. Ha ehhez hozzávesszük azt, amit a 3-as metróval előadtok, akkor jobb, ha lehúzod magad a klotyón!...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
a fénykép lenyűgöző; rajta van minden ami veszélyezteti a fővárost! =))
kokopelli
@RonaGyuri: ...megtalálta már az összes kockát a Taplós Pista?Kiigényelte már
a "Balettintézet" épületét?
(nemtom,de a Hofi ugrik be ha őt meglátom:"Tessék mondani ez a Baletintézet?) ;-)
Mirabilis
Most akkor hogy is van?
1.súlyos belső küzdelem után hozta meg döntését, jelentős megkötéseket fogalmazott meg a folytatáshoz. mármint tarlós
2.Előzőleg Orbán Viktor azt mondta: Tarlós Istvánnak "szigorú megkötései" voltak.
Kinek mi a megkötés?
Megint hülyének néznek engem és téged magyar .
human
Hát ezen jót röhögtem. Hallom a rádióba Tarlós megkötéseit :) amit nyilvánvalóan Orbán diktált le neki. És kiáll vele mint saját követelés :D
simmering73
A főnök keze ütésre kész, ha pityuka hangja megbicsaklana.
Pálinkafőző Rézüst
@Apoca: azt már megkapta, amikor a fizetését duplájára(!) emelték. Persze valszeg az csak az előleg (csont) volt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.