Aggodalmát fejezte ki az első olvasatban elfogadott ukrán nyelvtörvény miatt pénteken tizenkilenc európai parlamenti (EP-) képviselő, akik nyílt levelükben a Velencei Bizottság véleményének kikérésére szólítottak fel a jogszabály végleges jóváhagyása előtt.

Az Andrij Parubij ukrán házelnöknek címzett üzenetet a Fidesz-KDNP delegációjának tagjai, határon túli magyar politikusok, továbbá két-két bolgár és román EP-képviselő írta alá.

Tizenkilenc EP-képviselő tiltakozik a kisebbségellenes ukrán nyelvtörvény ellen

Hangsúlyozták, hogy Ukrajna több nemzetközi egyezményben is kötelezettséget vállalt az országban élő nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására. Illetve azt javasolták, hogy a második olvasatra kerülés előtt mindenképp küldjék meg véleményezésre a szöveget a Velencei Bizottságnak, s csak annak jóváhagyása után kerüljön sor a végső szavazásra.

Ezzel párhuzamosan Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes képviselő levélben tájékoztatta a szerinte kisebbségi jogokat sértő törvényről Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét.

Mint közölte: fontos, hogy az Európai Unió kísérje figyelemmel a törvényalkotási folyamatot és gyakoroljon nyomást Ukrajnára az alapvető emberi jogok biztosítása érdekében, valamint azért, hogy az új törvények megalkotásakor kikérjék a nemzeti kisebbségeket képviselő szervezetek és a releváns nemzetközi intézmények véleményét.

A kijevi parlament október 4-én első olvasatban megszavazta a törvényjavaslatot, amelynek értelmében

az országban az egyetlen állami és hivatalos nyelv az ukrán, annak használatát kötelezővé tennék az oktatásban és több más területen.

A tervezetről várhatóan november 6-án szavaznak második olvasatban.

Bocskor Andrea szerint a jogszabály "jelentősen kiterjeszti az ukrán mint államnyelv használati körét, teljes körű uralmát a társadalmi, politikai, kulturális és gazdasági élet minden területén, és ezzel óriási mértékben korlátozza a kisebbségi nyelvek, köztük a magyar használatára vonatkozó jogokat".

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Bocskor Andrea ,,,ukrán állampolgárságú ,fitymasz -képviselő,,,az EU. parlamentben..!! Ez az ukrán p.na,,hogy képviseli egy határon belüli magyar érdekeit,,,,hogy képviseli Magyarország érdekeit az EU-ban ?
papa.49
@Clavigo: Ez a kint is vagyok, bent is vagyok tipikus esete, ha kárpátaljai akkor MIT KERES AZ EU. PARLAMENTBEN, HA MAGYAR KÉPVISELŐKÉNT JUTOTT BE AKKOR MIÉRT NEM ITT ÉL ???
Afütyisz húzása így vitte be az EU. parlamentbe a tőkésrécét is a szekus püspököt !!!
papa.49
@Clavigo: Még egy az EU. parlament hány százaléka ez a 19 fütyiszes barom ???700 körüli a teljes létszám akkor kb. 3 % már ki is tesznek na hurrá !!!
Jozefina
19 képviselő??? Egyenlő a V4-el sehol nincsenek!!! Ukrajna ey önálól állam és annak belügyeibe beavatkozni talán nem kellene!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.