A kormány célja, hogy évről-évre mindig egyre könnyebb legyen a családalapítás Magyarországon – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Novák Katalin szerint nagyon könnyű lesz családot lapítani

Novák Katalin ismertetése szerint ezzel kapcsolatos, hogy a kormány tovább könnyítette a július 1-jétől kérhető babaváró támogatás igénylését. Mint mondta, azt szeretnénk, ha a lehető legszélesebb körnek és a leginkább zökkenőmentesen hozzáférhető legyen ez a támogatási forma.

Elmondta, hogy a rendeletet úgy bővítették, hogy a júliusban született kisbabák családjára is vonatkozzon. Eddig úgy szólt a szabályozás, hogy csak a támogatásról szóló szerződés megkötését követően született gyermekek jogosítanak fel a támogatásra. A logika az jövőben is ez, viszont ha júliusban megszületik egy kisbaba, nem reális azt várnunk a szülőktől, hogy már egy megkötött szerződéssel rendelkezzenek – indokolta.

Olyan házaspárok igényelhetik a babaváró támogatást, ahol a feleség 40 év alatti és legalább egyikük tud igazolni egy legalább hároméves munkaviszonyt vagy például felsőoktatási jogviszonyt. "Majd a megszületett gyermekeiknek köszönhetően tudják a felfüggesztést vagy a hitelelengedést kérni, akkor, amikor a babák érkeznek szépen egymás után" – mondta Novák Katalin.

Mint mondta, a Magyar Nemzeti Bankkal is konzultáltak a támogatás bevezetését megelőzően, és a jegybank kiadott egy olyan állásfoglalást. Ennek egyik része az az adósságfék, amely pont a jegybank ajánlása alapján született meg évekkel korábban, hiszen "mindannyian tudjuk, hogy milyen eladósodottsági szintre került ez az ország" a Gyurcsány-kormány, illetve még a Medgyessy-Gyurcsány kormány intézkedései, káros politizálása nyomán. Nemcsak az ország, az önkormányzatok, hanem a lakosság is el volt adósodva, a magyar emberek többsége a devizahiteleket nyögte – emlékeztetett.

Novák Katalin hangsúlyozta, nem szeretnék, hogy mégegyszer ilyen helyzet előállhasson, ezt az adósságcsapdát a jövőben szeretnék elkerülni. Ezért van már teljes hiteldíj mutató, ezért van adósságfék is. Az az alapelv, hogy a törlesztőrészlet ne haladja meg a fizetés bizonyos százalékát, jellemzően a havi fizetésnek a felénél ne legyen több, amit egy családnak hónapról-hónapra ki kell gazdálkodnia.

Ha már a házaspárból az egyikük egy minimálbérrel rendelkezik, akkor az ő számukra a 10 millió forintos babaváró támogatás is elérhető lesz. Ebben az esetben a havi maximális törlesztőrészlet 50 ezer forint, ilyen részletekben kell visszafizetni a kamatmentes kölcsönt, hogyha viszont születnek a gyerekek, akkor a hiteltörlesztés felfüggesztése vagy részbeni vagy teljes elengedés is bekövetkezik – mondta.

A Magyar Nemzeti Bank abban is állást foglalt, hogy 75 százalékban felhasználható önerőnek a babaváró támogatás egy következő vagy egy bármilyen hitelhez. Ha a fiataloknak hitelre van szükségük, akkor a babaváró támogatásra tekinthetnek önrészként, akár hitel kiváltására is használhatják ennek a 75 százalékát, azaz 10 millió forint esetén 7,5 millió forintot tudnak önerőként felhasználni.

Azzal kapcsolatban, hogy vannak olyanok, akik önhibájukon kívül kerültek elmaradásba egy másik hitellel kapcsolatban, Novák Katalin azt mondta, azok számára is megnyílik a babaváró támogatás lehetősége, akik a a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív listáján még fent vannak (azaz már visszafizették adósságukat).

A többi új lehetőségről szólva elmondta, hogy a csok-hoz kapcsolódó bővülő kölcsön most már használt ingatlanokra is igénybe vehető lesz és ott van a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, amely egy már kifejezetten a meglévő gyermekek után igénybe vehető segítség. Ezeken kívül a bölcsődeépítéseket, a bővülő bölcsődei szolgáltatásokat is ugyanúgy tudják majd élvezni a mostani kisgyerekesek.

Kiemelte, hogy jövőre indul a nagyszülői gyed és a négygyermekesek személyi jövedelemadó mentessége. Ha ez utóbbit vesszük alapul, akkor kifejezetten azok az édesanyák vagy akár már nagymamák fognak részesülni ebben a lehetőségben, akik négy gyermeket már vállaltak, adott esetben már felneveltek és jelenleg nem jogosultak családi adókedvezményekre, hiszen már a gyerekeik felnőttek. "Ők január elsejétől nem fizetnek egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem" – hangsúlyozta.

Forrás: MTI

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Az lehet. És utána mi lesz katalin? Milyen oktatást kap a gyerek, milyen eü.ellátásban részesül, lesz-e a tudásának felkészültségének megfelelő ,megfizetett munkahely,ellopják-e a befizetett nyjárulékát,vagy nem?, az eü,járulékát arra forditják-e amire befizetésre kerül, eljut-e szinházba, moziba, nyaralni, meg tud-e venni egy jó könyvet, kap-e nézhető-és élvezhető műsorokat a tv-ben, vagy csak propagandát és gagyit, tud-e biztositani a szüleinek nyugodt,békés öregséget?
Nos katalin?Mi lesz a családalapitás után? Adósság ,adósság hátán egy életen át?Diákhitel+csok+babaváró+,,,,,,,,,,,,,,,,,mi lesz ebből katalin? Ti még gazdagabbak lesztek, és még jobban hülyititek a népeket., ez lesz ebből katalin.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
moareka
@simmering73: ...meg majd nyögik Paks 2.-őt, és amíg addig még kitalál ez a tolvaj banda...
nevemnick
LAPÍTANI, az biztos. Majd jön Józsi az úthengerrel.
kakaósbögre
Ennél az ótvar szutyoknál gyakorlatilag senki sem tett többet a magyar népességcsökkenésért.
csak úgy....
@csak úgy...: Tavaly 256 magyar gyermeket fogadtak örökbe külföldi nevelőszülők...
SystemError
Nem fogod fel te szerencsétel, hogy jövőtlen szar urambátyám országa nem akarnak gyereket, nem a 10e forintokon múlik..A fiatalok fele, akiktől a gyereket várjátok azt tervezi, hogy elmegy... Egy aki azt tervezi, hogy elmegy az még ha maradna sem fog másnap gyereket csinálni..:) Szóval pénz az egy alap, de több gerinc és jogállam kéne, tudjátok társadalmi jövőkép a patkány moslék helyett!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok