Szijjártó Péter magyar és Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn erős szóváltásba keveredett egy zárt ajtós külügyminiszteri találkozón. A miniszterek arról tárgyaltak, hogy Magyarország addig nem hagyja jóvá a következő szankciós csomagot és az Ukrajnának szánt segélycsomagot, amíg az OTP le nem kerül Ukrajna „háborús szponzorok” listájáról.  Egy résztvevő diplomata szerint a szóváltás civilizált volt, és belefért a beszélgetésbe.

Németország és Magyarország összeszólalkozott hétfőn egy brüsszeli külügyminiszteri találkozón

– írja a Politico négy meg nem nevezett diplomatára hivatkozva. A cikket a hvg.hu és a Telex szemlézte. 

Szijjártó annyira kardoskodott az OTP-ért, hogy erősen összeszólalkozott a német külügyminiszterrel Brüsszelben

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: MTI/Vajda János

Szijjártó Péter magyar és Annalena Baerbock zártajtós, külügyminiszteri találkozózóján arról volt szó, hogy Magyarország addig nem hagyja jóvá a következő szankciós csomagot és az Ukrajnának szánt segélycsomagot, amíg az OTP le nem kerül Ukrajna „háborús szponzorok” listájáról.

Erre Baerbock, a német külügyminiszter a névtelen források szerint feszült hangulatban kérdezett vissza, hogy az OTP miért ismeri el a luhanszki és donyecki szakadár területeket, és miért ad hitelt orosz katonáknak. (A német külügyminiszter ezt pontosan meg nem nevezett „jelentések”-re hivatkozva kérdezte.)

A magyar külügyminiszter és az OTP is visszautasította a vádakat, a bank korábban azt állította, hogy a jelentések "nem helytállóak”, és azt bizonygatták, vezetősége "nyilvánosan kifejezi Ukrajnának nyújtott támogatását".

A Politico forrásai szerint korábban Észtország és Svédország is arra kérte Szijjártót, hogy ne akadályozza az egységes európai fellépést, a vita pedig jól tükrözi a többi uniós ország növekvő frusztrációját Magyarországgal szemben, amely számos, Oroszország megbüntetésére és Ukrajna támogatására irányuló háborús lépést meghiúsított.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az ügyről azt mondta, hogy ha egy tagállamnak nehézségei vannak, beszéljék meg.

Forrás: Telex, hvg.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A Toporzékmanót egyszerűen lenyomják mint a bélyeget.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Én inkább azt mondanám,hogy enyhén szólva Sz.P volt a frusztrált fél!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Péter2
Minél előbb megszüntetni az egyszemélyes vétót , csak a többségi akarat lehessen az irányadó ! Amúgy Szí-ártó hugyos lettél , mert széllel szemben hugyoztál úgy és ott b...sznak ki veletek a németek, ahogy nem is gondolnátok , de jó , hogy így alakult , legalább most már több bizonyíték is van rá , hogy a liberális lehetőséget zsarolásra használjátok , így még elszántabban dolgoznak az egyországos vétó , megszüntetésén , lassan de biztosan kihúzzák a méregfogatokat !
justhpeter
A Toporzékmanót egyszerűen lenyomják mint a bélyeget.
kereső
„Nem nagyon szokott érdekelni, hogyan fogadják az álláspontunkat” – jelentette ki Brüsszelben Magyarország külügyminisztere arról, hogy megint keresztbe feküdtek az Uniónak Ukrajna ügyében. "

Tudjuk pjotr, hogy egy tapló vagy. Na, de ki jogositott fel arra, hogy Magyarországot is azzá tegyed??Még a 2010-es fülke (ellen)forradalom, a zsinóros parlamenti 2/3-ad sem! Otthon a kissámlin taplóskodjál B+, ne egy ország nevében!
A "magasabbrendű" erkölcsiségére, kultúrájára oly kényes fideSS -ben nincs senki aki megállitaná végre ezt az elszabadult barmot? Vagy, csak hülye szlogen orbán:"nekünk Magyarország az első" kijelentése, és fideSS táblkép??? Valószinúleg igy van.
gina
Elmebeteg kis proli, ki ö?? egy senki buzi OV nyaló kutyája, sehol nem veszik komolyan, tényleg olyan mint egy kakadú. hányinger és ezek politikusok akarnak lenni, inkább elefántok a porcelán boltban
ómió
Miért nem kérdeztél vissza, Petya, hogy a német Raiffeisen talán "kevesebbet keres" Oroszországban, mint az OTP, még így - az "egyenlőbbség jegyében" - szankcionálatlanul is!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.