Nem sokkal a világörökségről szóló UNESCO-szavazás előtt kivette a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül az Óbudai-szigetet (Hajógyári-szigetet) a kormány.

Valakinek kell? Nem lesz a világörökség része a Hajógyári-sziget

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet nem indokolja meg, hogy a Római Birodalom határai – a dunai limes magyarországi szakasza – UNESCO védettségre javasolt helyszínei közül miért éppen az egykori alsó-Pannónia provincia központjának – Aquincum – egyik legfontosabb helyszíne, az Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget) kerül le a listáról.

Az UNESCO Budapestre érkező ellenőreit valósággal sokkolta a magyar kormány eljárása, amellyel megpróbálta megakadályozni, hogy a világörökségi helyszíneken zajló építkezések miatt aggódó civilekkel is beszélhessenek.

A 32 hektáros sziget területe régészeti védelem alatt áll. A legértékesebb maradványa a jelenleg még a 1,5-2 méter mélyen lévő, óriási 8-10 ezer négyzetméteres helytartói palota, mely egyes vélekedések szerint a II. század elején, Hadrianus császár uralkodása idején épült.

2014-ben a kormányzat tervei között szerepelt, hogy a szigeten fel kellene tárni a helytartói palotát, és népparkot kellene létrehozni. Két évvel később döntöttek úgy, hogy a világörökség része legyen az Óbudai-sziget is, 2018-ban be is nyújtották az erről szóló pályázatot. Az ügy külön miniszteri biztost is kapott Visy Zsolt személyében.

A január 31-én beadott pályázat 1500 kilométeren mintegy 98 helyszínt foglal magában, ebből 65 található Magyarországon. A közös nevezésről az UNESCO idén júniusban dönt.

Forrás: hvg.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.