Napelemek, szélturbinák és vízerőművek – ezek jutnak eszünkbe először, ha megújuló energiaforrásokra gondolunk, a jelenlegi megoldások azonban meglepően alacsony hatásfokúak, és a rendszerek ára is magas. Egy amerikai kutatócsoport minden eddiginél hatékonyabb megújuló energiaforrást dolgozott ki.

A jövőben rozsdával termelhetünk majd áramot?

Fotó: Pixabay

Ezt a problémát hidalja át az amerikai Caltech és a Northwestern University kutatóinak új projektje, amiben laboratóriumi körülmények közt létrehozott rozsda – azaz vas-oxid – és sós víz találkozásából hoztak létre energiahordozót.

Az persze már rég ismert volt, hogy a fémvegyületek és a sós víz képes vezetni az áramot, a folyamat pedig akár a konyhában is megismételhető, a most kidolgozott eljáráshoz azonban nem kémiai reakcióra, hanem csak Newton III. törvényének – miszerint két test kölcsönhatása során mindkettőre azonos nagyságú, de egymással ellentétes irányú erő hat, azaz a hatás ugyanakkora ellenhatást vált ki – kihasználására volt szükség.

Itt nem vezetésről van szó, hanem áramfejlesztésről, amit a sós víz kinetikus, azaz mozgási energiája tesz lehetővé.

A korábban grafénnal, azaz egyetlen atom vastagságú, méhsejtrácsos szerkezetű grafitréteggel már sikeresen bemutatott megoldás a ma legnépszerűbb megújuló energiaforrásnak számító napelemek húsz százalékos hatékonyságánál akár másfélszer effektívebb is lehet, ráadásul azoknál olcsóbban telepíthető és fenntartható.

A dolog persze nem olyan egyszerű, mint ahogyan első látásra tűnik, hiszen a kertben évek óta heverő vasrudak felszínén kialakult rozsda túl vastag, és egyáltalán nem egyenletesen oszlik el a tárgyakon, így a rendszer alapját képező tábláknak külön erre a célra létrehozott üzemekben kell majd elkészülnie – feltéve, ha a módszer széles körben elismertté válik majd.

A kutatók a kísérleteik során az emberi hajnál ezerszer vékonyabb, alig tíz nanométeres rozsdaréteget tudtak készíteni, melyekből egy tíz négyzetméteres tábla is elégnek bizonyult ahhoz, hogy egy átlagos amerikai otthon néhány kilowattos óránkénti fogyasztását teljesen kiváltsa.

Az elkészült rendszereket természetesen nem lehet csak szimplán a tetőre tűzni, hiszen folyamatosan mozgó sós víz nélkül annak semmi értelme sem lenne, a tengeri hullámoktól azonban az áram könnyen eljuttatható lenne a végfogyasztókig.

Science Daily / 24.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Ez egy nagyon érdekes és jó kisérletnek tűnik.
Szeparepa2
Idővel aztán már egyéb enyészetekkel és salakokkal is menni fog... lesznek szar-erőművek, hulla-erőművek (már aki nyilatkozik, hogy testéből áramot nyerhetek) ill dögerőművek, aztán lesz takonyerőmű, atomhulladék-erőmű, hányás-erőmű, fing-erőmű, fülzsír-erőmű, nyál-erőmű, rothadék-erőmű (ezt szarbángeciről fogják a tiszteletére elnevezni, mint a magyar történelem legnagyobb rothadéka), genny-erőmű (és itt is nagy dilemma lesz hogy ne ezt is szarbángeciről nevezzék) és hosszan lehetne sorolni még... határt csak a fantázia szab ennek vagy még az sem...
papa.49
A szépséghibája a találmánynak ezt is az energiaipar fogja működtetni, és mi fizetünk mint a katonatiszt !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. November 21., 06:12
Most pár napig nem esik eső