"Összetört a Fidesz kizárólagosságának mítosza" címmel tett közzé elemzést a 2019-es önkormányzati választásokról a Political Capital.

Politica Capital: csődött mondott a brüsszelezés, Sorossal és a migránsokkal riogatás

Mint írják, az elmúlt tíz év választásai közül most először valósult meg az átfogó ellenzéki együttműködés, ami a korábbiaknál jóval több győzelmet hozott az ellenzéknek, és ezt a kamujelöltek sem tudták megakadályozni. Összegzésük szerint Borkai Zsolt győri polgármester botrányának országos hatása volt, és „kihúzta”a kormánypárt kereszténységre és hagyományos családi értékekre építő narratívája alól a talajt.

A Politica Capital úgy látja, csődöt mondott a brüsszelezésre, Soros Györgyre és migránsokkal való riogatásra építő kormánypárti ellenségképzés, illetve a dezinformációs kampány. Az elemzők szerint ez a fajta kampány inkább a kisebb településeken működött, ahol továbbra is jelentős az elköteleződés a kormányoldal irányába.

Azt is megjegyzik, hogy Miskolcon és Gödöllőn sem volt elég a fordulathoz, hogy Orbán Viktor a helyszínre ment kampányolni. A Political Capital szerint ezen a választáson nagyobbra nyílt az olló a városok és a falvak között.

„Míg egy országgyűlési választókerület eredményét alapvetően meghatározzák azok a kisebb települések, ahol a kormánypárt rendre fölényben van, addig az önkormányzati választáson megmutatkozott, hogy a városokban jóval kiegyenlítettebbek az erőviszonyok. Budapesten pedig most egyértelműen érvényesült az ellenzéki többség, ami már az 2018-as országgyűlési és a 2019-es EP-választáson is látható volt az adatokból” – írták.

Mindezek azonban – olvasható az elemzésben – nem fogják felülírni a kormány politikáját. A tény, hogy Kósa Lajos azt nyilatkozta, a fővárosban a főpolgármester-választást a Budapesten élő külföldiek döntötték el, azt mutatja:

a Fidesz nem értette meg, hogy épp ez a valóságtól való teljes elrugaszkodás, ez a stílus az, amit büntettek a választók vasárnap. Az előttünk álló 2,5 éves választásmentes időszakban sokkal inkább az a valószínű, hogy még keményebb fokozatba kapcsol a kormány, ami a saját holdudvarában is felerősítheti a rivalizációt.”

A Political Capital korábban is elemezte a botrányt, még mielőtt az ellenzék megmozdult volna. Akkor azt írták, óriási lehetőség lenne számukra a Borkai-ügy, mely országszerte befolyásolhatná a választások kimenetelét.

(Kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Forrás: hvg.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
mi van cenzor már a neked nem konveniáló hozzászólásokat is kitörlőd???
Ez egy újabb minden szakmaiságot nélkülöző PC-s idétlenkedés! =))
RonaGyuri
@RonaGyuri: bocs csak 2szer tettétek be ugyanazt a cikket!!! =))
reagens
Azért mondott "csődött", mert már múlt idő! :-))))))))))))))))))
Nyírfa
És van, aki csodálkozik ezen a csődön. Fura. Értelmes embernek eszébe sem jutna ennyi otrombaság.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.