Az Országgyűlés mentelmi bizottsága az LMP-s Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését javasolja.

Hargitai János (KDNP), a bizottság elnöke a pénteki zárt ülés után újságíróknak elmondta: a testület azt a gyakorlatát követte, hogy közvád esetén nem gördítenek akadályt az igazságszolgáltatás működése elé. Felidézte, a legfőbb ügyész fordult az Országgyűléshez, miszerint alapos a gyanú, hogy Demeter Márta közérdekből nem nyilvános adatot hozott nyilvánosságra, és ezáltal megvalósíthatta a hivatali visszaélés bűntettét. Többségi döntéssel javasolják a mentelmi jog felfüggesztését – közölte.

Demeter Márta azt mondta: ha eljárás lesz az ügyéből, akkor bíróság előtt kész megvédeni az igazát. Szerinte az egész ügynek, "felségsértési pernek" az a lényege, hogy megfélemlítsék az ellenzéki képviselőket, hogy azok ne merjenek kérdezni, ne merjék kontrollálni a kormányzat működését.

Úgy értékelt, a munkáját végezte, amikor törvényes keretek között kérdést tett fel, és jogi és tartalmi szempontból is alaptalanul vádolják.

Arra a felvetésre, nem érzi-e, hogy hibázott, úgy reagált: ezekre a kérdésekre számtalanszor válaszolt az elmúlt hónapokban.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője hozzátette: az üggyel összefüggésben konzultált az ellenzéki frakcióvezetőkkel, és valamennyi képviselőcsoport azon az állásponton van, hogy ez egy politikai leszámolási kísérlet, aminek a célja az ellenzéki képviselők megfélemlítése.

Dúró Dóra független országgyűlési képviselő, a Mi Hazánk Mozgalom képviseletében újságíróknak az ülés után elmondta: ő a mentelmi jog felfüggesztése mellett szavazott, sőt azt vallja, hogy a mentelmi jog intézményét el kellene törölni, hogy ne lehessen a politikus bűnözők védelmét szolgáló intézmény. Demeter Márta ügye politikailag rendkívül kényes kérdés, ugyanakkor elvi alapon minden esetben a mentelmi jog felfüggesztése mellett szavaznak, nem vizsgálják, hogy az adott ügyben bűnös-e a képviselő, vagy politikailag átitatott-e az ügy – mondta.

Arra a kérdésre, hogy látja, hibázott Demeter Márta, azt válaszolta: ezt a hatóságok dolga kimondani, az eddig nyilvánosságra került információk alapján azonban nagyon úgy tűnik, hogy hibázott.

A képviselő mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Kövér László házelnöknél egy hivatali visszaélés ügyében indult büntetőeljárás nyomán. A megalapozott gyanú szerint Demeter Márta közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki.

Az ellenzéki politikus tavaly ősszel országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a valótlan megjegyzéssel, miszerint a honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki – közölte korábban a Legfőbb Ügyészség, amely szerint ez a cselekmény hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Kovács Attila

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Nem értem miért lenne titkos, hogy egy százados 2 éves gyermekét a honvédségi repülőn hozzák haza Ciprusról ???
Az más lapra tartozik hogyan kerülhetett a repcsire !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@Nessy: Amiről írsz, az vagy van, vagy nincs. Ha nincs, nem alkalmas a poszt betöltésére.
Ezt lehet másképpen is értelmezni, kinek-kinek a szájíze szerint. Amíg nem maga lesz az áldozat.
papa.49
Nem értem miért lenne titkos, hogy egy százados 2 éves gyermekét a honvédségi repülőn hozzák haza Ciprusról ???
Az más lapra tartozik hogyan kerülhetett a repcsire !!!
simmering73
"Polt Péter ezúttal rohan elkapni a tettest, nála aztán egyetlen bűncselekmény sem maradhat büntetlen, de milliárdos csalásokat, lopásokat eltussolnak. Vajon az Orbán-családról elképzelhetetlen lett volna az, hogy a honvédség Orbán egyik lányát repteti? A legborzasztóbb az, hogy ez bármikor megtörténhetett volna vagy megtörténhetne, ahogy az apjával is gyakorta megesik. De azt például nem tudjuk, hogy a fiát, Orbán Gáspárt valóban a TEK “rabolta haza” Ugandából, és ha így van, akkor azt milyen jogon, milyen géppel, milyen pénzből? Ez a család és ez az ember háborodik fel, hogy az egyik lánya nevét keverték egy repülési ügybe, akinek a másik lánya Bahreinben tárgyalt állami üzletekről a magyar kormány nevében, akiről a helyiek úgytudták, hogy az apja felesége?"
https://nepszava.us/demeter-martara-lecsapott...
simmering73
Ez a két fideszgyökér győzködi egymást, hogy mi a "hivatali funkcióval járó tisztesség és erkölcs fogalma". Ez mindent visz.
Borsodi
Ez várható volt aki nem hülye az veszélyt jelent a kormányunkra.Következő ki lesz? Márky Zaj,majd Botka L. Jakabb Péter, Gyurcsánnyal nem bírnak.
Lepényleső
Tragikomédia? Hány felvonásban,ki tudja? Majd a bán pribékjeinek megmondja?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.