Bevezetnék a születési nem fogalmát, amit nem lehetne megváltoztatni a jövőben.

Semjén Zsolt benyújtott egy salátatörvényt “egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról, valamint ingyenes vagyonjuttatásról” címmel, ami több jogszabályt is módosítana.

Semjén salátatörvényének elfogadása esetén módosulna az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény, bekerülne a születési anyakönyvbe a születési nem, ami a javaslat szerint "az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem".

A születési nem felváltaná a személyazonosító adatok nyilvántartásában szereplő "nem"-et, ez az adat pedig a javaslat alapján nem lenne megváltoztatható.

A javaslat általános indoklása szerint a jogszabályok jelenleg nem tartalmazzák a nem fogalmát, tekintettel arra, hogy a nem meghatározása biológiai alapokon nyugszik. A szöveg felidézi, hogy a nemet az elsődleges nemi jelleg, illetve a kromoszóma alapján tudják meghatározni.

Az anyakönyvbe bejegyzett nem, tulajdonképpen az orvos által megállapított tényen alapul, amelyet az anyakönyv deklarál. Az anyakönyv ellenkező bizonyításig a bejegyzett tényeket, jogokat igazolja, tehát jog keletkeztető hatása nincs. Az anyakönyv által deklarált nem alapján azonban már jogok, illetve kötelezettségek keletkezhetnek, ennek megfelelően szükséges a születési nem fogalmának meghatározása. Tekintettel arra, hogy a biológiai nem teljes megváltoztatása nem lehetséges, jogszabályban szükséges rögzíteni, hogy ennek megváltoztatására az anyakönyvi nyilvántartásban sincs lehetőség.

- olvasható a jogszabály általános indoklásában.

Forrás: Index, HVG

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A miniszterelnök egy eszement diktátor, a helyettese egy degenerált szégyenkeresztény, hát lehet-e csodálkozni azon, hogy itt tartunk. Világra szóló járvány idején ez a degenerált Semjén ilyen baromságokon gondolkozik ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Hány embert érint ez, talán 1-2 , 50 évente? Erről kell törvény?
kereső
@Pegero: Tudod ezek salátának még elmennek, törvényeknek nem annyira.
Zsopiale
Elvégre nálunk minden második ember csinálja, vagy akarja ugyebár...
Zsopiale
@justhpeter: Bocs, de ne sértsd meg a gondolkodó lényeket azzal, hogy a két egymást kizáró dolgot, zsemjéngecit és a gondolkodást nem szerencsés módon egy mondatba teszed...
justhpeter
@Zsopiale: A valóban gondolkodóktól elnézést kérek !
ómió
Valaki ezt lehetővé tette? És akkor senki nem hörgött? Most meg "haladó módon" mindent bele?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.