A fővárosnak a kormánytól kellene majd engedélyt kérnie, hogy a saját közterületeit használhassa.

Újabb pofon Karácsony Gergelynek: a kormány most a közterületeket csavarná ki a főváros kezéből

Az auguszus 20-i ünnepre vonatkoznak a parlament törvényalkotási bizottságának javaslatai. Az önkormányzatoknak ráadásul az ünnep állami szervezőjétől kell engedélyt kérniük, ha maguk is hasznosítani akarják a területüket.

Kíméletlen politikai háború zajlik a főváros és a kormány között, szinte minden napra jut egy kemény üzenet, az egyezségre való törekvést nélkülöző egyoldalú intézkedés. Itt az újabb gyöngyszem.

A parlament előtt van egy törvényjavaslat, amely már eddig is nagy vitákat váltott ki, egyebek mellett az önkormányzati jogkörök csorbítása miatt, a veszélyhelyzetre hivatkozással. De ugyanebben a csomagban kapott helyet a városligeti beruházás folytatásának biztosítása (az egyértelmű fővárosi önkormányzati akarat ellenére), valamint a színházak felügyeleti rendszerének módosítása.

A javaslat még árpilis legelején ment be a parlament elé, azóta más témák (például a különleges gazdasági övezetek megalkotására tett javaslat) elterelték arról a figyelmet. Időközben azonban a törvényalkotási bizottság elkészítette a saját módosító indítványait, vagyis a jogalkotási munka nem állt le.

A módosítók egy része érzékenyen érinti a harmonikusnak amúgy sem nevezhető főváros-kormány viszonyt. Az előterjesztő ugyanis az épített környezet alakításáról szóló törvénybe foglalná, hogy a közelgő augusztus 20-i ünnepre tekintettel az állam mellett a fővárosnak, illetve az érintett kerületi önkormányzatoknak is ingyenesen kell átengedniük augusztus 15 és 25 között a javaslatban meghatározott közterületeket az állami ünnep szervezője számára.

A felsorolásban ezek a közterületek szerepelnek:

- a világörökségről szóló törvény alapján meghatározott fővárosi világörökségi területek

- az Árpád híd területe

- a Petőfi híd területe

- a Rákóczi híd területe

- a Margitsziget területe

- az Óbudai-sziget területe

A dokumentum további, a tulajdonjog korlátozását jelentő szabályt is előkészít, amikor előírnák, hogy a közterület tulajdonosa csak az állami ünnep szervezője felé tett előzetes értesítés alapján – de ami még lényegesebb, előzetes egyetértő nyilatkozatával – engedélyezheti a terület használatát más célokra ebben az időszakban.

Vagyis az ingyenes használat törvénybe foglalása mellett az egyéb hasznosítást is a szervező engedélyéhez kötnék, a nyár egy, a köztéri rendezvények – egyáltalán, a közterület hasznosítása – szempontjából meghatározó szakaszában.

Az állami ünnep szervezőjére azt a feladatot testálja a javaslat, hogy az eseményt megelőző hatvanadig napig kell tájékoztatnia a tulajdonost a közterület használatának időtartamáról és az érintett területekről. Amennyiben a tájékoztató alapján nem tart igényt a felsorolásban szereplő összes közterületre, akkor a kimaradók hasznosítását a törvénymódosítás nem kötné a szervező engedélyéhez.

Forrás: MFOR

Kép: Karácsony Gergely/Facebook

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Pontosítsunk! Nem Karácsony Gergellyel, hanem a főváros lakosságával "szórakoznak!" Édes a bosszú t. hívek? Lehet tapsikolni! Ha meg azon környéken laktok, ti is így jártatok!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Hogy mekkora energiát fektet a mi szeretett vezetőnk abba, hogy két-három millió ember megutálja, nem győzöm csodálni! Pedig magának köszönheti, mert Kellemes Karácsonyt kívánt a tőle kérdezőknek, hát megkapta, ráadásul baráti jobbot ígért neki, na így néz ki a baráti jobb Orbánnal.
SarahVD98
Nаgyоn гоssz lány vоltаm.
Вüntess mеg а fаrкam а számat!
-----
http://kisstok.com...
ElizabethDF76
Szeхet кегesек, de akаrod? Gyerе bе ide - http://kissia.club...
CsipkeRózsa
@nezelodo: Lehet, hogy Orbán balkezes?
CsipkeRózsa
Orbán majd csak kicsavarja Budapestet Karácsony alól, mint egy szőnyeget. Szemétségben határtalan!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.