A Magyarságkutató Intézet új vezetése elhatárolódott A pozsonyi csata című animációs filmtől. Szerintük torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat a fontos történelmi eseményről. A Pozsonyi csata című filmet a 2020-as megjelenésekor sokan elborzadva fogadták, nemcsak a gyatra grafikája, megjelenése miatt, hanem a történelmi aránytalanságok, tévedések miatt is. Idén márciusban Kásler Miklós korábbi emberierőforrás-miniszter lett a Magyarságkutató Intézet főigazgatója. Kásler korábban maga kezdeményezte a kormányhatározattal 2019-ben megalapított intézmény létrehozását, majd tavaly novembertől tiszteletbeli elnöke lett annak.

Szombaton emlékezett meg a pozsonyi csata 1116. évfordulójáról a miniszterelnökség államtitkára Zalaegerszegen, vélhetően ezzel párhuzamosan bukkant fel a Magyarságkutató Intézet honlapján egy rövid közlemény, melyben gyakorlatilag elhatárolódtak a 2020-ban megjelent Pozsonyi csata című filmtől.

A pozsonyi csatáról csak az eseményhez méltó módon szabad megemlékezni

A Magyarságkutató Intézet állásfoglalása

1116 évvel ezelőtt, ezekben a napokban zajlott a 907. évi pozsonyi csata, amelynek a jelentőségét nem lehet túlbecsülni. A magyarság Kárpát-medencei megmaradása sokban függött ettől az eseménytől .

Sajnálatos, hogy 2020-ban – a Magyarságkutató Intézet előző vezetése alatt – több szakmai figyelmeztetés ellenére elkészült egy olyan animációs film a csatáról, amely az akkori főigazgató irányításával egy torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat.

Mivel az alkotás a Magyarságkutató Intézet új vezetése által képviselt hitelességnek, szigorú szakmai kritériumrendszernek nem felel meg, ezért annak oktatófilmként való használatát az intézet nem támogatja; azzal semmilyen közösséget nem vállal. A Magyarságkutató Intézet a honfoglalást szentesítő pozsonyi diadal hőseivel és a reális tárgyi ismereteken nyugvó nemzeti büszkeség ügyével vállal közösséget.

- olvasható a honlapon a közlemény, amely A pozsonyi csatáról csak az eseményhez méltó módon szabad megemlékezni címmel került fel.

A Magyarságkutató Intézet vezetését idén márciusban vette át Kásler Mikós a főigazgatói posztot addig betöltő Horváth-Lugossy Gábortól. 

Botrány tört ki A Pozsonyi csata című animációs film kapcsán, amiben Tóth Gabinak félmillót fizettek a dal felénekléséért: "Torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat"

Fotó: YouTube/Magyarságkutató Intézet

A pozsonyi csatát a Magyarságkutató Intézet rendelte meg a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Műhelytől, összesen nettó 11,6 millió forintot költött rá az intézet és további 12 millió forintot kaptak rá az alkotók a Médiatanácstól még 2017-ben. Mint a Telex felidézi, a filmgyártó mellett még három embernek fizetett az intézet a filmért:

Tóth Gabinak 502 ezret a filmhez írt dal felénekléséért,

Kőházy Ferencnek 502 ezret a filmhez írt dal felmondásáért,

és Tóth Gergelynek szintén 502 ezret a werkfilm elkészítéséért.

Gyatra grafika, történelmi aránytalanságok

A régi számítógépes játékok kinézetét megütő animációs alkotást számos kritika érte, többek között a Magyarságkutató Intézetben dolgozó régészek is megszólaltak az ügyben, akiket sajtóértesülések szerint menesztettek is az intézménytől ezt követően. Jankovics Marcell 2021-ben lehangolónak nevezte a kivitelezés igénytelenségét és a hiábavaló munka látványát, és azt mondta:

Nem fognak örülni annak, hogy ezt mondom, de engem nem lehet emiatt kirúgni az állásomból, mint ahogy kirúgták azokat, akik kritizálni merték. Valakinek ki kell mondania, hogy ez nagyon rossz irány. Ilyet nem szabad csinálni

Tudományosan megalapozatlan mítoszok 

A Telex hozzáteszi, hogy a film több olyan toposzt jelenít meg, történelmi tényként beállítva azokat, melyekben az ismeretterjesztés, a nem kellőképpen igazolt alternatív hipotézisek és a tudományosan megalapozatlan, vagy éppen meg is cáfolt mítoszok keverednek. A Magyarságkutató Intézet filmje többek között

kételyek nélkül állítja, hogy a magyarok ősei a hunok; a magyarok a Kaukázus és a Fekete-tenger között éltek az 5. és a 9. század között; a Kárpát-medencei honfoglalással csak visszatértek ősi hazájukba; az itt talált népek kifejezetten örültek neki, hogy megjöttek a magyarok.

