A nyár el is csendesítheti, de fel is lobbanthatja a koronavírus-járványt – mondta a Népszavának nyilatkozva Kemenesi Gábor virológus a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, aki szerint a lazítás vírusszempontból egyértelműen veszélyes. „Ugyanaz az ellenfél, mint eddig, és ugyanúgy komolyan kell venni. Még bármi megtörténhet” – vélte. Emlékeztetett, hogy a világon még egyetlen országban sem érte el az átfertőzöttség azt a szintet, aminél fellégezhetnének. A mostani lazítás nem járványügyileg hanem pszichológiailag és gazdaságilag tűnik elengedhetetlennek – közölte.

Kemenesi Gábor a Népszavának elmondta, azokat a korlátokat, amiket az elmúlt hetekben megszoktunk, jó eséllyel meg kell tartani, míg a vírus itt lesz. Ázsiában is megfigyelhető volt a SARS-járvány után, hogy egész komolyan elterjedt a maszkviselés és az egyéb, légúti vírusok elhárítására irányuló közösségi szokások is megmaradnak.

Az újranyitást vírusszempontból egyértelműen veszélyesnek tartja. „Mindenki vésse a fejébe:

a vírus még köztünk van, a veszély nem múlt el, csupán időt nyertünk más országokhoz képest, hogy felkészüljünk a következő hónapok folyamatos harcára a vírussal.

Kemenesi szerint a Magyarországon terjedő vírus genetikai vizsgálatával bizonyították, hogy azt elsősorban a korlátozások bevezetésekor nyugatról hazatérők hozták be az országba. Ugyanez volt megfigyelhető a régió más országaiban is, például Lengyelországban.

Az orvos szerint még mindig túl sok ország gócpont, azaz megvan az esélye, hogy onnan behurcolják más területekre. Jobb hír az, hogy a társadalom, a hatóságok most már némileg tudatosabbak a vírussal szemben, már nem érhet bennünket annyira váratlanul.

Ha hozzánk visszatér, már nem érhet bennünket annyira váratlanul, mint legutóbb. De arra, hogy hogyan tér vissza, nagyon sokféle forgatókönyv létezhet. Azt mondhatjuk: értékes időt nyertünk a második hullám előtt a felkészülésre. A világon egyetlen országban sem érte el az átfertőzöttség azt a szintet, aminél fellégezhetnének

- mondta.

A legfontosabb tudásunk jelen pillanatban az, hogy az új koronavírus cseppfertőzéssel terjed, komolyabb, mint az influenza. Mindez meghatározza a védekezési lehetőségeinket. Azaz a fertőzés ellen jelenleg a legtökéletesebb védekezési eszköz a szájmaszk, a kézmosás, az arc érintésének kerülése, a közösségi távolságtartás

- tette hozzá a lapnak a virológus.

Arról még fogalma sincs, hogy a nyár milyen hatással lesz a vírusra, de nagyon valószínű, ha óvatlanok vagyunk, föllobbanthatja. Valószínűbbnek tartja, hogy a járvány szezonális jellegű lesz, a koronavírusok általában ilyenek és

az őszi-téli hullámuk a súlyosabb.

„Most azt gondolom, hogy lesz egy átmeneti nyári időszak, amikor az emberek mozgása fönntartja a vírus földrajzi elterjedését és ősszel jó eséllyel be fog robbanni a járvány” – mondta.

Az orvos szerint azért sem szerencsés tömegrendezvényeket tartani ebben az időszakban, mert még sokáig szükség lesz erős terepharcra, arra, hogy a jövőben is képesek legyenek a vírus nagyon gyors diagnosztikájára, az esetleges betegek és kapcsolataik gyors felderítésére, elkülönítésükre.

Hozzátette:

A járványt úgy kell elképzelni, mint egy futótüzet. Ha nem készülök rá és későn veszem észre, amikor már leégett a fél erdő, akkor sokkal nehezebb eloltani. Ha tudom, hogy jön a tűz, odaállítom a vészzónák közelébe a tűzoltókat és árkokat ásunk. Ha teszünk azért, hogy ne tudjon nagyon gyorsan terjedni a tűz, akkor sokkal kisebb erdőrész fog leégni, mire sikerül eloltani. Ugyanez történt a járvánnyal az egész régiónkban. Tudtuk, hogy jönni fog, fölkészültünk rá, nem engedtük annyira mozogni az embereket, sőt, kisebb-nagyobb sikerrel a diagnosztikai kapacitást is növeltük, és sikerült is a futótüzet lassan, takaréklángon égetni. Emiatt volt az, hogy egyrészt nem tudott olyan sok embert elérni, amiből persze az is következik, hogy nem lett nagy átfertőzöttség, és nincs is nagy populációs védelem a lakosság körében. A mostani lazítás nem járványügyileg hanem pszichológiailag és gazdaságilag tűnik elengedhetetlennek.

Kemenesi Gábor szerint hozzá kell szoknunk, hogy jöhetnek az újabb, világ körüli útra kelő vírusok is, ezek általában légúton terjedő vírusok szoktak lenni. Több expedíción is volt már Délkelet-Ázsiában és más földrészeken, hogy olyan vírusokat találjon, amiket még nem ismer a tudomány, de bennük van az a potenciál, hogy előbb-utóbb egy olyan helyzetet okozzanak, mint a koronavírus.

„Több millió vagy végtelen számú ilyen van a természetben. És ahogy az emberiség utat tör magának mindenféle kis erdőben meg dzsungelben, városokat épít, egyre több ilyen esemény lesz. Ez akkor is így van, ha most ettől nem nyugodott meg senki” – mondta.

Forrás: Népszava, Index

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
A másik virológus meg azt mondta, hogy nem lesz második hullám. Jó lenne, ha ezek az okosok összedugnák a fejüket és egyet beszélnének.
namihami
De hiszen a Füstös, a Manócska, a Cilimami és a katonaslepp meg mindig azt mondja, hogy már szinte vége is van.
Ez a vírus még mindig mer pattogni, amikor egy ilyen ""Kardcsörtető Harci Marci"" alakulat vette fel vele a küzdelmet? Ez a vírus már tényleg nem fél semmitől? Egy Orbán és kabarétársulata ellen?
Na, nem sok jövőt jósolnék ennek a szegény nyavalyának...
Jozefina
@Rockxy: érdemes elolvasni/meghallgatni.
Béla333
"A nyár el is csendesítheti, de fel is lobbanthatja a koronavírus-járványt"
Ilyen bölcsességeket én is tudok mondani...

"„Most azt gondolom, hogy lesz egy átmeneti nyári időszak, amikor az emberek mozgása fönntartja a vírus földrajzi elterjedését és ősszel jó eséllyel be fog robbanni a járvány” "
Aztán vagy így lesz, vagy nem! De az biztos!

Miért nem lehet kimondani, hogy fogalmunk sincs, hogy mi lesz?!
Maria26
getmeets.com - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert keresnek

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.