A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nagy lépést tett azon az úton, amelynek végén valódi, 21. századi zsidó ernyőszervezetté válhat. Tagjai közé fogadta a progresszív, reform-irányvonalat követő magyar zsidó hitközségeket.

Történelmi döntés: a Mazsihisz kitárta kapuit a reformzsidó felekezetek előtt

Fotó: Mazsihisz

A progresszív és reformzsidóság szervezetei lassan három évtizede vannak jelen Magyarországon, közösségeik leglátványosabban abban különböznek a hagyományos, neológ és ortodox zsidó közösségektől, hogy a nők számára teljes vallási egyenjogúságot biztosítanak.

A Heisler András vezette, döntő részben neológ közösségekből álló Mazsihisz közgyűlése ma többséggel úgy döntött, hogy kiterjeszti védőernyőjét a progresszív közösségekre is, a jövőben még komolyabban veszi ernyőszervezeti küldetését, így vált vasárnapi közgyűlésünk után társult taggá szervezetünkben a Szim Salom progresszív zsidó egyesület és a Bét Orim reformzsidó hitközség.

A Mazsihisz kitüntetett feladatának tekinti, hogy – a neológia hagyományosan magyar hagyományának megőrzése mellett – a változó világra nyitott zsidóság érdekképviseleteként a zsidóság minden irányzatát befogadó szervezetté váljon.

MTI (OS)

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Ha tőled függne, biztosan. "Jó", hogy itt is ellendrukker vagy.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: ja ellendrukker és azt hogy neveznéd aki mindig a mások véleményében turkál ?
Az csak egy megállapítás volt a részemről és azért alakult ki mert elolvasva a cikket azt írja hogy az olyan felekezeti irányvonalak párosultak ahol különböző elveket vallanak, példaként van amelyikben a nők is részt vehetnek és van amelyikben nem...és szerintem itt fognak ellentétek kialakulni...és ha már ennyire beleéled magad leírhatnád a saját véleményedet is.
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Gondolod, hogy előtte nem tudták, milyen irányvonalak léteznek, és azt sem, hogy nők is vannak ott.

Eddig úgy vettem észre, hogy egy hozzászóló véleményét lehetet véleményezni, ezt te is szoktad követni. Az én véleményemet is biztosan többször megválaszoltad. Akkor olyankor, te is mások véleményében turkálsz?!
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: Nincs azzal semmi baj ha véleményezed a más beírását csak úgy képzeltem hogy egyúttal a sajátodat is ki kellett volna írd, hogy ha a másik is kötekedhetnék hát legyen neki is mibe belekontárkodjon...
A cikkel kapcsolatban meg csak annyit hogy biztosan tudták hogy mi fán terem az egész egybekelés, viszont a bajok menet közben szoktak kikerülni, és ahogy a zsidó hitvilágot ismerem az nem igen szokott engedni a saját negyvennyolcából.
...még várom a cikkel kapcsolatos megjegyzésedet...kissé bővebben
CsipkeRózsa
@Shikari: Ne magyarázd félre Niedermüller szövegét, még akkor sem igaz, amit állatasz, ha minden nap többször is elmondod.

Niedermüller P. elmondta az orbáni elképzelést a családokról, ami kirekesztő.
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Szeretem a saját elhatározásomból eldönteni, mit akarok, te ne írd elő.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: nem előírtam hanem kérdeztem...azt írsz amit akarsz én csak kíváncsi voltam arra amit írsz...de nem fogsz mert nem mersz véleményt formálni, még jót sem...
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Az neked nem volt vélemény, hogy a tied nem tetszett, én nagyon örülök, hogy egyesült a kis közösségekkel. Nem a Slomó féle irányról van szó, azt erősen kifogásoltam volna, kizárólag az ő személye miatt.
CsipkeRózsa
@Shikari: Nem egyforma a fejünkben a "tolmács".