Egyik sem igazán elfogadott nézet tudományos berkekben, ráadásul a film tele van bizarr történelmi anakronizmusokkal is.

A pozsonyi csata cím filmet itt nézheti meg:

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Kásler szemét kipöckölni,fejét lekötni,hogy nézze amíg csak él és hallgassa tóthgabit hozzá desszertnek
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
izéke
Kásler szemét kipöckölni,fejét lekötni,hogy nézze amíg csak él és hallgassa tóthgabit hozzá desszertnek
telegdilaci
Ezért a fél millió forintért kifizetődő a hatalom hátsóját fényesre nyalni!
jáger laszló
És miért botrányos
Azt is közölhetnék ,mert ez így a kijelentés is botrányos!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
CsipkeRózsa
Amennyiben a Magyarságkutató Intézetnek lesz egy újabb vezetése, megint változtathatnak rajta?
Levendula
Amikor meghallom ennek a nőnek a vonyítását, ki tudnék futni a világból...

Nem igaz, hogy mást nem tudnak találni???

Tudok ajánlani:

Zséda, Csézy, vagy akár a testvére, a Tóth Vera
Péter2
@Levendula: 2 határ nagy közelsége Szlovák és Osztrák , én egyiket sem hallom , pedig van magyar nyelvű műsor , de nem hallani őket , nagy többségben a szlovák melódia adót hallgatom , ott van szlovák szám de túlnyomó többségében külföldi retró zenék szólnak hét közben ,hétvégén több a szlovák zene , de akkor megyek valamelyik osztrák kereskedelmi adóra, óránként 5 perc hírekkel , aztán zene megszakítás duma nélkül nem nyerítenek a mikrofonba mint Mo-n, van műsor minőség, és nem kell hallgatom a sokszor ingerküszöböm alatti ner kegyencek folyamatos erőltetett nyekergését ! !
jesz
a pozsonyi csatáról még a legöregebb regélősök sem tudnak semmit...a pozsonyi kifli az más, azon nem lehet nagyot bukni, de a csatának bemutatásán már igen.
Bástya Béla Elvtárs
804 millió volt TOCSIK MÁRTA sikerdíja 1996-ban! Akkor ez most miért is sok???
balos
@CsipkeRózsa: Hát a kárpátia nevű újnáci nyilasokat adom a szeretteiknek!Amit ebben a velejéig lerohasztott fostalicskák által uralt szemét dombbá tett országban 899 óta elkövettek azt még horti is megtapsolná!Pedig ö 1 millió magyart tett a föld alá!
CsipkeRózsa
@Bástya Béla Elvtárs: Micsoda hasonlat, Tocsik Márta nem egy számot énekelt el egy filmben!

Azóta arra is rájöhettünk, hogy Tocsik Márta a mai politikusokhoz képest, csak egy kis borravalónyit kapott. Akkor még fel lehetett háborodni nagyobb összegeknél, mint egy lakásnak az ára.
Bástya Béla Elvtárs
@CsipkeRózsa: Nem bizony! Pedig a művészek már akkor is jól kerestek! Na, de Mártika! 804 millió akkor 201 pesti lakás ára volt ! Munka ezzel semmi! Csak albérletnek kiadva a mai napig annyit hoz, vagy még többet!
Ma 502 ezer Ft-ból mennyi lakást veszel??? A legjobb ingatlanos zsidó barátom se tud ajánlatot erre!
namihami
Ki találta ki, hogy legyen? Ki írta meg a témát? A forgatókönyvet? Ki lektorálta? Ki fogadta el? Ki adta a pénzt rá?
És még lenne ""ki""-vel kezdődő kérdésem!
CsipkeRózsa
@Bástya Béla Elvtárs: Az nem igaz, hogy nem volt vele munka, csak akkor ezt nem vették tudomásul.
Bástya Béla Elvtárs
@CsipkeRózsa: Az általa elvégzett munka sikerdíja volt 804,000 Ft! Mennyi volt a szóban forgó érték???
CsipkeRózsa
@Bástya Béla Elvtárs: Azt nem tudom, akkor mennyi volt egy lakás ára. A bérlakások magánosítása a bérlők részére, nem valódi lakásárnak számít.
CsipkeRózsa
@Bástya Béla Elvtárs: 16:09

Nem tudom, annyira nem ástam bele magam a témába, csak nagy volt a felhajtás.

