Harminc évvel ezelőtt, a berlini fal leomlásával, a magyar, a lengyel és a csehszlovákiai rendszerváltozás folyamatával csoda történt Európában, hiszen a 20. század legördögibb, legsötétebb és legkegyetlenebb diktatúráját, a kommunizmust sikerült a szabadságszerető közép-európaiaknak legyőzniük – jelentette ki Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő Brüsszelben kedden.

Deutsch Tamás csodát látott

Deutsch Tamás az Európai Parlamentben tartott, a kommunizmus 30 évvel ezelőtti összeomlása utáni közép-európai örökségről szóló konferencián elmondott beszédében kiemelte, a rendszerváltoztató eseményeknek köszönhetően a kommunista rendszerek megdöntésének és összeomlásának máig ható pozitív következménye, hogy megteremtődött Európa békés újraegyesítésének feltétele.

Szavai szerint szomorú, hogy 1989-et követően másfél évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a volt szocialista országok teljes jogú tagjai legyenek az Európai Uniónak.

"Ugyanakkor immár másfél évtizede, hogy beérett a gyümölcse annak, amit a 1989-ben tettünk Európa újraegyesítéséért" – fogalmazott.

Kijelentette: a közép-európaiak döntő többsége soha nem fogadta el a szovjet elnyomást. Mindig is lázadtak, dolgoztak a kommunista rendszer ellen. Arra emlékeztetett, hogy a kommunizmus bukása után "nem illett" a kommunizmus bűneit megnevezni, és kevés helyen történt igazságtétel a kommunista bűnöket illetően.

Deutsch Tamás botrányosnak nevezte, hogy az az erkölcsi relativizmus erősödött meg jó néhány országban, amely leplet borított Kelet-Európa nemzeteinek közel fél évszázados gyötrelmeire. Olyanok, aki személyükben voltak a kommunista rendszer haszonélvezői, szabadságból, demokráciából, tisztességből, európaiságból oktatják ma is azokat, akik elnyomottak voltak – emelte ki a magyar néppárti politikus.

Anna Fotyga, az EP Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű képviselőcsoportjának lengyel politikusa felszólalásában arra emlékeztetett, hogy a lengyelek szabadságszeretetét a kommunizmus soha nem tudta elnyomni, ugyanakkor a gazdaság és a társadalom valamennyi rétegében jelentős nyomot hagyott. Az EP-képviselő reményét fejezte, hogy a következő generációknak már nem kell megküzdeniük a kommunizmus mélyen gyökerező örökségével.

Sandra Kalniete lett kereszténydemokrata EP-képviselő szerint a balti országok önállóságának egyetlen biztosítékát az európai integráció jelentette. Törekvésük azért járt sikerrel, mert a nyugati értékeket vallottak, és azt a célt tartották szem előtt, hogy minél hamarabb csatlakozhassanak az Európához. Európa fontos döntést hozott, amikor a balti országok csatlakozásáról döntött – mondta.

Janusz Lewandowski lengyel kereszténydemokrata EP-képviselő szavai szerint csodálatos, bátor és jövőbetekintő időszak volt a rendszerváltás folyamata Közép-Európa számára. Lengyelország az ébredés korszakát élte át, amelyhez hozzá járult, hogy II. János Pált pápává választották 1978-ban, valamint az éledő demokratikus folyamatok, a szolidaritási mozgalom sztrájkok új hullámát indította el. Eredményeképpen vérmentes forradalom útján sikerült megdönteni a hosszan fennálló rendszert.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a kommunizmus még ma is létezik. "Elkerülhetetlen azonban, hogy végleg megbukjon, de erre a mi életünk már nem fog sor kerülni" – tette hozzá a lengyel politikus.

Alexandr Vondra, az EP Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű képviselőcsoportjának cseh politikusa sajnálatosnak nevezte, hogy a közép-európai országok nem tudták összehangolni rendszerváltoztató törekvéseiket.

Szavai szerint 1989-ben ugyanakkor szerencséjük volt, mert a kommunizmus meggyengült, és a geopolitikai helyzet kedvezőbb volt, ugyanis kommunizmusellenes vezetők kerültek fontos nyugati országok vezetői székeibe, valamint II. János Pál pápasága jelentősen javította a közhangulatot, lelkesítette az embereket az egész régióban.

(Kép: Wikipédia)

Forrás: MTI

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Eriksson: Szinte mindegyik vezető csórón öregedett meg, nem voltak ekkora tolvajok, nem volt ekkora gátlástalanság. Sajnos 12:06-kor @csak úgy...: jól mondta. Kicsit későn kezditek megérteni a dolgokat. Gyurcsány hazudozása sem tűnt fel, míg ki nem mondta. Hát, orbánnál erre várhattok.
csak úgy....
@Eriksson: 12:49 uram láss csodát! ebben igazat kell adnom néked,mert valóban így volt! a sok genya vidéki,kisvárosi párttikár ,akik azt sem tudták örömükben,mikor választva lettek,hogy miként hálálkodjanak a bizalomért és a lehetöség,hogy szana szét lophatták a várost a megyét! na ,ezért van az,hogy nem sírom öket vissza és a mostani vezetés? , ..a kiköpött, vót buta komcsik. (ill. nem buták,mert buta az,akit meggyözött,hogy öt válassza)
kissé felnőttem
akkor ki volt Prágába? kóterban? KI intézte a hazahozatali közbenjárást? simán megettek volna ott. Aztán meg lehazaárulózzátok Öt is? még a fia is kikérte és tudd meg joggal .
Béla333
Csodát látott? Biztos túl sok anyagot tolt be...
Eladott Ország
@Béla333: november 18., 20:06; Csodát látott. A félrecsúszott centrális erőteret.
https://a.disquscdn.com/get?url=http%3A%2F%2F...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok