13 millió forintos bírságot szabott ki a hódmezővásárhelyi önkormányzatra a Közbeszerzési Döntőbizottság, amely szerint szabálytalan volt pályáztatás nélkül szerződést kötnie a Cyber Services Zrt-vel és a VIAT Vállalati Informatika, Auditálás és Tanácsadás Kft-vel kibervédelmi és információbiztonsági szolgáltatásokra. Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter szerint politikai alapon hozta ki elmarasztaló ítéletét a döntőbizottság. A polgármester közleménye szerint a cégek által nyújtott szolgáltatások az önkormányzat alaptevékenységéhez tartoznak, így esetükben nem kell alkalmazni a közbeszerzési szabályokat.

Tévesnek és politikai célzatúnak tartja a Közbeszerzési Döntőbizottságnak a hódmezővásárhelyi önkormányzatot két szabálytalan informatikai szerződés miatt elmarasztaló döntéseit Márki-Zay Péter (független) polgármester.

A döntések szerint a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal a Cyber Services Zrt.-vel és a VIAT Vállalati Informatika, Auditálás és Tanácsadás Kft.-vel kötött szerződéseknél jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárást,

a hatóság ezért összesen 13 millió forint bírságot szabott ki, és semmissé tette az érintett megállapodásokat.

Márki-Zay Péter az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: a Közbeszerzési Döntőbizottság döntései mögött "nem nehéz politikai szándékot felfedezni, ahogy az elmúlt másfél év ismétlődő, működésünket ellehetetlenítő támadások mögött is".

A politikus szerint a polgármesteri hivatal 2018 őszén – azt követően, hogy a korábban informatikai szolgáltatásokat nyújtó, önkormányzati tulajdonú HVSZ Zrt. szerződést bontott – kényszerhelyzetbe került. A valamennyi önkormányzat által használt ASP-rendszert fejlesztő cég ajánlása nyomán jutottak el az "elsősorban kormányzati megbízásokon dolgozó" Cyber Services Zrt.-hez, majd egy a polgármesteri hivatalt ért informatikai támadást követően a VIAT Vállalati Informatika, Auditálás és Tanácsadás Kft.-hez.

A polgármester közleménye szerint a cégek által nyújtott szolgáltatások az önkormányzat alaptevékenységéhez tartoznak, így esetükben nem kell alkalmazni a közbeszerzési szabályokat.

A feladatok emellett kiemelt nemzetbiztonsági vonatkozásaik miatt is a kivételek közé tartoznak.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat jegyzője a Közbeszerzési Döntőbizottság döntései miatt bírósághoz fordul.

Márki-Zay Péter közölte: a szolgáltatás igénybevételének szükségességét, az is mutatja, hogy azóta is havi rendszerességgel próbálják feltörni a polgármesteri hivatal informatikai rendszereit külső támadók.

A Közbeszerzési Döntőbizottság döntései szerint az önkormányzat tavaly december 5-én, illetve idén április 1-jén kötött vállalkozói keretszerződést kibervédelmi és információbiztonsági szakértői szolgáltatásokra. A keretszerződésekhez kapcsolódva eseti megállapodásokban rögzítették az elvégzendő feladatokat és a díjazást.

A cégek feladata volt a többi között az önkormányzat informatikai rendszerével kapcsolatos szakértői munka elvégzése, reagálás az incidensekre, valamint információbiztonsági felelős rendelkezésre bocsátása a megrendelőnek. A megállapodás alapján ezért a cégeket szakértői munkanaponként nettó 150, illetve 120 ezer forintos díjazás illette meg.

A jogszabályok szerint a határozatlan idejű szerződéssel megrendelt szolgáltatás becsült értéke – amely alapján eldönthető, szükséges-e közbeszerzés kiírása – a havi ellenszolgáltatás 48-szorosa. Ezt a hatóság az önkormányzat által a saját honlapján nyilvánosságra hozott adatok alapján határozta meg, így az egyik cégnél az 59,4 millió, a másiknál a 36,68 millió forintos becsült érték többszöröse a közbeszerzési eljárást kötelezővé tevő 15 millió forintos határnak. Az önkormányzat ezért jogsértően mellőzte a közbeszerzési eljárást.

A hatóság a jogsértést súlyosnak ítélte, mivel az a közpénzek átlátható felhasználásának törvényi célját hiúsította meg.

A közbeszerzés jogtalan mellőzése miatt a hatóság 4, illetve 2,5 millió forintos bírságot szabott ki az önkormányzatra. A szabálytalan szerződéseket a hatóság semmisnek nyilvánította, érvénytelenség miatt további 4, illetve 2,5 millió forintos bírságot szabott ki, megállapítva, hogy a szerződéskötés előtti helyzet nem állítható vissza.

Forrás: MTI, Index

Címlapi kép: Facebook

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Talán a Közbeszerzési Döntőbizottságnak az a kifogása, hogy orbán pribékjei nem tudnak belenyúlni Hódmezővásárhely számítógápes rendszerébe!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
reagens
Minden mutyijánál mostmár áldotot játszik a roncsellenzék? :-)
reagens
@bence: Bocsi. Áldozatot játszik. Ez lett volna.
Jozefina
Talán a Közbeszerzési Döntőbizottságnak az a kifogása, hogy orbán pribékjei nem tudnak belenyúlni Hódmezővásárhely számítógápes rendszerébe!!!
reagens
@fideszes gyökér: Ez a bajotok. A bizonyítatlan vádaskodás és hazudozás mindig visszaüt. Buktok folyamatosan és a magyarság szerencséjére.
Aki Én
@reagens a hazaáruló Shikari: ez már tőled, vezérseggnyalótól is mókás.
Gondolom jókat mosolyogsz, mikor találsz valakit, aki komolyan vesz...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.