Most az ezermilliárdokra sem figyelnek fel annyira.
namihami
@Bástya Béla Elvtárs: 15.42: Mert azellen az összeg ellen éppen azok verték a nyálukat, akik ma egy ""tótgagyinak"" és a többi ""fideszes tótgagyiknak"" szemrebbenés nélkül szórják a milliókat!
Ugye, neked is kevés az a magyarázat, hogy ""mert azok is!""?
Bástya Béla Elvtárs
@CsipkeRózsa: "A bérlakások magánosítása a bérlők részére, nem valódi lakásárnak számít." Persze! Na, de 804 milla csak a sikerdíj! Úgymond FIZU! De mekkora munka van mögötte? Ugye, ez lenne az az un. szóban forgó érték!
Bástya Béla Elvtárs
@namihami: Horn gyulának sem tetszett! "Nekünk se tetszik! Na, de mi mit tudunk csinálni, ugye?!" - ezt nyilatkozta...
namihami
@Bástya Béla Elvtárs: 17.47: Akkor Tótgagyit kell pénzelni, ha bárkinek csípi a szemét?
CsipkeRózsa
@Bástya Béla Elvtárs: A Mészáros- Orbán- Garancsi- stb személyek gazdagodásához képest, Tocsik erősen meg kellett, hogy dolgozzon érte, személyesen járt el tárgyalni, alkudni az üzletfelekkel.
A mostani haszon-gazdagodáshoz képest Tocsik komoly munkát végzett.
Bástya Béla Elvtárs
@CsipkeRózsa: Bele is halt! Isten nyugosztalja! Azonban az akkori hatalom nem állt ki mellette! Kihátráltak mögüle!
Bástya Béla Elvtárs
@namihami: Előbb csípi a szemét valakinek, aztán pénzelik, vagy fordítva?!
Bástya Béla Elvtárs
@Horizont: "Meghalt közben. De szeretnék ma is egy ilyet olvasni..."

Írd meg!
CsipkeRózsa
@Bástya Béla Elvtárs: "Tocsik 8 milliárdot spórolt ügyvédje szerint"

www.origo.hu/itthon/20020222avedo.html

A vége az lett, hogy a bírósági ítélet szerint csak bruttó 80,7 millió forint jár, a többit vissza kellett fizetnie kamatokkal együtt.
Menőmanó
@Bástya Béla Elvtárs: Mi a véleménye az audis földekről, amelyeket Borkai ügyvédje benfentes információk alapján 1,5 milliárdért megvett, amit aztán Borkai közbenjárásával átminősítettek, és 7 milliárdért eladták az Audinak, óriási kárt okozva ezzel az önkormányzatnak.
Ezután nemsokkal Borkai Katarba kirándult, a NERencek kedvenc pénzparkoltatójába.
A Nemzeti Nyomozó Iroda meg azt mondta, hogy nem történt bűncselekmény, nincs itt semmi látnivaló, tessék továbbhaladni.
Revans
@durbincs:maga 1 genetikai hulladék+1 ratyirambó söpredék GECI:))
Menőmanó
@Bástya Béla Elvtárs: Látod ilyenek vagytok ti gecifajúak, a fideszes bűncselekmény nem számít, sőt az nemzethy érdek.
Attól vagytok boldogok, ha orbán kizsebel benneteket. Simán ráfogja Brüsszelre, és nektek húgyagyúaknak ennyi elég.
Bástya Béla Elvtárs
@Menőmanó: Látod ilyenek vagytok ti MOCSKOSZÁJÚAK!
Menőmanó
@Bástya Béla Elvtárs: Nem lehet mindenki olyan kulturált míves beszédű mint Bayerzsófi.
Edebácsi
"Torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat"
Ezt is Elxurtuk!
szegfue
A Magyarságkutató Intézet "rendelte" meg, felügyelte az elkészitését, ill. a több tiz millió Ft felhasználását és teljesen mindegy ki volt akkor az első számu vezető! 2 év után jöttek rá, hogy ennyire szinvonal alatti?! Jobb lett volna, ha csöndben maradnak! A pazarláshoz ez is csak egy adalék...
Aki Én
@Bástya Béla Elvtárs: Tocsik mint ellenérv? Beszarás...
Pláne az ezermilliárdokkal szemben.
Jesszus, de buták vagytok...
Egyébként a cikk nem elsősorban Tóth Gabiról szól, hanem a ,,műről"
Mindegy ezen már meg sem akadunk.
jáger laszló
Magyarságkutató Intézet belügye!!!
Rágódjanak rajta az elvtársak!!
A nagyközönséget szemernyit sem érdekli ez az esztétikai ámokfutás!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Bástya Béla Elvtárs
@Aki Én: Tocsik nem ellenérv! Tény! Jesszusom! Minő előítélet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.