Nem akartam a sokak által hangoztatott kifejezést használni, Orbán a "náci" családtípust írta le, ez ellen akart valaki felszólalni. Az erre adott válasz- szövegek, hozzászólások az írások alatt, a legtöbb helyen, bizonyította is Niedermüller mondatait, gondolatait.
Nessy
@CsipkeRózsa: Reménytelen, nem értik, vagy nem akarják a saját elvárásaikat elfogadni, így kimondva!
Hiszen mindenki ellen tiltakoznak, aki nem fehér bőrű, nem keresztény, nem hetero , nem jobboldali, nem családos.
Azok a "nem magyarok,", "lumpenek", "hazaárulók" stb. Amit a nem heterokról mondanak, nem óhajtom elismételni.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: Hogy-hogy nem volt vélemény, szerinted mi a vélemény?
Amúgy az a megnevezés se stimmel nálam hogy reformzsidó.
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Nem ragaszkodnak olyan mereven a hagyományokhoz, pl.: a nők is tölthetnek be vallási posztokat, lehet női rabbi, kántor is. Az alapvető zsidó tanításokat, hagyományokat megőrzik.
CsipkeRózsa
@Shikari: Amit máshogyan értelmezel, mint Niedermüller P., mások vele értenek egyet. Lehet, hogy érthetőbben kellett volna megírnia, mondania, de egyedül írta. Ne várd senkinek a bocsánatkérését.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: Az alapvető ebben a formában nem alapvető...és akkor pl Jézust is reformzsidónal lehet nevezni ?
...mert ha igen akkor őt az ő teljes valóságában kéne elismerjék.
CsipkeRózsa
@Shikari: Miért az a mérvadó, amit Szerencsés Károly ír a Magyar Hírlapban?

Ezért ki kért bocsánatot? : „sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben”,

vagy Bayer Zsolt a többi, felsorolhatatlan, mondataiért?
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Az alapvető zsidó törvények mindig marad alapvető.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: ""alapvető" szinonimái: fontos, nélkülözhetetlen, lényeges, elemi, lényegbeli, központi, középponti, esszenciális, elengedhetetlen, jelentős, releváns, ."
Namármost ha az eredeti zsidó vallást vesszük mert ugye onnan indul ki minden akkor egyesek az alapvető dolgokból sokat elhanyagoltak, míg mások megtartottak, és szűkön hiszem hogy ha csak nem egyesülnek valami közös formában akkor csak így társként együtt tudjanak maradni... példaként ismét a női jelenlét és szavazati akármi hozom fel mert ha a két alapszabály nem egyezik ott közös határozat sem tud létrejönni.
CsipkeRózsa
@Shikari: Néha gondolkodj el azon, hogy miért felelős egy egész közösség egy-egy ember kijelentése miatt. Ez olyan, mintha valaki egy Horthy v. Orbán viselkedése miatt az ország összes keresztényét akarná felelőssé tenni. A másik, azért, mert másképpen értelmezel egy szöveget, mint ahogy azt leírták, ne a másikat hibáztasd.
CsipkeRózsa
@Shikari: Külön téma, miért van igaza Bayernak, ő azt mondta, hogy "kár, hogy nem sikerült mindet beásni...", ez nem tény volt, ezt ő szerette volna, ha megtörténik.
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Ezt én rábíznám a vallási vezetőkre, ők jobban tudják.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: Te tényleg farizeus vagy...nem arról van szó, hogy megváltoztatjuk, csak kiveszéljük, mert azért jelennek meg a cikkek hogy azok ki legyenek vesézve.
csak úgy....
@Shikari: tibim gratulálok! ,...te agyilag subidubi !:) te hülyébb vagy a 43 as méretü csizmás,cirmi kondomnál...
meg sem kereszteltek,faß tudja honnan és kitöl származol dade,közben játszod a magyart,-te szarházi munkakerülö...
CsipkeRózsa
@Shikari: Elvakult vagy, és összehasonlíthatatlan dolgokat teszel egyenértékűvé.
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Kibeszéljük, de nem mondok arról véleményt, amihez komolyabb tudás szükséges.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: A véleménynek semmi köze a tudományhoz,az az érzelmeken meg a mindenkori helyzeten alapul.
csak úgy....
@Csizmás Kond: tegnap még a ruszki düledezö jéghokistadionból más volt a véleményed...cirmi-cirmi,kímakatasztrófa sincs,minden faßa és szerinted éljen soká az elhízott orbán rendszer,akik mutatik az utat... :) pfff
csak úgy....
@Shikari: jelentettelek az fbi. nak...,te több mint fura vagy tibim,mióta lelépett a zasszony! a mindenre képes kategória,aki még a durbicsal is óvszer nélkül...
Csizmás Kond
@csak úgy...: Nézd, tőlem addig kopoghatod a betűket ide ameddig akarod, de amíg a modorodon nem változtatsz, az orrodat nem kezded alacsonyabban hordani fölösleges nekem címezd, és döngesd a melled mert nem érdekel.
...amúgy is ha nem nevezgetsz csak zagyvaságokat hordasz össze, amelyeknek semmi köze egymáshoz.
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: A vélemény kialakításhoz nem ártana érteni is a témához. Általában, de vallási törvényekre biztosan.
CsipkeRózsa
@Shikari: Akiket felsorolsz, a magyar kormányok tagjai voltak, nem zsidó kormányok, olyan csak Izraelben működik.

