A közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés ellen szerveztek tiltakozó demonstrációt kortárs magyar írók A Város Mindenkié csoporttal közösen Budapesten vasárnap délután.

A hajléktalanságban élők méltóságáért tüntettek Budapesten – videó

Résztvevők az Egy mondat. Kortárs írók a hajléktalanságban élők méltóságáért című, a Város Mindenkié csoport szervezésében megtartott demonstráción a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 2018. október 14-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A budapesti Kossuth téren összegyűlt néhány száz ember előtt csaknem nyolcvan kortárs magyar író – köztük Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófi, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Szabó T. Anna és Lackfi János – az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmára reagáló, egy-egy táblára írt mondatát olvasta fel Gergye Krisztián és Hajmási Dávid, tiltakozva a szabálysértési törvény hétfőn hatályba lépő módosítása ellen.

A demonstráción A Város Mindenkié csoport aktivistája, Erdőhegyi Márta – aki elmondása szerint lakott már albérletben, átmeneti szállón, sátorban, illetve szociális bérlakásban is – azt mondta:

a büntetés nem megoldás, szerinte inkább megfelelő lakhatáshoz kellene segíteni az embereket.

A hajléktalanszállókról szólva megjegyezte: ezek a helyek sokaknak nyújtanak fedelet, biztonságot, segítséget, de szerinte tartósabb és méltóbb megoldások kellenek a hajléktalanság megszüntetéséhez.

Érthetőnek nevezte, ha nem akar egy hajléktalan ember beköltözni olyan szállókra, ahol "hemzsegnek a különböző élősködő állatok" és ahol nincs saját tere.

Úgy fogalmazott: azzal, ha eltüntetik az utcán élő embereket szem elől, még nem oldódik meg az az alapvető, probléma, hogy nincs megfelelő lakhatása több tízezer embernek. Hozzátette: az utcán élő emberek azokat a hajléktalanságban élő embereket is képviselik, akiknek a problémái nincsenek szem előtt.

A szabálysértési törvény közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezése október 15-én, hétfőn lép hatályba.

Az eseményről a HVG készített videót:

Forrás: MTI

Videó: Facebook/HVG

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
Némelyik "művész" kimondottan hajléktalan kinézetű, így érthető a berzenkedésük!
Liberálisék persze nem örülnek, hogy a kormány megmenti a hajléktalanokat, mert akkor lehetne huhogni, hányan is fagytak meg a kormány hibájából. Így most a megoldás ellen kell lázítani, hiszen lassan nem lesz mire hivatkozni a Fidesszel szemben!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bencemacska
@Eriksson: Szabad addig olyan törvényt hozni, hogy mindenki menjen be a hajléktalan szállóba, amíg 30 ezer emberre 11 ezer fekvőhely jut?
Már délután 2-3 órakor kezdődik a sorban állás, amikor este 6-kor kezdődik a beengedés! És aki előtt kiteszik a megtelt táblát, az mihez kezd?
Én még azt sem értem meg, miért kell takarító vállalatot alkalmazni ilyen helyen!? Miért nem lehet a lakókból szervezni dolgozókat?
Nagyon sok a kérdés, amelyeket rendezni kellene a törvény életbe léptetése előtt. Még abban is egyetértek, hogy biztos maradnak olyanok, akikkel szemben el kell járni, de egy pszichológiai, vagy pszichiátriai gondozásra szoruló sérült elmondja, mi a baja. Azt még ő sem tudja.
Külön téma a kábítószeresek csoportja. Az ilyeneket is ki kell szűrni, mert 1-2 ilyen ember tönkreteheti a vele egy helyiségben, - de lehet, hogy egy épületben - aludni akarókat!
Lényeg nem lehet mindenkit egyformán kezelni!!!
Eriksson
@bencemacska: Ezeket a problémákat menet közben kell majd megoldani. De egyszer el kell kezdeni az érdemi intézkedést.
"A tett halála az okoskodás" by Madách
Shikari
Tüntessenek csak a hajléktalan kinézetű írók. Gondolom van olyan a művészetük mint a sorstalan Gartnernek.
csak úgy....
@Eriksson: Madách az emberek tragédijárálól beszélt ,te sem vagy kivétel.-sött!
tudode
Szégyen, gyalázat az, hogy 7 milliárdért a fatornyos falujában építtetett SPORT KOMPLEXUMOT, ÉS KONFERENCIA TERMET, eredménynek tüntetve fel, ha KÉT FOCISTÁT "kitermelnek", akkor ők már "megtették" a magukért az országban lévő NYOLC AKADÉMIA közül!
.
A hajlék nélküliek pedig MARATONT FUTHATNAK, ha nem adják fel a PUSZTA LÉTÜKÉRT!
.
Ha eltekergettük volna, már akkor "is" késő lenne, mert többek között - ki a fene fogja UTÁNA fenntartani a betonteknőit!
csak úgy....
@Shikari: te nagyon hülye! ...még annál is hülyébb...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. May 30., 18:45
Megvertek egy mentőst Budapesten
Sport - 2020. May 30., 18:27
Messit visszavárja gyerekkori argentin klubja
Szórakozás - 2020. May 30., 18:08
Mihalik Enikő meztelen fenékkel pózol