A Magyarságkutató Intézet új vezetése elhatárolódott A pozsonyi csata című animációs filmtől. Szerintük torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat a fontos történelmi eseményről. A Pozsonyi csata című filmet a 2020-as megjelenésekor sokan elborzadva fogadták, nemcsak a gyatra grafikája, megjelenése miatt, hanem a történelmi aránytalanságok, tévedések miatt is. Idén márciusban Kásler Miklós korábbi emberierőforrás-miniszter lett a Magyarságkutató Intézet főigazgatója. Kásler korábban maga kezdeményezte a kormányhatározattal 2019-ben megalapított intézmény létrehozását, majd tavaly novembertől tiszteletbeli elnöke lett annak.

Szombaton emlékezett meg a pozsonyi csata 1116. évfordulójáról a miniszterelnökség államtitkára Zalaegerszegen, vélhetően ezzel párhuzamosan bukkant fel a Magyarságkutató Intézet honlapján egy rövid közlemény, melyben gyakorlatilag elhatárolódtak a 2020-ban megjelent Pozsonyi csata című filmtől.

A pozsonyi csatáról csak az eseményhez méltó módon szabad megemlékezni

A Magyarságkutató Intézet állásfoglalása

1116 évvel ezelőtt, ezekben a napokban zajlott a 907. évi pozsonyi csata, amelynek a jelentőségét nem lehet túlbecsülni. A magyarság Kárpát-medencei megmaradása sokban függött ettől az eseménytől .

Sajnálatos, hogy 2020-ban – a Magyarságkutató Intézet előző vezetése alatt – több szakmai figyelmeztetés ellenére elkészült egy olyan animációs film a csatáról, amely az akkori főigazgató irányításával egy torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat.

Mivel az alkotás a Magyarságkutató Intézet új vezetése által képviselt hitelességnek, szigorú szakmai kritériumrendszernek nem felel meg, ezért annak oktatófilmként való használatát az intézet nem támogatja; azzal semmilyen közösséget nem vállal. A Magyarságkutató Intézet a honfoglalást szentesítő pozsonyi diadal hőseivel és a reális tárgyi ismereteken nyugvó nemzeti büszkeség ügyével vállal közösséget.

- olvasható a honlapon a közlemény, amely A pozsonyi csatáról csak az eseményhez méltó módon szabad megemlékezni címmel került fel.

A Magyarságkutató Intézet vezetését idén márciusban vette át Kásler Mikós a főigazgatói posztot addig betöltő Horváth-Lugossy Gábortól. 

Botrány tört ki A Pozsonyi csata című animációs film kapcsán, amiben Tóth Gabinak félmillót fizettek a dal felénekléséért: "Torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat"

Fotó: YouTube/Magyarságkutató Intézet

A pozsonyi csatát a Magyarságkutató Intézet rendelte meg a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Műhelytől, összesen nettó 11,6 millió forintot költött rá az intézet és további 12 millió forintot kaptak rá az alkotók a Médiatanácstól még 2017-ben. Mint a Telex felidézi, a filmgyártó mellett még három embernek fizetett az intézet a filmért:

Tóth Gabinak 502 ezret a filmhez írt dal felénekléséért,

Kőházy Ferencnek 502 ezret a filmhez írt dal felmondásáért,

és Tóth Gergelynek szintén 502 ezret a werkfilm elkészítéséért.

Gyatra grafika, történelmi aránytalanságok

A régi számítógépes játékok kinézetét megütő animációs alkotást számos kritika érte, többek között a Magyarságkutató Intézetben dolgozó régészek is megszólaltak az ügyben, akiket sajtóértesülések szerint menesztettek is az intézménytől ezt követően. Jankovics Marcell 2021-ben lehangolónak nevezte a kivitelezés igénytelenségét és a hiábavaló munka látványát, és azt mondta:

Nem fognak örülni annak, hogy ezt mondom, de engem nem lehet emiatt kirúgni az állásomból, mint ahogy kirúgták azokat, akik kritizálni merték. Valakinek ki kell mondania, hogy ez nagyon rossz irány. Ilyet nem szabad csinálni

Tudományosan megalapozatlan mítoszok 

A Telex hozzáteszi, hogy a film több olyan toposzt jelenít meg, történelmi tényként beállítva azokat, melyekben az ismeretterjesztés, a nem kellőképpen igazolt alternatív hipotézisek és a tudományosan megalapozatlan, vagy éppen meg is cáfolt mítoszok keverednek. A Magyarságkutató Intézet filmje többek között

kételyek nélkül állítja, hogy a magyarok ősei a hunok; a magyarok a Kaukázus és a Fekete-tenger között éltek az 5. és a 9. század között; a Kárpát-medencei honfoglalással csak visszatértek ősi hazájukba; az itt talált népek kifejezetten örültek neki, hogy megjöttek a magyarok.

Egyik sem igazán elfogadott nézet tudományos berkekben, ráadásul a film tele van bizarr történelmi anakronizmusokkal is.

A pozsonyi csata cím filmet itt nézheti meg:

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Kásler szemét kipöckölni,fejét lekötni,hogy nézze amíg csak él és hallgassa tóthgabit hozzá desszertnek
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Edebácsi
"Torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat"
Ezt is Elxurtuk!
szegfue
A Magyarságkutató Intézet "rendelte" meg, felügyelte az elkészitését, ill. a több tiz millió Ft felhasználását és teljesen mindegy ki volt akkor az első számu vezető! 2 év után jöttek rá, hogy ennyire szinvonal alatti?! Jobb lett volna, ha csöndben maradnak! A pazarláshoz ez is csak egy adalék...
Aki Én
@Bástya Béla Elvtárs: Tocsik mint ellenérv? Beszarás...
Pláne az ezermilliárdokkal szemben.
Jesszus, de buták vagytok...
Egyébként a cikk nem elsősorban Tóth Gabiról szól, hanem a ,,műről"
Mindegy ezen már meg sem akadunk.
jáger laszló
Magyarságkutató Intézet belügye!!!
Rágódjanak rajta az elvtársak!!
A nagyközönséget szemernyit sem érdekli ez az esztétikai ámokfutás!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Bástya Béla Elvtárs
@Aki Én: Tocsik nem ellenérv! Tény! Jesszusom! Minő előítélet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.