A Fehér Terror idejében sokkal kegyetlenebb, és több áldozatot követelő kormány ténykedett, az is magyar kormány volt.

Nem a vallás alapján állítanak össze kormánytagokat.

Ne erőltesd tovább a bocsánatkéréseket Niedermüllerrel kapcsolatban, nem a vallási hovatartozása mondatta vele a véleményét, nem gyalázott senkit. A szavakat értelmezni kellene, nem belemagyarázni uszításra alkalmas értelmeket.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: A véleményfüggetlen. az is véleményezhet akinek esze sincs és az is aki doktor a témában...vagy te úgy hiszed hogy van aki nem szólhat ?
Csizmás Kond
@Shikari: Nem igen van akivel csevegjen és ezért ha válaszolok ha nem folyton nekem címez, nyaggat és okoskodik...néha visszaírok hogy ne érezze annyira szarul magát...:)
Csizmás Kond
@Shikari: Nem igen van akivel csevegjen és ezért ha válaszolok ha nem folyton nekem címez, nyaggat és okoskodik...néha visszaírok hogy ne érezze annyira szarul magát...:)
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: A vallásban nincs olyan, hogy mindenki mond, amit akar, az annál sokkal érzékenyebb téma, és nem árt az sem, ha valaki ért is hozzá.
CsipkeRózsa
@CsipkeRózsa: Nem értem, miről vártál véleményt tőlem.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: A vallásban nincs de itt a pletykarovatban van, és ez nem szentírás hanem szórakozás...és ahhoz mindenki ért :)
CsipkeRózsa
@Shikari: Te ne kérjél senkitől bocsánatot, nem tőled várták.

Többször elmondtam ebben a témádban a mondanivalómat, nem kezdek új vitát, nem ez a cikk témája sem.
fahrenheit451
Zsidók Jézusért, na azt lehetne hívni reformzsidó felekezetnek.
Ez a szar, hogy az egyik zsidó így gondolja rosszul, a másik meg úgy, abban semmi reform sincs!
Talmud? Előrébb való, mint a Biblia?
Talmud? Egy bullshit !!!
Kabbala? Ezerszeres bullshit !!!

Csak a zsidóknak: A Tízparancsolatból (ami egyébkén 600+) kettőt masszívan megszegtek kurva sok száz év óta!
Miért gondoljátok, hogy jók vagytok Istennél?
El vagytok hagyva kurvára, kb 2000 év óta (újra) !!!

A holokausztot Isten engedte meg (szerinted Jeruzsálem pusztulása i.sz. 70-ben mennyivel volt szebb, mint a holokauszt - és mennyivel nem inkább Isten engedte meg azt is, meg a holokausztot is?)
Feléred ezt ép ésszel?
Gondoltál már erre így?
Pedig, de.

Te csak magadat sajnálod, sajnáltatod zsidó egyfolytában, pedig kéne továbblépnetek.
Tovább tudsz lépni a saját árnyékodon, zsidó? (én is zsidó vagyok, te geci zsidó!, mielőtt megpróbálód kidumálni magad a talmud, meg a kabala lapján)

72 szűz.
Kb ezen a szinten vagytok, zsidók a hiteteket illetően !!!

(igen, én egy kemény játékos vagyok - így tolom, keményen...
Szegény megfigyelő tisztjeim azt hitték, hogy lesz szabad hétvégéjük...
Hát nem lesz!
Ugrott a szabad hétvége!
Kurvára figyelnetek kell hétvégén is!
Családi program - fehér keresztény hetero férfiak, akik néha nők, ugrott a családi program (hétvégén is).
Kurvára figyelnetek kell!
Clint Eastwood visszatért: www.youtube.com/watch?v=i6nSo4W-C8s

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.