A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a nemzeti válaszok működnek a legjobban, a brüsszeli koordináció háttérbe szorult – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés keddi ülésén.

A tárcavezető napirend előtti felszólalásában, a NATO és az EU külügyminisztereinek értekezleteiről beszámolva kiemelte: mindenki nemzeti alapon, a nemzeti specifikumoknak, érdekeknek megfelelően hozta meg a döntéseit, míg a brüsszeli koordináció minden területen háttérbe szorult, legyen szó a repatriálásról vagy az egészségügyi védőeszközök beszerzéséről.

Közölte:

egész Európa – beleértve "az állandóan rendkívül kritikus és a demokrácia lényegéről sok esetben oktatni és leckéztetni is kész" Nyugat-Európát – Kínában áll sorba az egészségügyi védőfelszerelésekért.

Ezért lehet, hogy a járvány után a keleti kapcsolatokra vonatkozó európai politikát is át kell gondolni – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a mostani parlamenti ülés élő cáfolata annak "a nemzetközi álhírgyárban folyamatosan megtermelt fake news-nak, amely szerint a magyar parlamentarizmust sutba vágtuk volna".

A magyar parlament ülésezik a veszélyhelyzet alatt is

- mutatott rá.

Szijjártó Péter a NATO-tagállamok külügyminiszteri tanácskozásáról elmondta: a szövetségnek kellő figyelmet kell fordítania a terrorizmus elleni küzdelemre, mert a terrorizmus az egyik legfőbb kiváltó oka az illegális migrációs folyamatoknak. Ha egy ellenőrizetlen, nagy létszámú migrációs hullám elindul, az nemcsak az eddig biztonsági és kulturális kockázatokat, hanem nagyon komoly egészségügyi kockázatokat is hordoz – vélekedett.

Kitért arra: az Afganisztánban állomásoztatott magyar katonák létszámának növelése előtt álltak, amikor az Egyesült Államok megállapodott a tálibokkal, így az afganisztáni csapatlétszám-emelésre nincs szükség, az oda szánt kontingenst más NATO-műveletekben használhatják fel, és erről a NATO-főtitkárral folytatnak konzultációt.

Megjegyezte: az Irakban ellátott NATO-feladatok kiszélesítését támogatják és készek a részvételre ebben.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Budapesten működik a NATO katonai egészségügyi központja, amely komoly szerepet vállal a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Közölte: egy úgynevezett reflexiós csoportot működtet a NATO, ennek feladata a felkészülés az új típusú kihívásokra és az abból fakadó változásokra, de több közép-európai és balkáni ország képviselője is jelezte, hogy földrajzilag egyenlőtlen elosztású a csoport, mert csak egy közép-európai szereplő van benne.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Na, ki csinál megint pártpolitikát a vírusból, ki szidja ellenfeleit és partnereit a vírus árnyékában, ki uszít megint minden kritikus ellen, na ki???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
Egy az egyben egy nagy hazugság amit Szíjj Ártó Panama Pubi regöl itt nékünk.
https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu...
Nessy
@Gyütt Mönt: Az urizálás, osztogatás, a járvány idején zavartalanul üzemel!
teuton
@verőce21: "Az új jellegű "háborúk" innovációs forradalmat hoznak a technológia, a pénz, a kormányzás és a politika terén.
Új szövetségi hálók alakulnak ki. Felértékelődik a hatékony állam és kormányzás, a gyors döntéshozatal, az innovatív vezetés és az együttműködés."
Honnan masoltad ezt ki? Aztan ertelmezd mar nekem tetelesen az utolso mondatot, mit kell alatta pontosan erteni? Különösen a gyors dönteshozatal, innovativ vezetes es együttmüködes erdekelne!
Gyors dötnteshozatal. 3-4 hettes keses a vedekezesben es informalasban!
Innovativ vezetes: Igehirdetes a Kossuth-radion a birkaknak.
Együttmüködes: Az EU mocskolasa, 2000 milliard ft EUs penz letagadasa, a Türk tanacs dicserete...
kereső
@illusion: Nem kellett volna 2018-ban felvenni a mandátumot.
Zsopiale
Még most is szajkózod a náci patkánypropagandát, amit a gazdid a pöttöm pöcsével együtt a szádba adott, te szánalmas agy nélkül létező véglény...
Maria26
https://getmeets.com... - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert keresnek

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.